Zowel in keuze als bereiding. De een eet bergen enkelvoudige of gemengde salades, de ander zweert bij gekookte groenten. En daarna?
Gebruik je slasaus of maak je zelf een dressing.
Doe je wat met gekookte groenten, zoals een klontje boter of nootmuskaat?
Of hou je het zo simpel mogelijk om de smaak van de groente niet te bederven?
In de serie 'hoe doen foodloggers het':
- wat is je favoriete groente?
- hoe bereid je die (kookproces)
- wat voeg je toe aan smaak en waarom
- welke slasoorten vind je het lekkerst en met welke dressing eet je die?
Goed, bijna alle groenten zijn lekker, als het er maar veel zijn.
Maar er is slechts één groente die ik gemist heb toen ik in het buitenland woonde en dat is echt, eerlijk, zwaar grondwitloof. Moeilijk te vinden, ook in België, maar de duurdere prijs meer dan waard. Ik bezocht vroeger al kwekers met mijn vader zaliger, die mijn passie voor witloof deelde. Als ik mag kiezen tussen pralines en witloof, dan wordt het witloof.
Is rauw ook lekker maar DE bereiding is: klont boter in een dikke pan. heel veel dik witloof erin vleien, deksel erop en hééééél zachtjes laten stoven gedurende een uur. Nu en dan eens omkeren. Een draai van de pepermolen, da's alles. Geen aardappelen erbij, geen vlees, geen brood, maar een kilogram gestoofd witloof voor MIJ alllleen ... Om mani padme hummm... (drijft schaapachtig glimlachend weg in Nirwana...)
Sla?
Veldsla na een periode vriesnachten. Dan zijn de blaadjes lekker dik en ze krullen aan de rand. Mengen met gesnipperd grondwitloof. opmaken met gestampte (droge) okkernoten, olie en een lepel rode porto.