De Britse minister van Financiën, George Osborne, kondigde woensdag bij wijze van verrassing aan dat hij een suikertaks gaat invoeren. De taks is bedoeld om kinderobesitas tegen te gaan en de kosten van obesitas (jaarlijks £5 miljard) te verminderen.

Het plan verrast omdat de Britse regering steeds gezegd heeft geen suikertaks te willen, ondanks toenemende druk vanuit experts, publiek en bekende grootheden zoals Jamie Oliver. Die laatste begroette de invoering als een persoonlijke overwinning:


.

De heffing moet per 1 april 2018 van kracht worden. Op dranken die vanaf 5 gram suiker per 100 ml bevatten, komt het basistarief, op dranken met meer dan 8 gram een hoger tarief. Hoe hoog de tarieven uit gaan vallen, is nog niet bekend. Voorstanders pleiten voor 20%.

De maatregel kan op brede steun rekenen van artsen, gezondheidsorganisaties en zorgautoriteiten. De levensmiddelenindustrie is minder te spreken. Volgens hen gaat de taks banenverlies opleveren en zal hij geen bijdrage leveren aan het terugdringen van obesitas. Bovendien is de industrie zelf al hard bezig het suikergehalte in zijn producten terug te brengen.
Volgens Osborne zullen producenten zelf moeten besluiten of ze de kosten van de taks voor eigen rekening nemen, deze doorberekenen aan klanten of dat ze de hoeveelheid suiker in hun producten gaan verminderen. Naar verwachting zullen producenten voor dat laatste kiezen.

De Britse minister van Gezondheid, Jeremy Hunt: "We weten dat er geen wondermiddel bestaat om ons kinderobesitasprobleem op te lossen, maar dit is een fantastisch begin en ons obesitasbeleid zal op deze stevige fundamenten voortbouwen." Het alomvattende kinderobesitasbeleid waar Hunt op doelt, laat op zich wachten en komt er waarschijnlijk pas deze zomer.

The Guardian - George Osborne brings in sugar tax to mixed response
Reageer
  • Deel
Druk af