"Met bewerkt voedsel is helemaal niks mis. De grootste bedreiging voor de voedselveiligheid is tegenwoordig de kokende mens zelf." Tomatenpurée uit een blikje is veel gezonder dan een verse tomaat. Verse soep die een paar dagen in de koelkast staat, bevat misschien wel minder vitamines dan de soep uit een pakje met gedroogd poeder.
Die uitspraken en nog vele andere doet hoogleraar levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen Universiteit) vandaag in het AD. Alles blijkt anders dan je was gaan denken door te luisteren naar voedselactivisten. Volgens Van Boekel is natuurlijk voedsel helemaal niet beter dan eten uit een pakje.
Van Boekel heeft slechts twee verwijten aan de voedingsmiddelenindustrie. Fabrikanten moeten niet zo romantisch doen door 'natuurlijk' en 'zonder e-nummers' op hun gezonde pakjes, bakjes en zakjes te zetten en ze moeten hun deuren wagenwijd openzetten door te laten zien hoe producten in hun fabrieken gemaakt worden.
AD - Hoogleraar: Natuurlijk voedsel is ongezond
Die uitspraken en nog vele andere doet hoogleraar levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen Universiteit) vandaag in het AD. Alles blijkt anders dan je was gaan denken door te luisteren naar voedselactivisten. Volgens Van Boekel is natuurlijk voedsel helemaal niet beter dan eten uit een pakje.
Van Boekel heeft slechts twee verwijten aan de voedingsmiddelenindustrie. Fabrikanten moeten niet zo romantisch doen door 'natuurlijk' en 'zonder e-nummers' op hun gezonde pakjes, bakjes en zakjes te zetten en ze moeten hun deuren wagenwijd openzetten door te laten zien hoe producten in hun fabrieken gemaakt worden.
een betere reactie op deze stelling zou zijn.
mensen worden steeds grotere wijneieren door te hoge hygiëne.
Aardig stukje over dit interview met Van Boekel: http://pvnsonia.nl/natuurlijk-voedsel-is-ongezond/
Let wel, Van Boekel heeft het over veiligheid, niet over gezondheid.
# Joep, Duimpje ! Ik maak erg vaak mijn eigen soep ..veel smakelijker en die gaat vaak direct op. Of de rest gaat de koelkast max 4 graden in voor de volgende dag .
"Zelf koken grootste bedreiging voor voedselveiligheid." vindt meneer T van B.
Tomatenpuree uit een blikje is veel gezonder dan een verse tomaat. Kan wel wezen, maar een tomaat blijft wekenlang zonder koeling veilig en tomatenpuree moet binnen enkele dagen op. Bovendien heb ik liever plakjes tomaat op mijn salade dan een kwak tomatenpuree. Laat staan sla of rucola uit een blikje, bah.
En dan die veilige soep in poedervorm waar je de meeste ingrediënten nog aan toe moet voegen. Weinig meer dan een pakje zout met dikmakers. Doe mij maar een zelfgemaakte soep met beetgare selderij, bonen, paprika, prei vlees en andere Balkan ingrediënten. Blijft nooit lang in de koelkast als hij lekker is.
Eten en z'n bereiding ervan is genieten en ontspannen. Eén van de primaire levensbehoeftes die bij velen, die geld belangrijker vinden, ver te zoeken is.
Veiligheidshalve zou ik voor meneer T van B het volgende menuutje aangeboden hebben als hij onverwacht langs zou komen (LOL).
- veldsla uit blik met tomatenpuree en kappertjes,
- Honig kippensoep zonder kip en zonder prei want die hadden ze alleen in onveilig-vers variant.
- blokjes Unox vlees smac (een veilige 25g. WHO) met bejaardenrodekoolblubber en aardappelpuree uit een pakje met jus van dezelfde fabrikant als waar ook de soeppoeder vandaan komt.
- ananas uit blik met naar keuze roze of blauwe spuitroom met slagroomsmaak.
Het overgebleven kippenzout gooi ik nog niet weg want daarin zitten veel vitamines; de Unox smac moet ik helaas wel weggooien, anders zou ik veel meer dan 25g per dag moeten eten en dat is niet veilig volgens de laatste berekeningen; de overgebleven roze en blauwe spuitroom kan ik morgen tijdens de carnavalsoptocht nog goed gebruiken.
Wat ben ik blij dat tot op heden slechts enkele van de 171 groenten ingemaakt worden.
Lijst van groentes (wikipedia)