Ik begrijp er niets meer van. De consument ging een beetje meer biologisch kopen. Met de regelmaat van de klok wordt beweerd dat het nu eindelijk doorzet.
Nu blijkt volgens het CBL:
Voor houdbare biologische producten is geen markt in Nederland. De supermarkten gaan zich daarom meer toeleggen op de verkoop van verse artikelen.
Dat zegt branche-organisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
Uit onderzoek blijkt dat consumenten bereid zijn voor biologische versproducten zoals groente, eieren en vlees een meerprijs te betalen, maar bij houdbare artikelen is dit niet het geval.
Waarom koop je nou biologisch: omdat het vers is of omdat het biologisch is? Zijn niet-biologische groenten dan niet vers? Ik begrijp die consumenten - De Consument ? - in ieder geval niet meer. Zou het komen omdat hij denkt 'wat uit de fabriek komt, komt uit machines en heeft niks met de natuur te maken?' Maar komt een 'gewone' stronk boerenkool dan uit de fabrieken in Vlaardingen? De consument moet toch weten dat dat niet zo is. Toch?
Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd hoe die consument dan de 'groene', hybride Toyota Prius ziet. Die komt uit de fabriek, maar is vriendelijk voor de natuur. Een 'biologische' auto - als hij dat niet was zou hij immers nooit gemaakt zijn.
Verhouden een Hummer en een pak Hagelslag zich dan tot elkaar als een Prius tot een biologische peul? Als dat zo is, is er toch ruimte voor biologische Pindakaas.
Kan een consument me z'n gevoel dienaangaande misschien eens uitleggen?
Het CBL is in ieder geval snel klaar met bio hagelslag en pindakaas en gaat over tot vers:
Het CBL denkt dat met betere voorlichting over de productiemethoden en bijvoorbeeld proeverijen in supermarkten de bestedingen aan verse artikelen nog verder kunnen worden opgekrikt.
Pech nou dat we steeds meer niet-vers eten. Aan biologische K&K-maaltijden (ooit door iemand gesignaleerd?) zal de consument immers ook wel geen behoefte hebben. Netzomin als aan biologische Cup-a-Soup.
Dit artikel afdrukken
Nu blijkt volgens het CBL:
Voor houdbare biologische producten is geen markt in Nederland. De supermarkten gaan zich daarom meer toeleggen op de verkoop van verse artikelen.
Dat zegt branche-organisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
Uit onderzoek blijkt dat consumenten bereid zijn voor biologische versproducten zoals groente, eieren en vlees een meerprijs te betalen, maar bij houdbare artikelen is dit niet het geval.
Waarom koop je nou biologisch: omdat het vers is of omdat het biologisch is? Zijn niet-biologische groenten dan niet vers? Ik begrijp die consumenten - De Consument ? - in ieder geval niet meer. Zou het komen omdat hij denkt 'wat uit de fabriek komt, komt uit machines en heeft niks met de natuur te maken?' Maar komt een 'gewone' stronk boerenkool dan uit de fabrieken in Vlaardingen? De consument moet toch weten dat dat niet zo is. Toch?
Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd hoe die consument dan de 'groene', hybride Toyota Prius ziet. Die komt uit de fabriek, maar is vriendelijk voor de natuur. Een 'biologische' auto - als hij dat niet was zou hij immers nooit gemaakt zijn.
Verhouden een Hummer en een pak Hagelslag zich dan tot elkaar als een Prius tot een biologische peul? Als dat zo is, is er toch ruimte voor biologische Pindakaas.
Kan een consument me z'n gevoel dienaangaande misschien eens uitleggen?
Het CBL is in ieder geval snel klaar met bio hagelslag en pindakaas en gaat over tot vers:
Het CBL denkt dat met betere voorlichting over de productiemethoden en bijvoorbeeld proeverijen in supermarkten de bestedingen aan verse artikelen nog verder kunnen worden opgekrikt.
Pech nou dat we steeds meer niet-vers eten. Aan biologische K&K-maaltijden (ooit door iemand gesignaleerd?) zal de consument immers ook wel geen behoefte hebben. Netzomin als aan biologische Cup-a-Soup.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een andere hypothese:
de consument denkt dat biologisch tóch meer smaak heeft en dat dat voordeel bij fabriekseten wordt weggeraffineerd.
Dick,
Ik denk dat je laatste hypothese niet eens zo gek is. 'Biologisch' slaat immers op de grondstoffen, terwijl voor de verwerking eigenlijk geen enkele vergelijkbare standaard is. Ik (onnozele) neem eigenlijk (gemakshalve) aan dat een producent die (bewust) biologische producten verwerkt, dit op een 'goede' wijze doet. Maar eigenlijk heb ik geen flauw idee van wat en hoe...
Afgeleide vraag : tot wanneer in het verwerkingsproces is een product eigenlijk nog 'vers' ? Dat schijnt in deze discussie het sleutelwoord te zijn.
Biologische rook?
Consumenten met belangstelling voor biologische producten zijn meer dan gemiddeld geinteresseerd in achtergronden van producten. En samen worden ze allengs minder 'gelovig' zoals aanvankelijk de enthousiaste klanten van de natuurwinkel dat waren. Ze liepen samen met het winkelpersoneel net zo blij te lachen (blij lachen is lachen als uitverkorene die bij Bagwan zelf op schoot mag) als deelnemers van een EO-jongerendag.
Ik heb de indruk dat meer kopers van biologische producten zich de jongste tijd minder wijs laten maken.
Een krop andijvie komt van dichtbij. En wat van dichtbij komt is beter te controleren. Houdbare producten komen van over de hele wereld. Biologische pindakaas is gemaakt van pinda's uit China. Andere pindakaas is ook vaak gemaakt van pinda's uit China. En wat is dan precies het verschil? De prijs!
Het Eko-keur wordt hier gebruikt als marketinginstrument. Producten met het keur brengen meer op, er wordt meer winst op gemaakt. Net als het merk Fair Trade, dat als keur wordt gehanteerd en waarmee Nederlandse winkeliers woekerwinsten durven maken. Kijk maar op het schap kruidenzouten en zie het prijsverschil tussen de 'gewone' mengsels en die van Fair Trade.
Hoe lang nog kun je consumenten zo neppen?
Een goed voorbeeld van prijsopdrijving is biologische gerookte zalm. Er is om te beginnen zo goed als geen verschil tussen kweekzalm uit gangbare kwekerijen in Europa en biologische zalm. Hardnekkig wordt in media beweerd dat kweekzalm stijf staat van de anti-biotica, maar daar is geen sprake van. Vuil wordt er wel in gevonden, heel weinig, minder dan de norm voor de hoeveelheid die wordt toegelaten, en net zo veel als in wilde vis. Kwik en PCB's. Zitten ook in biologische zalm.
Biologische zalm zou wat meer zwemruimte hebben in de kooi in zee. Of de zalm dat op prijs stelt is de vraag, maar het maakt de kiloprijs wat hoger.
Er is een biologische zalmkweker die in zijn reclame zegt dat de zalmen 'met de hand worden gevoerd'. En na het eten worden ze dan zeker geaaid.
Maar kijk nu wat een onsje gerookte zalm kost in de natuurvoerwinkel. Zo bespottelijk veel meer (14 euro zag ik laatst) dan gewone gerookte zalm, dat zelfs de meest overtuigde gelovigen in Eko gaan dwalen.
Hou je moeder voor de gek met je biologische rook, kruidenier!
Ik zag onlangs biologische tuinkers. Wat mij deed denken: Welke bestrijdingsmiddelen gebruikt men dan bij tuinkers?
Nee, daar bedoelen ze mee dat kleine tuinkersjes langer bij hun moeder mogen blijven,