Het begon met een vrijwillige recall van 11 diepvriesproducten. Inmiddels moeten in de VS en Canada meer dan 350 verschillende producten worden teruggeroepen in verband met een mogelijke besmetting met listeria.
De onveilige situatie duurt inmiddels al drie jaar. In 2013 werden de eerste mensen ziek van een listeria-besmetting. Sindsdien zijn 8 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van besmetting met Listeria monocytogenes. Twee van hen zijn overleden. Waarschijnlijk is het aantal ziektegevallen beperkt gebleven omdat het diepvrieseten voor consumptie verhit wordt, zodat de besmettelijke bacteriën in veel gevallen onschadelijk zijn gemaakt.
De grootschaligheid van de (vrijwillige) recall laat zien hoe ernstig de uitbraak is en hoe bezorgd de autoriteiten zijn dat besmet voedsel 'doorgesijpeld' is naar andere producten, zegt Brittany Behm, woordvoerster van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Volgens het CDC is uit epidemiologisch en laboratoriumonderzoek gebleken dat de bron van de listeriabesmettingen waarschijnlijk diepvriesgroentenproducent CRF Frozen Foods in de staat Washington CRF is. De producent heeft sinds 2 weken de fabriek gesloten om de exacte besmettingsbron te vinden. Bij een inspectie in maart troffen inspecteurs beschadigde en moeilijk te reinigen kunststoffen machine-onderdelen aan die met de groenten in contact kwamen.
Om hoeveel verpakkingen het gaat, is niet duidelijk, aldus de New York Times. Wel is duidelijk dat er inmiddels 350 verschillende producten, die onder 42 verschillende merknamen verkocht werden, (vrijwillig) teruggeroepen worden. Het gaat om alle diepvriesproducten die sinds 1 mei 2014 van de band zijn komen rollen. De houdbaarheidsdata van de producten liggen tussen 26 april 2016 en 26 april 2018. De federale gezondheidsautoriteiten maken zich zorgen dat consumenten niet zullen checken of hun diepvriesvoorraad op de recall-lijst voorkomt, omdat diepvries nu eenmaal langer goed blijft dan andere producten, besluit Behm.
Dit artikel afdrukken
De grootschaligheid van de (vrijwillige) recall laat zien hoe ernstig de uitbraak is en hoe bezorgd de autoriteiten zijn dat besmet voedsel 'doorgesijpeld' is naar andere producten, zegt Brittany Behm, woordvoerster van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Volgens het CDC is uit epidemiologisch en laboratoriumonderzoek gebleken dat de bron van de listeriabesmettingen waarschijnlijk diepvriesgroentenproducent CRF Frozen Foods in de staat Washington CRF is. De producent heeft sinds 2 weken de fabriek gesloten om de exacte besmettingsbron te vinden. Bij een inspectie in maart troffen inspecteurs beschadigde en moeilijk te reinigen kunststoffen machine-onderdelen aan die met de groenten in contact kwamen.
Om hoeveel verpakkingen het gaat, is niet duidelijk, aldus de New York Times. Wel is duidelijk dat er inmiddels 350 verschillende producten, die onder 42 verschillende merknamen verkocht werden, (vrijwillig) teruggeroepen worden. Het gaat om alle diepvriesproducten die sinds 1 mei 2014 van de band zijn komen rollen. De houdbaarheidsdata van de producten liggen tussen 26 april 2016 en 26 april 2018. De federale gezondheidsautoriteiten maken zich zorgen dat consumenten niet zullen checken of hun diepvriesvoorraad op de recall-lijst voorkomt, omdat diepvries nu eenmaal langer goed blijft dan andere producten, besluit Behm.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een zeer lastige pathogeen om te bestrijden,indien voorkomend in je be-verwerkende voedsel proces.Ieder jaar zien we grote uitbraken in Noord Amerika. Gelukkig hebben wij de microbiologische verordening 2073/2005 en de nvwa houdt op dit punt zeer strak toezicht,maar noord amerika is nog lang niet zover. Hoe zit het met TIPP !
De recalls breiden zich als een olievlek nog steeds verder uit. De FDA komt met een update van de merken en producten die mogelijk met listeria besmet zouden kunnen zijn.
Het goede nieuws bij dit alles is dat er geen ziektegevallen zijn gemeld.
Cécile Janssen #4 ja, en het gaat maar door.......
Simone Hertzberger, het is dus nog erger dan de NYT bericht?!
Dick Belderbos #2 Ik heb dat artikel gelezen. In dat artikel staat dat de relevantie van het testen van eindproducten (niet bronproducten) zeer gelimiteerd is.
Zij zeggen trouwens niet dat het niet efficiënt is. Daar hebben ze het niet over. Ze hebben het over het nut.
De auteurs van het peer reviewed tijdschrift Food Control zijn behalve Prof. Zwietering, ook de universiteiten in Søborg, Denemarken, Nantes, Frankrijk, Gent, België. Daarnaast publiceert ook het researchinstituut van Nestlé.
De auteurs zijn volledig open over hun funding. Zij zeggen duidelijk dat de publicatie hun wetenschappelijke mening betreft en niet die van de sponsoren van ILSI.
Bovendien heeft dit wetenschappelijke artikel niks te maken met de recall van diepvriesgroente. De Listeria zou daar hoogstwaarschijnlijk niet zijn aangetroffen in testen op Listeria van het eindproduct.
Listeria is pas gevonden door een combinatie van alert hanteren van database Pulsenet van CDC, epidemiologisch onderzoek en pas daarna en op geleide hiervan, het testen van een verdacht product.
En zo hoort het ook.