plaatje: somethin'new
Vorige week kochten we een zogenaamde rollade van zuiglam. Het zag er goed uit. Toen de eerste plakken op ons bord belandden, vonden we het alletwee niks. Geen enkele smaak. Lange tanden. Het bleef een dag in de koelkast staan. Na nog een dag vonden we het nog niks. We vonden het respectloos. Waarom dieren houden en slachten voor zo'n zielige kwaliteit vlees?
We werden er een beetje verdrietig van.
Begin deze week sprak ik Petra de Boevere, Nederlands opgewekte Zeeuws-Vlaamse slijterijmeisje. We hadden het over ambacht en kwaliteit. Is industrieel - in wijn - soms niet net zo goed als ambacht, soms zelfs beter dan halfzacht uitgevoerd ambacht? "Geef mij maar een fles liefde, gemaakt met passie", zei ze toen, "daar ga ik niet zomaar mee om."
Was dat vlees ook maar zo gefokt en geslacht. Als mensen nou zo tegen vlees aan zouden kijken, zou dat dan slecht zijn voor de dieren?
Het zit natuurlijk vooral in je hoofd. Maar daar gaat het ook om.
Dit artikel afdrukken
Vorige week kochten we een zogenaamde rollade van zuiglam. Het zag er goed uit. Toen de eerste plakken op ons bord belandden, vonden we het alletwee niks. Geen enkele smaak. Lange tanden. Het bleef een dag in de koelkast staan. Na nog een dag vonden we het nog niks. We vonden het respectloos. Waarom dieren houden en slachten voor zo'n zielige kwaliteit vlees?
We werden er een beetje verdrietig van.
Begin deze week sprak ik Petra de Boevere, Nederlands opgewekte Zeeuws-Vlaamse slijterijmeisje. We hadden het over ambacht en kwaliteit. Is industrieel - in wijn - soms niet net zo goed als ambacht, soms zelfs beter dan halfzacht uitgevoerd ambacht? "Geef mij maar een fles liefde, gemaakt met passie", zei ze toen, "daar ga ik niet zomaar mee om."
Was dat vlees ook maar zo gefokt en geslacht. Als mensen nou zo tegen vlees aan zouden kijken, zou dat dan slecht zijn voor de dieren?
Het zit natuurlijk vooral in je hoofd. Maar daar gaat het ook om.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Blij dat er nog iemand is die zich kan opwinden over het 'verkloten' van vlees. Dáár heeft zo'n dier niet het leven voor gelaten, denk ik dan: dan is het gewoon een zinloze dood geweest. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat zuiglam niet lekker is?
Echte zuiglam smaakt ook naar niks. Daarom is het zo populair. Stel je voor dat er smaak aan zou zitten anders dan zout. Ik moet er niet aan denken!
Lam is pas lekker als het ongeveer 1 jaar oud is. Alles wat eerder geslacht wordt is doelloze dierenmishandeling. Als je in Belgie bij een goede slager zo'n lam gaat kopen dan kan je pas merken hoe fantastisch dat vlees is.
Hier kan je dat uiteraard praktisch niet krijgen.
Schaap heeft inderdaad nog meer smaak - ik kan het overigens zeer waarderen. Maar ... zuiglam heeft wel degelijk een subtiele - niet ' hoog op smaak' zijnde - zachte smaak. Daar leek dit in de verste verte niet op.
Krek, een hele zacht smaak - daarom vind ik 't lekker. Hoe ouder, hoe sterker van smaak, maar ik hou het toch maar op lam, en niet op schaap, want dat is mij te sterk.
Dan liever geit (in plaats van schaap). Jammer dat ik het niet weet te vinden in de buurt, ik heb nog een paar lekker uitziende recepten klaarliggen, o.a. een geitencurry.
Een potlam. Ook een idee. Geef alle potlammeren te verzorgen aan kinderen in de stad. Kan niet? Kan wel!
En met kerstmis opeten.
Zie ook het bericht hierboven over het kuikentje uit een supermarkt ei. Heeft t mee te maken.