Het Belgisch gerecht laat 650.000 flessen vervalste wijn en 25.000 flessen cognac en whisky vernietigen. De drank werd in beslag genomen bij de grootschalige wijnfraudezaak van 2007 in Aarschot. De wijn ligt nog steeds opgeslagen.
In het strafrechtelijk onderzoek kwam naar boven dat de intussen failliete wijnhandel en bottelarij Geens Benelux jarenlang Franse kwaliteitswijn aanlengde met minder goede wijn. Toegevoegde smaakstoffen moesten de fraude camoufleren.

Volgens Sarah Callewaert van het Leuvense parket kan de wijn nu worden vernietigd doordat in april 2014 daartoe een mogelijkheid in de wet is opgenomen. "Door het tijdsverloop zijn we van mening dat de waarde van de goederen in die mate niet meer aanwezig is dat verdere beslagname geen zin meer heeft". De vernietigingskostprijs wordt geschat op 150.000 euro (zonder btw). Hoeveel de jarenlange opslag heeft gekost, kon het parket niet meteen zeggen, meldt het Belgisch zakenblad de Tijd. De FOD Justitie is op zoek naar een bedrijf dat de vernietiging gaat uitvoeren - indien mogelijk op duurzame wijze.
De Tijd
Reageer
  • Deel
Druk af