In Groot-Brittannië is cola in supermarkten nu zo goedkoop dat een kind van 10 jaar voor slechts 5p (7 cent) zijn maximale hoeveelheid suiker binnenkrijgt. Supermarkten stunten met de prijzen van cola van merken en van het huismerk, waardoor deze frisdrank nog goedkoper wordt aangeboden dan water.

Uit onderzoek van The Sunday Times blijkt dat supermarkten als Tesco en Morrisons tijdens een aanbieding 2 flessen cola van 2 liter verkochten voor 90p (€1,20) in totaal. Een fles bruisend water van 1,5 liter kost 75p (€1,00). Iedere 2-liter fles cola bevat een hoeveelheid suiker die overeen komt met 49 theelepels suiker. Deze prijzenoorlog rond cola staat dan ook haaks op alle recente onderzoeken die stellen dat een vermindering van suiker ziektes als diabetes en obesitas tegen kan gaan.

Volgens Gavin Partington van de British Soft Drinks Association is suiker niet het enige wat bijdraagt aan de toename van obesitas: “De suikerconsumptie in de UK neemt al jaren af, vooral van frisdrank, terwijl de cijfers voor obesitas blijven stijgen.” Aseem Malhotra van de groep Action on Sugar noemt dergelijke uitingen schandalig: “Supermarkten hebben de verantwoordelijkheid om klanten meer gezonde opties te bieden en zouden suikerrijke frisdranken niet moeten promoten. Dit is een typisch voorbeeld van hoe de eigen omzet voor de volksgezondheid gaat.”
The Sunday Times - abcSupermarket coke: now cheaper than water | The Sunday Times
Reageer
  • Deel
Druk af