Om de mededingingsautoriteiten tevreden te stellen, moeten Ahold en Delhaize ook in de VS een aantal winkels afstoten. Het gaat om zo'n 100 winkels.

In de VS hebben de beide concerns samen ruim 2.000 supermarkten, onder de namen Giant en Stop&Shop (Ahold) en Food Lion en Hannaford (Delhaize). Gezamenlijk levert dat een marktaandeel van 5% op.

In de staten Virginia, New York en Maryland zou het marktaandeel echter oplopen naar 40 of zelfs 50%. Daarom moeten winkels in de verkoop. "Het is zeker niet onoverbrugbaar", reageren beide concerns. Met de verkoop zouden de fusiepartners een miljard dollar aan omzet en $40 miljoen aan bedrijfswinst inleveren.

De 8 Belgische Albert Heijn filialen die de fusiepartners in België zouden willen afstoten om de Mededingingsautoriteit tegemoet te komen, "werken niet marktverstorend". Dat concludeert winkelinformatiespecialist Locatus. Volgens de Mededingingsautoriteit zou Ahold Delhaize in bepaalde zones op lokaal niveau teveel marktaandeel hebben waardoor er te weinig concurrentie mogelijk zou zijn. Het onderzoek van Locatus zet daar - op 1 geval na - vraagtekens bij.
Retailnews - 'Ahold Delhaize moet nog eens honderd winkels afstoten'
Reageer
  • Deel
Druk af