De internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) protesteert tegen de ruimingsmethode die het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) toepast op met vogelgriep besmette bedrijven. De te ruimen kalkoenen sterven door het uitzetten van het ventilatiesysteem. Het USDA keurde de methode vorig jaar september goed.

CIWF Nederland noemt de methode "onbegrijpelijk en onvoorstelbaar wreed”. Het duurt zo'n 30 tot 40 minuten voordat de kalkoenen door oververhitting bezwijken, aldus CIWF. In een persbericht schrijft de organisatie dat de methode in strijd is met de internationale normen van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE), die ook door de VS zijn onderschreven.

Afgelopen week kwam een eerste bericht over het gebruik van deze methode naar buiten. Op al minstens 6 met vogelgriep besmette bedrijven in de Amerikaanse staat Indiana zijn de afgelopen weken duizenden kalkoenen op deze wijze 'levend gekookt', schrijft CIWF. Om hoeveel dieren het precies gaat is onduidelijk.

De dierenbeschermingsorganisatie roept consumenten op een protestmail te sturen naar het USDA. Dat kan via de website van CIWF.
CIWF
Reageer
  • Deel
Druk af