Wat eten foodloggers eigenlijk bij de lunch?
Zeven op de tien Nederlanders neemt zijn eigen lunch mee naar het werk en dan het liefst bruine boterhammen met kaas. Bij 90% komt er elke dag hetzelfde uit het broodtrommeltje en in 20% van de gevallen wordt dit achter het bureau opgepeuzeld. De Nederlandse lunchcultuur lijkt weinig opwindend. Onderzoek van bureau Marketresponse naar het Nederlandse lunchgedrag toont verder aan dat eenderde van ons een broodtrommel heeft. Mannen zonder trommel verpakken de bammetjes het liefst in aluminiumfolie, vrouwen liever in een zakje. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voedsel en Gezondheid aan de Vrije Universiteit, besteedt geen enkel ander land zo weinig tijd aan de lunch. Ongezond is het echter niet, het is `hoogstens sociaal wat armoedig`. De nadruk ligt in Nederland veel meer op het avondeten en dat hangt samen met de werkcultuur en de kinderopvang, aldus Seidell. De kinderopvang is hier niet ver ontwikkeld, en met een fulltime arbeidsparticipatie van vrouwen van minder dan 10% komt dit ook niet van de grond.
Niettemin beginnen cateringbedrijven zoals Compassgroup steeds meer warme lunches te serveren bij bedrijven. Volgens Seidell eten mensen vaker warm tussen de middag, zodat zij `s avonds een broodje kunnen eten. Dit komt met name voor bij de hogere sociale klassen, waar gezinnen versnipperd zijn: beide ouders werken, de kinderen hebben veel naschoolse activiteiten en dus is er geen tijd voor een warme maaltijd.
bron: NRC next met dank aan MKB-net
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Toevallig hoorde ik gisteren van een bedrijfsdrama. De omeletdag bij een bedrijf was verplaatst van donder- naar dinsdag. Enorme protesten onder de niet broodtrommelaars. Het moest weer worden zoals het was geweest. En zo gebeurde het ook. Geen fratsen.
Naast de broodtrommelinhoud is een van de meest genuttigde producten onder het bedrijfsdak de kroket. Die mag je thuis niet, dus eet je hem daar. Iedereen doet het weleens en houdt dus zijn/haar mond over de ander. Een mooi gesloten sociaal systeem.
Toch plezierig te constateren dat we vnl. boterhammetjes eten. Vast wel bruine. Van de lunch wordt Nederland in ieder geval niet obees. De bedrijfscateraars hadden niet uit hoeven te rukken met Ik Kies Bewust ;-)
Ik geef het maar toe, in mijn rugzak bevindt zich een mueslibol (dat dan weer wel) met kaas, in een plastic zakje. Op de kaas heb ik wel wat Thaise zoete chilisaus gedruppeld trouwens.
In de bedrijfskantine kom ik nooit, omdat ik halverwege de dag dringend frisse lucht, wat beweging en vooral echte koffie nodig heb.
Ik neem echte koffie mee. Aangezien ik inhuur ben zit ik elk jaar zo'n beetje bij een andere baas. Ik heb al heel wat koffieautomaten meegemaakt en ze zijn allemaal niet lekker. De een is wat beter dan de andere maar toch.. Je gaat de sterkte aanpassen, je gaat extra melk toevoegen (Twee keer een plusje aanraken) maar op een bepaald moment realiseerde ik me dat ik zo alleen maar bezig was een vieze smaak te masqueren. Toen heb ik me een thermoskan aangeschaft. Een verademing kan ik zeggen. Soms geeft ik collega's wel eens een beetje. Die zijn dan meestal verrukt.
Verder inderdaad boterhammetjes mee, afwisselend bruin en wit. Met ham, kaas (en roggebrood!), jam of de door de plaatselijke slager gemaakte boterhamworst. Zulke dingen.
Over het zakje en het trommeltje.Je mag nog blij zijn,als het rustig achter het bureau gegeten kan worden.Ik rui mijn man altijd een beetje op,door op zijn werk hierover iets te zeggen.Dat er tijd voor genomen,,niet mag, maar genomen ,,moet worden,,.Zijn belegde boterhammen in de ochtend,komen ook wel s,avonds mee terug.Door werkdruk geen tijd gehad om te eten.
Ik houd als vrouw persoonlijk niet van boterhammen in een zakje.En al helemaal niet in een zakje,waar van te voren b.v. de vleeswaren in hebben gezeten.Het trommeltje is dan wel zo mooi.Praktisch gezien,de boterhammen kunnen daardoor niet pletten.De jam of pindakaas niet doorgesijpeld naar de boterham met kaas.b.v.
Wat de kinderopvang betreft,lopen we hier natuurlijk 100j.achter.Dat er nog veel heimelijke schulgevoelens kunnen ontstaan bij vrouwen,is dan ook niet verwonderlijk.Kijk nu naar Denemarken,Frankrijk etc.[40-tig j.geleden wilde ik daardoor al wel in Denemarken wonen,omdat het allemaal zo kindvriendelijk was.,,NORMAAL,dat je al vrouw ook werkte.]
Eens per week,kook ik voor het gezin van mijn dochter en man.Ze is er oprecht blij mee en ik doe het graag voor hun.De kinderen helpen mij altijd graag.Heerlijk mam,dat ik zo aan kan vallen.
Beiden hoogopgeleid,wat dan ook nog eens inhoud,dat er vergaderingen op de avonden zijn,verplichte bijscholingscursussen gevolgd moeten worden,vakliteratuur gelezen,etc.
Let wel,ik vind het niet zielig of zo voor ze,het zijn ook keuzes.Maar ik zou voor heel Nederland wensen,dat er tussen de middag op de creches en scholen warm gegeten zou worden.Zag een jaar of 2 geleden,een uitzending vanuit Frankrijk hierover.Je zou voor de Nederl.kinderen dit ook wensen.Namelijk:Warme volwaardige maaltijden.Klaargemaakt door een echte kok.Dietiste op school aanwezig.Gezamelijk eten.Kinderen leren meteen om te gaan met allerlei soort van eten en m.i.heel belangrijk,wat ze eten.
Weg druk en schuldgevoel.Je weet,dat je kind in goede ,,eethanden,, is.
Brood is aan mij niet besteed, ik kan maar geen lekker brood vinden. Ja, vorig jaar in Zuid Frankrijk. Daar heb ik mij tijdens een concertournee twee weken helemaal scheef gegeten aan brood, weergaloos.
Ik eet slechts groente en fruit overdag. Vooral tomaten, appel, worteltjes en bananen. Nu ik thuis erg veel aardbeien heb te oogsten ook belachelijk veel aardbeien. Ik neem weleens een blikje vis mee wat ik leeglepel, ook erg lekker...