Wat is extra mager? De redactie ontving een stapel mails die vroegen of wij het misschien wisten.
Mager vlees is mager. Maar hoe krijg je nou mager vlees nog magerder? Magerder dan wat?
Het gaat om "vleesproducten" op basis van 70% vlees en 30% plantaardige (soja) bestanddelen, die 50% minder vet bevatten en 40% minder zout.
Dat is prachtig. Maar vooral interessant is het feit dat uitgerekend het Voedingscentrum haar jubileumprijs toekent aan een product met een illegale voedingsclaim.
Immers, de claim "extra mager" is noch vastgesteld in de Europese voedingsclaimsverordening 1924/2006, noch in het Nederlandse "Warenwetbesluit Vlees, Gehakt en Vleesproducten".
Onderwijl beweert het Centrum eerlijk over eten te zijn. Anything goes, dat is kennelijk de boodschap die we na 10 jaar Voedingscentrum moeten begrijpen. De komende 10 jaar kunt u gewoon meteen wegzappen.
Een geluk bij een ongeluk: dit kabinet houdt van bezuinigen.
Eetschrijver Groothedde schreef een paar dagen na dit stukje eveneens een kritiek. Hij vond het belangrijk genoeg om de nVWA in stelling te brengen.
Vandaag werd zijn claim dat des Voedingscentrum's feestgehakt misleidend is toegewezen.