Groente is heel persoonlijk.
Zowel in keuze als bereiding. De een eet bergen enkelvoudige of gemengde salades, de ander zweert bij gekookte groenten. En daarna?
Gebruik je slasaus of maak je zelf een dressing.
Doe je wat met gekookte groenten, zoals een klontje boter of nootmuskaat?
Of hou je het zo simpel mogelijk om de smaak van de groente niet te bederven?
In de serie 'hoe doen foodloggers het':
- wat is je favoriete groente?
- hoe bereid je die (kookproces)
- wat voeg je toe aan smaak en waarom
- welke slasoorten vind je het lekkerst en met welke dressing eet je die?
Dit artikel afdrukken
Zowel in keuze als bereiding. De een eet bergen enkelvoudige of gemengde salades, de ander zweert bij gekookte groenten. En daarna?
Gebruik je slasaus of maak je zelf een dressing.
Doe je wat met gekookte groenten, zoals een klontje boter of nootmuskaat?
Of hou je het zo simpel mogelijk om de smaak van de groente niet te bederven?
In de serie 'hoe doen foodloggers het':
- wat is je favoriete groente?
- hoe bereid je die (kookproces)
- wat voeg je toe aan smaak en waarom
- welke slasoorten vind je het lekkerst en met welke dressing eet je die?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De salade:
Ik doe de laatste tijd steeds meer in de salade. Laat ik maar eens beginnen met AH een pluim te geven. Ze hebben bindsla of stoofsla in het assortiment. Men noemt het wel heel trendy "Little Gem" of "Romaine", maar ik ken het als bindsla. Lekker. Ik gebruik ook wel eens gewone sla. Maar zoals ik al zei: Er gaat steeds meer in. Restjes aardappel, restjes gekookte boontjes, geraspte peen, en vooral bietjes. Voor de kinderen. Ik zet de eenvoudige vinegraitte ernaast. Olie, azijn, beetje honing en ansovisje.
Groente:
Er is geen favoriete groente. Maar de koolsoorten mag ik graag. Maar wij eten veel groente. Moestuin noopt daartoe.
Wij hebben geen favoriete groente. Variatie, vind ik belangrijker.
Bereiding verschilt natuurlijk. Maar als het vlees/vis gerecht een hoofdrol heeft, dan gaan de groenten in de bijrol. Bijvoorbeeld, bij een thaise curry heeft het weinig zin nog iets bijzonders met de groenten te doen. Boontjes of paksoi erbij/erdoor is dan genoeg.
Wat ik toevoeg verschilt ook teveel om op te kunnen noemen. Maar een klontje boter voeg ik in ieder geval nooit toe. ;)
Favoriete sla is een zakje biologische veldslamelange van appie. Of turkse sla, wat gewoon bindsla is. Maar de ijsbergsla begint ook weer favoriet te worden hier. :)
Verder ben ik eigenlijk niet van de sla. Want wat stelt dat nou voor? Een hap water is het! Zo kom je niet aan je 2 ons groenten van de dag.
En oja, dressings uit potjes zijn allemaal smerig. Op de honingmosterddressing van Oil & Vinegar na. Maar ook die kan je beter zelf maken.
Sla: eigenlijk alle soorten behalve ijsbergsla, daar vind ik echt geen kraak of smaak aanzitten.
Bindsla koop ik regelmatig (voor een Ceasar Salad), gewone kropsla, eikenblad een enkele keer radicchio. Vroeger maakte ik ook vaak witlof als salade (met wat fruit) maar aangezien manlief dat helemaal niets vindt, komt het er bijna nooit meer van. Ik koop altijd een hele krop, bijna nooit voorgesneden (vind ik niet lekker en duur). Ook vaak een doosje/zakje rucola, daarvan gaat ook wel een handje door de pasta, of door de salade of op brood onder een plak salami. Sommige slamengsels van AH zien er best goed uit en soms bezwijk ik, maar er zitten altijd nare harde stukken tussen en da's niet lekker! Dressing: tja de basis is meestal olijfolie en (balsamico)azijn, of citroensap, wat peper, soms mosterd, ansjovis. Jonge spinzie eet ik ook nog wel als salade. Daar is dan een dressing op basis van sinaasappel en sesamolie heel lekker bij.
Groente: van alles en nog wat; ik probeer steeds meer in het seizoen te eten maar dat is geen heilig moeten. Gebruik wel meer simpele dingen als prei en pastinaak die ik vroeger vaak links liet liggen en meestal komt er een smakelijk gerecht uit. Ik verheug me nu al weer op het voorjaar met verse doperwten en tuinboontjes! Bereidingswijze verschilt: van grilplaat (courgette, knolselderij, aubergine), oven (worteltjes, rode biet, pastinaak, prei), gewoon koken of roerbakken (alles wat los en vast zit). Ik wissel het af, zo blijft het lekker. Wat ik ook regelmatig doe is groente (zoals broccoli of peultjes) kort koken en het dan aanmaken met een dressing van citroensap/olijfolie. Veel soorten groente staat superfeestelijk op tafel, geeft zo'n zomers gevoel!
Verschil tussen zomer en winter, uit de moestuin of uit de (bio)winkel, of bij de boer vandaan.
Groenten liefst beetgaar of rauw. Soms geblancheerd, soms roergebakken, soms gestoofd, soms in de oven, hangt er helemaal van af. Mijn favo's staan op mijn blog.
Sla: allerlei soorten van bermsla tot molsla, van veldsla tot rucola, van slaatje tot salade.
Verder hangt het helemaal van de stemming af en wat er te krijgen is.
Voor mij in de winter:
- m'n bekende in de oven gebakken aardappelen in ganzenvet (pommes boulangeres).
- gesneden en geblancheerde koolsoorten die daarna in de wo gebakken worden (verrassend hoe snel en makkelijk dat gaat)
In een wilde bui doe ik wel eens wat chocoladesaus uit een fles door de rode kool. Suiker, maar heerlijk ;-) Met een tipje vissaus is het helemaal af.