Het begon met een vrijwillige recall van 11 diepvriesproducten. Inmiddels moeten in de VS en Canada meer dan 350 verschillende producten worden teruggeroepen in verband met een mogelijke besmetting met listeria.
De onveilige situatie duurt inmiddels al drie jaar. In 2013 werden de eerste mensen ziek van een listeria-besmetting. Sindsdien zijn 8 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van besmetting met Listeria monocytogenes. Twee van hen zijn overleden. Waarschijnlijk is het aantal ziektegevallen beperkt gebleven omdat het diepvrieseten voor consumptie verhit wordt, zodat de besmettelijke bacteriën in veel gevallen onschadelijk zijn gemaakt.
De grootschaligheid van de (vrijwillige) recall laat zien hoe ernstig de uitbraak is en hoe bezorgd de autoriteiten zijn dat besmet voedsel 'doorgesijpeld' is naar andere producten, zegt Brittany Behm, woordvoerster van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Volgens het CDC is uit epidemiologisch en laboratoriumonderzoek gebleken dat de bron van de listeriabesmettingen waarschijnlijk diepvriesgroentenproducent CRF Frozen Foods in de staat Washington CRF is. De producent heeft sinds 2 weken de fabriek gesloten om de exacte besmettingsbron te vinden. Bij een inspectie in maart troffen inspecteurs beschadigde en moeilijk te reinigen kunststoffen machine-onderdelen aan die met de groenten in contact kwamen.
Om hoeveel verpakkingen het gaat, is niet duidelijk, aldus de New York Times. Wel is duidelijk dat er inmiddels 350 verschillende producten, die onder 42 verschillende merknamen verkocht werden, (vrijwillig) teruggeroepen worden. Het gaat om alle diepvriesproducten die sinds 1 mei 2014 van de band zijn komen rollen. De houdbaarheidsdata van de producten liggen tussen 26 april 2016 en 26 april 2018. De federale gezondheidsautoriteiten maken zich zorgen dat consumenten niet zullen checken of hun diepvriesvoorraad op de recall-lijst voorkomt, omdat diepvries nu eenmaal langer goed blijft dan andere producten, besluit Behm.
Dit artikel afdrukken
De grootschaligheid van de (vrijwillige) recall laat zien hoe ernstig de uitbraak is en hoe bezorgd de autoriteiten zijn dat besmet voedsel 'doorgesijpeld' is naar andere producten, zegt Brittany Behm, woordvoerster van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Volgens het CDC is uit epidemiologisch en laboratoriumonderzoek gebleken dat de bron van de listeriabesmettingen waarschijnlijk diepvriesgroentenproducent CRF Frozen Foods in de staat Washington CRF is. De producent heeft sinds 2 weken de fabriek gesloten om de exacte besmettingsbron te vinden. Bij een inspectie in maart troffen inspecteurs beschadigde en moeilijk te reinigen kunststoffen machine-onderdelen aan die met de groenten in contact kwamen.
Om hoeveel verpakkingen het gaat, is niet duidelijk, aldus de New York Times. Wel is duidelijk dat er inmiddels 350 verschillende producten, die onder 42 verschillende merknamen verkocht werden, (vrijwillig) teruggeroepen worden. Het gaat om alle diepvriesproducten die sinds 1 mei 2014 van de band zijn komen rollen. De houdbaarheidsdata van de producten liggen tussen 26 april 2016 en 26 april 2018. De federale gezondheidsautoriteiten maken zich zorgen dat consumenten niet zullen checken of hun diepvriesvoorraad op de recall-lijst voorkomt, omdat diepvries nu eenmaal langer goed blijft dan andere producten, besluit Behm.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zoals wellicht bekend ben ik ook hoofdredacteur van VoedselVeiligheid/VMT.
Afgelopen woensdag 18 mei is er een artikel over verschenen in onze digitale nieuwsbrief Voedselveiligheid. Ik zet dat in verkorte versie hieronder. Het artikel zelf bevat meer details.
http://www.vmt.nl/Nieuws/Grote_recall_van_diepvriesgroente_en_maaltijden-160517120000?Login=1
De recall beslaat inmiddels meer dan 600 producten, ook maaltijden etc., en is ook terecht gekomen in Groot Brittannië en Spanje. Er worden elke dag nog meer producten teruggehaald ivm deze recall.
Zie ook RASFF notificatie van 10 mei waar biologische diepvriesgroente wordt gerecalled.
https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event=searchResultList
----------------
Waarschijnlijk zijn besmette diepvriesgroenten van het bedrijf CRF Frozen Foods de belangrijkste oorzaak.
De Listeria met hetzelfde DNA profiel als geïsoleerd bij de zieken, bevond zich in een pak met mais en doperwtjes. Deze vondst leidde in mei 2016 tot een omvangrijke recall van meer dan 600 producten onder circa 100 merken en betrof zowel de biologische als de gangbare producten.
Het bedrijf CRF besloot een paar dagen na hun eerste recall om echt alle diepvries groente en fruit die sinds 2014 in hun locatie in Pasco in de VS waren geproduceerd, uit de verkoop te halen. De recall strekte zich ook uit tot in Canada.
Ook in Groot Brittannië en Spanje ging men over tot een recall van biologische diepvriesgroente omdat die besmet konden zijn met L. monocytogenes. Deze producten zijn ook door CRF geproduceerd. Deze recall betrof ook de diepvries biologische vegetarische burger, waar ook maïs inzat van CRF.
Op 11 mei 2016 volgde in de VS een volgende reeks van producten, namelijk samengestelde diepvriesmaaltijden waar ook groente van CRF deel van uitmaakte.
CRF heeft 250 medewerkers ontslagen omdat er momenteel geen werk voor ze is.
... en dan loopt er in Wageningen een prof voedselveiligheid Z. rond, die anno 2016 in een ILSI (gesponsord door alle Coca Cola's en Unilevers op deze aarde) onderzoek meent te kunnen stellen dat bacteriologie op bronmaterialen en eindproducten niet efficiënt en dus onnodig zou zijn, want HACCP voldoende, en onvoldoende Listeria epidemiologie...
Dick Belderbos #2 Ik heb dat artikel gelezen. In dat artikel staat dat de relevantie van het testen van eindproducten (niet bronproducten) zeer gelimiteerd is.
Zij zeggen trouwens niet dat het niet efficiënt is. Daar hebben ze het niet over. Ze hebben het over het nut.
De auteurs van het peer reviewed tijdschrift Food Control zijn behalve Prof. Zwietering, ook de universiteiten in Søborg, Denemarken, Nantes, Frankrijk, Gent, België. Daarnaast publiceert ook het researchinstituut van Nestlé.
De auteurs zijn volledig open over hun funding. Zij zeggen duidelijk dat de publicatie hun wetenschappelijke mening betreft en niet die van de sponsoren van ILSI.
Bovendien heeft dit wetenschappelijke artikel niks te maken met de recall van diepvriesgroente. De Listeria zou daar hoogstwaarschijnlijk niet zijn aangetroffen in testen op Listeria van het eindproduct.
Listeria is pas gevonden door een combinatie van alert hanteren van database Pulsenet van CDC, epidemiologisch onderzoek en pas daarna en op geleide hiervan, het testen van een verdacht product.
En zo hoort het ook.
Simone Hertzberger, het is dus nog erger dan de NYT bericht?!
Cécile Janssen #4 ja, en het gaat maar door.......