Een lagere zorgverzekeringspremie bij succesvol afvallen, blijkt voor Amerikaanse werknemers niet te werken. De Universiteit van Pennsylvania stelde 197 obese werknemers $550 (ruim €500)) korting op de zorgverzekering in het vooruitzicht als ze 5% zouden afvallen. Onderzoekers volgden de proefpersonen gedurende een jaar in een gerandomiseerd onderzoek.

De deelnemers werden ingedeeld in vier groepen: drie groepen die op verschillende manieren de $550 uitbetaald zouden krijgen als ze het doel behaalden en de vierde groep die geen financiële beloning kreeg. Aan het eind van het jaar had geen enkele groep het doel van 5% gewichtsverlies bereikt. Van de bijna 200 deelnemers waren 19 mensen wel 5% lichaamsgewicht kwijt, maar zij waren verdeeld over alle 4 de groepen. Gemiddeld was het gewichtsverlies van de deelnemers minder dan 0,7 kilo, dus nauwelijks verschillend ten opzichte van het begin van het jaar.

In de VS biedt 81% van de bedrijven met 200 of meer werknemers programma's aan voor gewichtsverlies. Eén op de 3 bedrijven beloont de werknemers met een lagere premie op de zorgverzekering. Onderzoeker Mitesh Patel concludeert op basis van het onderzoek dat deze stimulans niet voldoende is om af te vallen: “Onze studie laat zien dat de financiële vergoeding in deze opzet de mensen niet genoeg motiveerde.” Als redenen hiervoor noemt hij dat de beloning van $550 wellicht te laag is of dat de betaling apart zou moeten gebeuren in plaats van in de vorm van een lagere premie. Ook kan het feit dat mensen de beloning pas kregen als ze het doel bereikt hadden, onvoldoende motiverend uitpakken. Patel: “Mensen moeten continue aangemoedigd worden. Als je mensen wil motiveren, hebben ze regelmatig feedback nodig.”
medicalXpress - Incentive worth $550 fails to motivate obese workers to lose weight
Reageer
  • Deel
Druk af