Maar wat blijkt: het zijn de afwas en de kookstress die ons tot waanzin drijven.
Let op: het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van een magnetronverkoper.
Troep in de keuken na het koken is de grootste veroorzaker van stress tijdens de feestdagen. Ook angst voor het mislukken van gerechten is een belangrijke reden voor spanningen rond de kerstdagen Dat blijkt uit onderzoek onder 524 Nederlanders van achttien jaar en ouder in opdracht van retailer ElectronicPartner (EP). Voor 37 procent is de rommel die het koken oplevert het meest stressverwekkend. Ruim de helft van de Nederlanders brengt de kerstdagen kokend thuis door (56 procent). Bijna 50 procent staat twee tot drie uur in de keuken voor het kerstdiner (47 procent) en dat is tot vier keer langer dan op een normale dag.
Een op de vier kokers ziet er tegenop zo lang te kokkerellen (23 procent). Het mislukken van gerechten zorgt bij 25 procent voor stress, de timing van de gerechten is bij 22 procent de grootste stressfactor en 19 procent is bang een ingrediënt te vergeten. Het samenstellen van het menu bezorgt 18 procent vooraf al rode vlekken in de nek.
Magnetron
Hoewel de meesten zich desondanks verheugen op een avondje dineren met familie of vrienden, kan die gezelligheid sommigen worden gestolen. Een op de zes ondervraagden zou de avond het liefst doorbrengen met een magnetronmaaltijd op schoot voor de televisie.
bron: distrifood
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Beste Ailko, het is toch geen verkapt excuus, die afwassende mannenhanden in het begeleidende plaatje, na de commotie om de afbeelding van vrouwenbillen met rode wijn...?
Aan het horlogebandje te oordelen, meen ik vrouwenhanden te zien ... Van die Nuenense weliswaar, na het aardappelenschillen, zelf klaarmaken, -eten en aan manlief serveren.
precies! dát is nu die kerststress! Vooraf moet ze, luchtig gekleed, de wijnen kiezen (en wij mannen maar gluren), en na afloop van de, nota bene door háár klaargemaakte dis, moet ze met haar aardappeletershanden (én lolaborstel) ook nog de afwas doen... En manlief doet een tuk, is het niet? Wederom een seksistische afbeelding dus, Foodlog! Schande!
;-)
Niet voor ervaren koks ;-)
1. Het is een trend om een professioneel duur fornuis te hebben ook al kan je niet koken. En dan 'moet' dus koken op zo'n dag wel in stress resulteren. Forceer het niet, ga anders ‘uit’ eten…
2. Stress is, ook op het werk, meestal een gevolg van te weinig ervaring om snel structureel en overzichtelijk te kunnen werken
3. Paar tips;
- bereid zoveel mogelijk een aantal zaken de dagen voordien reeds voor.
- maak alles tijdens kokkerellen onder heet water schoon (ook de pannen) en hergebruik die, of zet ze in de garage als je ze niet nodig hebt, maar houd je aanrecht boven alles clean
- zorg voor een apart tafeltje voor het opmaken van de borden, doe dat niet tussen alle troep op de aanrecht; roep ze aan tafel als het op tafel staat.. en niet als het ‘ bijna klaar is’
- bespaar niet op keukenrollen en handdoeken en heet water; wordt een handdoek vochtig, dan pak je weer een nieuwe. je hebt er al gauw 4-5 nodig; hang er een aan je schort.
- zorg voor een doseerpompje met groene zeep; dat ontsmet en ontvet snel borden, schalen en pannen met heet water
- schop iedereen de keuken uit die geïnteresseerd wil 'komen kijken' naar de kamer en zorg dat er voldoende drank is daar..
- zorg dat je een of twee 'timers' hebt...
- doe niet te overdreven met vervangen van glazen: 1 rode, 1 witte en 1 water-glas is voldoende. Spoel je glas uit met een klein scheutje van de nieuwe rode als dat een andere wordt, en drink dat gewoon op.
- zorg dat er geen harde muziek gedraaid word; jaagt de spanning op
Resumé:
- hergebruik het schoongemaakte gereedschap; bij mij loopt onder het koken de kraan bijna continue met een klein straaltje
- ruim onder het koken continue op: wat in de vaatwasser kan er in, of anders in een grote bak in de bijkeuken of garage.
- last but not least: maak alleen die gerechten waar je al een bewezen handigheid in hebt; ga geen sabayonne slaan, als je dat nog nooit gedaan hebt, of voor de eerste keer rosbief braden...
Devies: overzicht geeft rust
@caspar, heb daar helemaal niet aan gedacht. Maar zie erin wat je wilt zou ik zeggen.