Topkok Erik van Loo wil met zijn bijdrage aan kookboek Culibaby een einde maken aan de eetstrijd tijdens de peuterpuberteit. Volgens Voedingscoach Kristy Verboom snapt de kok het kind niet.
Ook al betalen zijn gasten honderden euro's om aan tafel te kunnen in zijn Rotterdamse tweesterrenrestaurant Parkheuvel, kok Erik van Loo voerde thuis een ware strijd om zijn kinderen aan het eten te krijgen.
Van Loo is nu, als kersverse opa, minder streng met eten wat de pot schaft. Hij heeft een theorie: “laat kinderen zo vroeg mogelijk kennis maken met allerlei smaken zodat ze op iets oudere leeftijd meer lusten. Als jij alleen maar bent opgevoed met pizza en frikadel, zul je moeite hebben om tarbot of schol te waarderen.”
Kind moet leren invloed uitoefenen
Kristy Verboom, voedingscoach bij Right! Food en Spruitjes en Zo, betwijfelt of dit voor elke peuter zo werkt. Verboom zoekt de oplossing in het creëren van een duidelijke structuur en het geven van het goede voorbeeld.
Volgens haar draait de oorlog boven de borden niet zozeer om het eten zelf, maar moeten kinderen hun eigen wil ontdekken en leren hun invloed uit te uitoefenen. “Lusten ze iets niet, voer dan geen strijd, maar geef ook niks anders. Na verloop van tijd beseffen ze: als ik nee zeg, heb ik straks honger”, adviseert Verboom.
Culibaby werd samengesteld door Hans Melissen. Op vrouw.nl vind je een voorbeeld van een babyrecept. De twee reacties nemen het boek niet serieus.
Dit artikel afdrukken
Van Loo is nu, als kersverse opa, minder streng met eten wat de pot schaft. Hij heeft een theorie: “laat kinderen zo vroeg mogelijk kennis maken met allerlei smaken zodat ze op iets oudere leeftijd meer lusten. Als jij alleen maar bent opgevoed met pizza en frikadel, zul je moeite hebben om tarbot of schol te waarderen.”
Kind moet leren invloed uitoefenen
Kristy Verboom, voedingscoach bij Right! Food en Spruitjes en Zo, betwijfelt of dit voor elke peuter zo werkt. Verboom zoekt de oplossing in het creëren van een duidelijke structuur en het geven van het goede voorbeeld.
Volgens haar draait de oorlog boven de borden niet zozeer om het eten zelf, maar moeten kinderen hun eigen wil ontdekken en leren hun invloed uit te uitoefenen. “Lusten ze iets niet, voer dan geen strijd, maar geef ook niks anders. Na verloop van tijd beseffen ze: als ik nee zeg, heb ik straks honger”, adviseert Verboom.
Culibaby werd samengesteld door Hans Melissen. Op vrouw.nl vind je een voorbeeld van een babyrecept. De twee reacties nemen het boek niet serieus.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De makers van Culibaby snappen niet alleen het kind niet, ze snappen ouders ook niet. Kijk maar eens naar dit gerecht uit het boek.
Om te beginnen, al eens gekookt met peuters aan je been? Je bent al lang blij als je een wortel geschrapt krijgt! En dan die ingrediënten! Zeebaarsfilet, langoustines? Enig idee wat een pak pampers kost? En zelfs al kun je het betalen, wijn in een kindermaaltijd? Gaat niet helemaal lekker daar onder die koksmutsen.
Die Verboom heeft het goed gezien: eten wat de pot schaft en zo niet: even goede vrienden maar dan leer je de smaak van honger kennen. (GRRRR!!!)
Maar Aart, wat is er mis met wijn in het eten?
Ik zie in dit boek wel een hele goede manier om out of the box te denken. Die invloed die kinderen uit willen oefenen gaat inderdaad om de invloed en de 'controle' willen hebben als peuter, en niet om wat er op het bord ligt. Prima om dan toch zeebaarsfilet met langoustines te eten, heb je zelf ook een extra lekkere maaltijd. En daarbij is het heel goed om kinderen kennis te laten maken met verschillende smaken.
Een boodschap van dit boek is volgens mij ook om je wat eetgewoontes, maaltijden en ingrediënten betreft niet teveel aan te passen aan je kind, maar je kind te laten aanpassen aan het gezin. Dat lijkt me een hele goede ontwikkeling.
De kindercoach snapt het ook niet helemaal. Kinderen willen niet manipuleren, ze willen gewoon net als andere mensen worden behandeld, met respect en normale beleefdheid. Kinderen hoeven niet te leren eten, dat komt vanzelf. In de baarmoeder maken ze kennis met de smaken van moeders eten en dat gaat tijdens de borstvoeding verder. Kinderen die kunstvoeding krijgen hebben een achterstand in smaakontwikkeling: elke maaltijd is exact gelijk aan alle andere. Na de periode van uitsluitend melkvoeding (6 maanden) begint een kind mee te eten met wat het gezin eet. Dit hoeven geen culinaire hoogstandjes te zijn, maar gewoon het voedingspatroon en de smaken waarmee het kind prenataal en via borstvoedig al kennis heeft gemaakt. In het begin zijn dat losse stukjes van een beperkt aantal voedingswaren, maar altijd herkenbaar en in zo natuurlijk mogelijke staat (wel gestoomd/gekookt/gestoofd). er komt in die eerste tijd nog niet veel binnen, maar een kind exploreert het voedsel en eert smaken en structuren kennen en waarderen. Je zult er versteld van staan wat heel jonge kinderen lusten als ze een breed aanbod krijgen! Kinderen die prakjes en purees krijgen (van gemengde ingrediënten) hebben een achterstand: alles smaakt min of meer hetzelfde, heeft dezelfde structuur en nodigt uit tot sputteren en spetteren. Zoektermen: Baby Led Weaning, Rapley methode en Kleintjes methode
Arjan #2, je weet dat het over recepten voor kinderen gaat? En nee, alcohol verdampt niet volledig bij het koken. Of de hoeveelheid alcohol die overblijft in dit gerecht verwaarloosbaar is durf ik zo niet te zeggen. Maar vergeet niet dat de impact van een beetje alcohol op een kind van nog geen 10 kilo behoorlijk is.