American Football-spelers zijn de laatste jaren steeds groter en vooral ook zwaarder geworden, met als gevolg dat ze na het beëindigen van hun carrière verhoogde risico's lopen op metabole ziekten.

Jeffrey Potteiger, van de Grand Valley State University in Michigan, onderzocht hoe het met het gewicht van football-spelers is gesteld. "De afgelopen 70 jaar zijn de lichaamsmaten van football-spelers nogal drastisch toegenomen, zowel bij de amateurs als bij de profs", zegt hij. Tussen 1942 en 2011 werden de professionele linemen tussen de 7 en 53 kilo zwaarder. Bij amateurs lag de gewichtstoename tussen de 23 en 63 kilo. In 1957 was er 1 debutant-prof die meer dan 300 pounds (136 kilo) woog. In 2013 waren dat er 93; in 2011lag hun aantal zelfs op 132.

Al dat gewicht brengt gezondheidsproblemen met zich mee. Zware football-spelers lopen, net als de doorsnee burger, een verhoogd risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom en insulinerestistentie. Zolang ze nog spelen, is er weinig aan de hand omdat ze zo actief zijn. Stoppen ze, dan moeten ze snel afvallen. "Het grootste deel van je leven doe je je best om zwaarder te worden zodat je football kunt spelen", zegt Ben Lynch, die in 2003 stopte toen hij 139 kilo woog. "Het is hartstikke moeilijk om dan die overgang naar gewicht verliezen te maken."

Maar afvallen is wel noodzakelijk, willen de gepensioneerde football-spelers hun gezondheid niet in gevaar brengen. Uit een eerdere studie onder 4.000 footballspelers bleek dat linemen een twee keer zo groot risico lopen voor hun 50e te overlijden als hun teamgenoten.
Huffington Post - The NFL Has An Obesity Problem
Reageer
  • Deel
Druk af