De toekomst van kamelenmelk is zo helder en schitterend dat de Food and Agricultural Organization het helemaal niet gek zou vinden als kamelenmelk straks op de Europese markt verschijnt.
Vooraleerst zullen er nog een aantal kleine problemen moeten worden overwonnen.
De vraag van de Sahara tot Mongolië is groeiende. De 5,4 miljoen ton aan melk die nu geproduceerd wordt, is bij verre niet genoeg om de traditionele markten te verzadigen.
De FAO is er zeker van dat investeringen in deze sector, en dan niet alleen op het lokale niveau, kan helpen de kamelenmelk tegemoet te komen aan de vraag en zelfs in de meer lucratieve markten in het midden-oosten en het westen.
De organisatie heeft berekend dat er circa 200 miljoen potentiële consumenten zijn
In de Arabische landen en miljoenen meer in Afrika, Europa en Amerika. Het potentieël is waanzinig vertelt de expert op melkproducten Anthony Bennet. 'Milk is money'
Hoewel zouter dan koemelk is kamelenmelk zeer voedzaam. Ontwikkeld voor beesten die leven in onherbergzame en ruige gebieden, bevat het drie maal zoveel vitamine C als koemelk. In Rusland, Kazakhstan en India wordt het door de doktoren vaak voorgeschreven aan herstellende patiënten. Naast vitamine C is de melk ook rijk aan ijzer, onverzadigde vetzuren en vitamine B.
Problemen
De kleine problemen die nog overwonnen moeten worden zijn o.a. dat kamelenmelk heeft problemen met de UHT (Ultra High Temeprature )behandeling om melk langer houdbaar te houden. Tevens bewaren kamelen de melk hoger in hun lichaam dan een koe en het karakter van de kamelen is bij vlagen zeer eigenwijs te noemen. Het grootste struikelblok is wel dat de producenten die betrokken zijn overwegend nomaden zijn.
Het is echter een feit dat kamelenmelk producenten een relatief lage opbrengst geeft en dat een productie van vijf liter per dag een goed gemiddelde is (ter vergelijking: bij koeien ligthetdaggemiddelde op 40 liter per dag)
Oplossingen
De oplossingen liggen in het ontwikkelen van producten die gemaakt worden van kamelenmelk, zoals de kamelenkaas Camelbert. Ook kan gedacht worden aan chocolace op bais van kamelenmelk, zoals de Weense chocolatier Johan Georg Hochleitern afgelopen herfst aankondigde. Met sponsoring van de koninklijke familie Abu Dhabi, gaat zijn bedrijf met poedermelk van kameel in Oostenrijk aan de slag.
bron: Ingredients.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
ik heb kanker en zou graag zo vlug mogelijk de poedermelk van kamelen aankopen. Kan u mij informeren waar aub? Ik woon in antwerpen , Belgie. Dank bij voorbaat
Chris, het schijnt vooral bij toko's te koop te zijn. Welke dat precies zijn in Antwerpen is niet zo makkelijk via Internet te achterhalen. Ik zou de telefoongids pakken en informeren bij de toko's bij jou in de buurt wie kamelenmelkpoeder heeft.
Laat je het ons hier weten als je er 1 hebt gevonden?
Het lijkt me sterk dat de eventuele eigenschappen van verse melk nog hetzefde zijn in gedroogde
poedervorm.Als U goed gelezen hebt weerstaat de melk ook geen hittebehandeling.De minerale waarde blijft wel behouden, maar de antioxidante waarde (steiging immunuteit) gaat hierbij meer dan waarschijnlijk verloren .
Hugo,
mij lijkt dat intuitief ook, maar over de poedervorm gaat de mare dat het een krachtig anti-carcinogeen zou zijn. Ik moet bekennen dat ik geen specialist ben in de kwestie gedoogde/verse kamelenmelk. Wetenschappelijk zal er ook geen uitsluitsel over zijn omdat het tests vergt die - naar mijn beste weten - nog nooit zijn uitgevoerd.
Ik vind die kamelen melk/poeder helemaal nix. Gewoon troep. In Den Bosch zit ook zo'n oplichter.