Wat is extra mager? De redactie ontving een stapel mails die vroegen of wij het misschien wisten.
Mager vlees is mager. Maar hoe krijg je nou mager vlees nog magerder? Magerder dan wat?
Het gaat om "vleesproducten" op basis van 70% vlees en 30% plantaardige (soja) bestanddelen, die 50% minder vet bevatten en 40% minder zout.
Dat is prachtig. Maar vooral interessant is het feit dat uitgerekend het Voedingscentrum haar jubileumprijs toekent aan een product met een illegale voedingsclaim.
Immers, de claim "extra mager" is noch vastgesteld in de Europese voedingsclaimsverordening 1924/2006, noch in het Nederlandse "Warenwetbesluit Vlees, Gehakt en Vleesproducten".
Onderwijl beweert het Centrum eerlijk over eten te zijn. Anything goes, dat is kennelijk de boodschap die we na 10 jaar Voedingscentrum moeten begrijpen. De komende 10 jaar kunt u gewoon meteen wegzappen.
Een geluk bij een ongeluk: dit kabinet houdt van bezuinigen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Erger nog dan de claim "extra mager" is dat het Voedingscentrum producten aanbeveelt die vlees noch vis, eh, groente zijn. Waar gaan we naartoe, vlees mengen met soja. En waar komt die soja dan vandaan, uit Braziliaanse regenwouden? Kortom, weer zo'n nepproduct en ik kan het AH niet kwalijk nemen dat ze het op de markt brengen maar het Voedingscentrum is niet meer serieus te nemen.
Het Voedingscentrum geeft zijn Hoofdprijs voor een leugen. Het vlees is niet minder mager, mogelijk zelfs vetter, maar domweg lekker verdund. Het is doodgewoon minder vlees en absoluut geen nieuws.
AH was gisteren zo gul om de feestvierders op het Voedingscentrum Julileumcongres hun uitvinding in een goodie bag mee te geven.
Ik heb ze in de koelkast liggen: de extra magere rundersaucijs (1) en het roerbakgehakt (2)...
Voorgedrukt:
Extra mager rundvlees.
Gezonde keuze
30% plantaardig
licht verteerbaar
Etiket 1:
Extra mager Rundersaucijs
30% plantaardig
0,200 kg
1,99 euro
Achterkant 1:
Bevat 55% minder vet dan AH Runderbraadworst
Ingredienten 1:
70% rundvlees, soja, tarwegluten, tarwezetmeel, specerijen, etc.
Voedingswaarde 1:
8,5 g/100g vet, waarvan 3,5g/100 verzadigd en 4,0 g/100g onverzadigd
Etiket 2:
Extra mager Roerbakgehakt
30% plantaardig
0,250 kg
1,89 euro
Achterkant 2:
Bevat 50% minder vet dan AH rundergehakt
Ingredienten 2:
70% rundvlees, soja, tarwegluten, tarwezetmeel, rijstebloem, aardappelzetmeel, aardappel, voedingszuren, stabilatoren
Voedingswaarde 1:
7,0 g/100g vet, waarvan 3,5g/100 verzadigd en 3,0g onverzadigd
Toch knap:
Met 30% minder vlees 50-55% minder vet. Dan is Dick's stelling maar half waar: wel verdund, maar het vleesgedeelte is niet vetter.
Ook knap van de getallengoochelaars van AH:
3,5 + 4,0 = 8,5
3,5 + 3,0 = 7,0
Marc, het is goed te horen dat er niet méér vet door dit product wordt verwerkt. Dat zou nl. makkelijk kunnen, maar AH probeert dus niet de randjes ervan af te lopen.
Dit product lijkt erg op de gehaktbal van VION waar Meatless doorheen zit. Het plantaardig materiaal wordt er doorheen gedaan om het vlees toch sappig te houden (dat gebeurde namelijk eerst door het vet). Dit is volgens mij ook een manier om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen, maar dan voor de notoire vleeseter die verknocht is aan zijn balletje gehakt. Prima lijkt me. Er leiden meer wegen naar Rome. De marketing heeft het natuurlijk niet over duurzamer of plantaardig, maar over gezonder en extra mager. Soit.