De Britse supermarktketen Asda blijkt in alle stilte gestopt te zijn met het inzamelen van voedsel voor de voedselbanken. Sinds januari zijn de permanente inzamelpunten uit de Asda-vestigingen verdwenen, constateerde The Guardian naar aanleiding van berichten op de sociale media.

Tot begin dit jaar konden klanten in de Asda-filialen extra aankopen en zelfs van huis meegebrachte goederen doneren ten behoeve van lokale voedselbanken. In sommige gevallen maakten de via die weg verkregen donaties 15-25% van de voorziening van een liefdadige instelling uit. Volgens de goede doelen is de verandering doorgevoerd zonder dat zij op de hoogte gesteld zijn.

Asda geeft als reden voor de koerswijziging op dat 'onbemande inzameling' niet langer toegestaan is. Volgens de keten kunnen de goede doelen nog altijd in hun winkels terecht, maar moet dat in de vorm van specifieke 'inzamelingsacties'. Dat moet de Asda klanten beter inzicht geven in waar hun donaties naar toe gaan en bovendien de goede doelen meer opleveren dan een anoniem inzamelpunt. Asda gaat bovendien £2 miljoen (€2,6 miljoen) investeren in lokale goede doelen via de Asda Foundation.

De voedselbanken maken zich zorgen, omdat hiermee een einde komt aan een reguliere stroom van voedsel en ze vrijwilligers moeten ronselen voor de inzamelingsacties. In de woorden van een lokale voedselbankmanager: "Geld is altijd welkom, maar voedselbanken hebben voedsel nodig."
The Guardian - Asda removes food bank donation points from UK stores
Reageer
  • Deel
Druk af