Marc Chavannes is een van de ondertekenaren van een manifest dat alle beesten naar buiten wil. Afgelopen zaterdag schreef hij een Opklaring over Q-koorts in NRC Handelsblad.

Foodlog.nl concludeerde al tijdens de Q-koorts dat de destijds verantwoordelijke ministers een bende van het onderwerp hebben gemaakt. Marianne Thieme had volstrekt gelijk: Q-koorts zorgde voor dood door schuld. De commissie Klein die het nog eens goed moest uitzoeken gebruikte andere woorden, maar vond hetzelfde.

Maar nou de rest.

Chavannes vraagt zich af hoeveel Q-koorts doden nog moeten vallen vóór we wakker worden. Als alle beesten buiten moeten, zoals nu zelfs 's lands grootste boerenbeestenkoepel ZLTO samen met Wakker Dier schijnt te willen, dan kunnen we onze borst nat maken. Veel beesten zorgen voor veel mogelijke ziekten. Zoönosen heten de ziekten die van dier op mens kunnen overspringen. Ze zijn van alle tijden en verspreiden zich, eenmaal aan ons aangepast, net zo makkelijk als het griepje van je geliefde op jou. Maar ..... hoe meer beesten buiten, hoe erger het wordt. Nederland huisvest jaarlijks bijna een half miljard kippen, koeien, varkens, geiten, schapen, paarden en kalkoenen.Als we nou de veestapel halveren, helemaal uit 'de knal' halen en buiten laten, zoals de Wakkere Dieren willen. Dan zitten we opeens met een monsterlijk megaprobleem. Zeker nu hond, kat, rat en muis ook al met Q-koorts zitten. Een kwart miljard is nogal veel. Het springt zomaar over op onze paar miljoen.

Onderwijl heft de staats van Landbouw Bleeker het fokverbod met geiten op en pleit zijn voorganger Verburg voor het laten verslappen van het toezicht. Wonderlijk. De politiek moet begrijpen dat zo'n man als Chavannes zich zorgen maakt - en terecht! - maar niet beter weet. Als je bang bent om ziek te worden van de dieren, dan moeten ze allemaal naar binnen. Er zit niks anders op. Maar de politiek legt dat niet uit en rommelt maar wat aan. Zelfs boeren lijken gek geworden. Get real!
Hoe Q-dom kun je communiceren?

Dit artikel afdrukken