Eindelijk eens cijfers voor een mooie 'gap-analyse': echt koopgedrag versus wat mensen vinden.
Nederland koopt 1,2% van zijn vlees diervriendelijk (= biologisch). Daar zou je nog wat Volwaardkippen bij moeten optellen die het cijfer met nog wat tienden van procenten kunnen flatteren. Daarentegen vindt 73% van de Nederlanders dat de bio-industrie diervriendelijker moet worden.
Tel uit je winst in het land van de Partij voor de Dieren. 71,8% (- 0,2% voor nog wat Volwaard) van de Nederlanders is schijnheilig, cq. belijdt met de mond wat ze met de portemonnee niet doen.
De gemiddelde Nederlander spendeerde in 2006 325 euro aan vlees en vleeswaren. Hoewel de verkoop van biologisch vlees in de lift zit, consumeren de meeste mensen nog steeds vlees van de bio-industrie. Van de bovengenoemde 325 euro werd bijvoorbeeld maar 4 euro [= 1,2% van de besteding, die ik hierboven gelijk stel aan een aantal consument, DV] besteed aan `biologisch` vlees. Nederlanders eten gemiddeld 87 kilo vlees per jaar. De gemiddelde vleesconsumptie is het hoogst in Spanje (circa 135 kilo per jaar, per persoon). Echte carnivoren treft men voorts aan in Hongkong (120 kilo), de VS (118 kilo), Frankrijk (115 kilo) en België (103 kilo). Eén op de twintig Nederlanders (5%) eet nooit vlees. In de meeste andere Europese landen gaat het om 1% tot 3% van de bevolking. In Groot-Brittannië is liefst 9% vegetariër.
Bijna driekwart van de Nederlanders (73%) vindt dat de bio-industrie diervriendelijker moet worden. Slechts één op de zeven Nederlanders (14%) vindt dat consumenten hiervoor zelf verantwoordelijk zijn. De verkoop van kant-en-klare `vleesvervangers` als quorn, tofu en vegetarische `worstjes` is in 2007 in Nederland met 11% toegenomen tot 60 miljoen euro. Dit betreft circa 0,9% van de vleesomzet. Van de kopers van deze vleesvervangers is 70% géén vegetariër. In de afgelopen twee jaar is een op de drie Nederlanders minder vlees en meer vis gaan eten.
bron: Intermediair - p. 24, mkb.net
Dit artikel afdrukken
Nederland koopt 1,2% van zijn vlees diervriendelijk (= biologisch). Daar zou je nog wat Volwaardkippen bij moeten optellen die het cijfer met nog wat tienden van procenten kunnen flatteren. Daarentegen vindt 73% van de Nederlanders dat de bio-industrie diervriendelijker moet worden.
Tel uit je winst in het land van de Partij voor de Dieren. 71,8% (- 0,2% voor nog wat Volwaard) van de Nederlanders is schijnheilig, cq. belijdt met de mond wat ze met de portemonnee niet doen.
De gemiddelde Nederlander spendeerde in 2006 325 euro aan vlees en vleeswaren. Hoewel de verkoop van biologisch vlees in de lift zit, consumeren de meeste mensen nog steeds vlees van de bio-industrie. Van de bovengenoemde 325 euro werd bijvoorbeeld maar 4 euro [= 1,2% van de besteding, die ik hierboven gelijk stel aan een aantal consument, DV] besteed aan `biologisch` vlees. Nederlanders eten gemiddeld 87 kilo vlees per jaar. De gemiddelde vleesconsumptie is het hoogst in Spanje (circa 135 kilo per jaar, per persoon). Echte carnivoren treft men voorts aan in Hongkong (120 kilo), de VS (118 kilo), Frankrijk (115 kilo) en België (103 kilo). Eén op de twintig Nederlanders (5%) eet nooit vlees. In de meeste andere Europese landen gaat het om 1% tot 3% van de bevolking. In Groot-Brittannië is liefst 9% vegetariër.
Bijna driekwart van de Nederlanders (73%) vindt dat de bio-industrie diervriendelijker moet worden. Slechts één op de zeven Nederlanders (14%) vindt dat consumenten hiervoor zelf verantwoordelijk zijn. De verkoop van kant-en-klare `vleesvervangers` als quorn, tofu en vegetarische `worstjes` is in 2007 in Nederland met 11% toegenomen tot 60 miljoen euro. Dit betreft circa 0,9% van de vleesomzet. Van de kopers van deze vleesvervangers is 70% géén vegetariër. In de afgelopen twee jaar is een op de drie Nederlanders minder vlees en meer vis gaan eten.
bron: Intermediair - p. 24, mkb.net
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, er zit iets raars in die cijfers. Wanneer de gemiddelde Nederlander 325, besteedt en 87 kilo consumeert dan zou de gemiddelde kilopprijs 3,73 zijn. Dat zou betekenen dat de Nederlandse consumenten alles in de aanbieding moeten kopen in de supermarkt, en dan haal je die kiloprijs nog niet. Een voorbeeld verse saucijzen kosten normaal 4,99 en zijn nu voor 2,49 in de aanbieding bij Emte. Schouderkarbonade kost normaal 4,99 bij AH en ligt nu voor 3,99 in de bonus. (Plof)kipfilet bij AH van 6,49 voor 4,99.
Ik weet niet welke bron MKB net heeftr. Maar GFF en Nielsen kunnen de cijfers gewoon oplepelen. En dan is er ook nog de vraag of het hier vers 100% spiervlees betreft of dat er ook bewerkte producten zoals vleeswaren, salades etc in zitten. Jou onsje ham van 4,- levert bijvoorbeeld per kilo 40,- op. Interesssant is dan ook wat zo'n kilo heeft opgebracht bij de boer en de nettogewichtprijzen vergelijken.
Biologisch is voor mij geen garantie voor 'fatsoenlijk' (in meerdere betekenissen van het woord) vlees meer. Ik koop liever scharrel, en dan het liefst nog van bekende herkomst, of daar nou ook nog het label 'biologisch' aan hangt of niet.
Daarnaast blijkt het assortiment biologisch vlees in supermarkten nog steeds erg gering, wil je een beetje keus dan moet je eigenlijk al naar een biologische slagerij gaan, en die zijn ook niet al te dik bezaaid. Men kan dus soms wel biologisch (of scharrel) wíllen, maar noodgedwongen moeten uitwijken naar 'gewoon' - het overkwam mij gisteren nog.
Rinie, ik durf mijn handen niet voor de cijferbasis van MKB in het vuur te steken.
Je conclusie is letterlijk vreselijk relevant: als die 325 euro's en 87 kilo kloppen, dan eet Nederland zijn kilootje vlees voor een knalprijs waar het zich diep zou moeten schamen.
Niet alleen huichelen we, maar als we vlees eten, eten we het kennelijk ook nog eens heel bewust van de verkeerde kant van de streep.
Zou er wellicht heel wat vleeswaar voor 99 cent in die kilo's zitten?
diervriendelijk=biologisch
Ik vind dat nogal een strenge definitie. Allereerst is het doden van dieren sowieso nooit diervriendelijk. Het gaaat dus altijd om diervriendelijkER. Verder worden niet biologische runderen, geiten en schapen, hobbykippen, kangoeroes en wild bij mijn weten ook niet zo heel dieronvriendelijk gehouden.
De Nederlander is kennelijk van mening dat meer diervriendelijkheid een zaak van wetgeving is. Men eet nog wel dierenleed, maar juicht bij de verplichting van betere stallen e.d.
Waarom zijn er in het GB 9% vegetariërs? Zijn dat vooral hindoes?
Wouter, zo noemen we dat nu eenmaal. Naast Volwaard is er nauwelijks diervriendelijk anders-dan-bio vanwege ... de prijs.
Wat waar is, is ecvhter waar: vleesrunderen - m.n. de gewraakte dikbil die in Nederland een liefhebber is - worden zeer diervriendelijk gehouden.
Dat doden nooit diervriendelijk is onzin. Niet mogen doden is een moreel punt. Techniek, daar draait het om. Zorg voor een mooie dood. Stop er desnoods veel technisch vernuft in om het voor elkaar te krijgen.