Het Australische wijnbedrijf De Bortoli investeerde de afgelopen 10 jaar meer dan $15 miljoen om de eerste zero-waste wijnmaker te worden. De Bortoli bracht de hoeveelheid jaarlijks te storten afval terug van 300 naar 48 ton. De grootste winst boekte De Bortoli met de overstap van natriumhoudende chemicaliën op stoffen op basis van kalium. Dat maakt het mogelijk afvalwater te hergebruiken en het kaliumhoudende bezinksel aan te wenden als meststof voor de wijngaarden. Daarnaast gingen alle aspecten van het wijnmaakproces op de helling, van koeling, verlichting en verpakkingen via filterpompen en compressors tot composteersystemen voor de druivenschillen, -steeltjes en pitten.
The Guardian - Wine without waste: De Bortoli aims to be Australia's first zero-waste winery
Lees ook
-
4
+China pakt Australische agri-export aan als vergelding voor corona-onderzoek 19 mei 2020
- 0 Grootste veganactie ooit, zeggen Australische vegans 8 apr 2019
- 0 Australische douane verbrandt zeldzame Franse collectie gedroogde planten 9 mei 2017
- 0 Plastic maken met eierschalen 5 jul 2016
- 0 Australiërs hebben genoeg van voedingshypes 10 mrt 2016
-
6
+Verpakkingen? Eet ze als een appel 30 okt 2014
- 0 Massachussetts stelt composteren voedselafval verplicht 1 okt 2014
- 0 Bijna geen afval meer in Britse voedingsindustrie 3 mrt 2014
- 1 Australische buurboeren voor de rechter: bio versus GMO 11 feb 2014
- 4 Frisdrank is slecht en fluoride is goed voor je tanden 1 feb 2013