92% van de maaltijden in Amerikaanse restaurants bevat meer calorieën dan de voor een maaltijd aanbevolen hoeveelheid. Uit eten gaan, of dat nu bij een fastfood keten of bij een lokaal restaurant is, pakt vrijwel altijd ongezond uit omdat de aangeboden porties 'obsceen groot' zijn. Dat concluderen onderzoekers van Tufts University, schrijft Time.

In de VS zijn fastfood restaurants die onderdeel zijn van een keten verplicht het aantal calorieën per menu-item te vermelden. Voor lokale restaurants geldt die verplichting niet. Dat betekent echter niet dat eten bij een lokaal restaurant gezonder zou zijn; ook daar krijg je veel meer calorieën voorgeschoteld dan goed voor je is. De onderzoekers analyseerden 364 maaltijden uit 123 verschillende lokale en ketenrestaurants.

Gemiddeld bleek een restaurantmaaltijd ruim 1.200 kilocalorieën te bevatten. Amerikaanse, Chinese en Italiaanse maaltijden spanden de kroon met gemiddeld bijna 1.500 kilocalorieën per bord. Er was weinig verschil tussen lokale en grote ketenrestaurants. De aanbevolen hoeveelheid calorieën in een maaltijd ligt op 570 kilocalorieën.

Volgens de auteurs is het vermelden van het aantal calorieën niet de juiste manier om mensen gezonder te laten eten. Het zijn de overdadige porties die ons tot overeten aanzetten. De onderzoekers zijn er voorstander van dat restaurants kleinere porties gaan aanbieden - voor een aangepaste prijs. "Ik zou 10 keer zo vaak buiten de deur eten als ik de helft of een derde van wat ik wil eten zou kunnen bestellen, in plaats van veroordeeld te zijn tot de miezerige gezonde keuzes met weinig calorieën die me veel minder aanspreken", zegt hoofdauteur Susan Roberts.
Time - 92% of Restaurant Meals Have Too Many Calories: Study
Reageer
  • Deel
Druk af