Van zwangere geiten kun je Q-koorts krijgen. Dat zeggen 'ze'. Wat 'ze' er niet bij vertellen is dat er behalve geiten ook schapen en zelfs koeien Q-koorts hebben. Wat ze er ook niet bij vertellen is dat er ook honden en katten zijn die het weleens zouden kunnen hebben. Ook minister Verburg en haar adviserende dierenartsen weten dat. Ze weten ook dat de ruimingen geen enkele garantie zijn op het uitroeien van Q-koorts. Dat weten ze zelfs zeker, want het is onwaarschijnlijk dat die ziekte verdwijnt. Toch oordeelde de rechter gisteren dat een boerderij waarin geen Q-koorts is aangetroffen geruimd moet worden. Voor het geval dat. En alleen maar omdat de eigenaar van die boerderij ook eigenaar is van een boerderij waarop wel geiten met Q-koorts zijn aangetroffen. Nou, niet helemaal alleen daarom. Op het niet besmette bedrijf wonen geiten die in het verleden van het thans als besmet aangemerkte zijn gekomen. Dat lijkt logisch, maar is het niet omdat onbesmette bedrijven die geiten hebben gekocht van nu besmette dan ook allemaal geruimd moeten worden. En dat is niet zo.

Daarom is het een oordeel met vervelende voetangels en ijskonijnige klemmen. Een rechter past de wet toe en heeft daarover een wijs juristen oordeel, dat soms wat filosofisch mag worden. Deze rechter ging mee met de strenge geest van de aanpak en vindt dat kennelijk belangrijker dan de rechtsongelijkheid - zoals dat in juristentaal heet - die hij ermee creëerde. Raar, want juist een rechter heeft de taak ervoor te zorgen dat iedereen door de wet gelijk wordt behandeld. Gelijke monniken gelijke kappen, dat weet iedereen.

Heel wat geitenhouders met geitjes die zij kochten van toen-nog-niet-besmet elders liggen vanacht waarschijnlijk te zweten in bed.

Maar dat zou jij ook moeten doen. Realiseer je dat ook jouw muizenvangende Felicia en trouwe waakster Fikkelien nu in de gevarenzone zijn gekomen. Heb je een zwangere teef of poes, woon je in een Q-koorts gebied en komen die wel eens voor een open raam of - nog erger - buiten, dan moet je je dankzij deze rechter zorgen maken. Rechtsongelijkheid kan een tijdje bestaan, maar wordt meestal snel gecorrigeerd. In dit geval de heel strenge kant op.

Precies, het is een maf oordeel. Misschien moesten we het maar vast gaan hebben over wie we niet gaan ruimen.
Dit artikel afdrukken