9+10 april in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van dit weekend, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in 'in de Media'. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Lezersnieuws-formulier!

Reageren kan per bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

Fotocredits: Elvert Barnes

Niet alleen de boeren in Frankrijk verkeren in crisis. Het land zucht al sinds president Chirac onder bestuurlijke crises die onoplosbaar lijken. Het centrale gezag heeft daardoor gaandeweg aan vertrouwen verloren, maar - behalve de boeren - zei het publiek het vertrouwen nog niet openlijk op. Inmiddels spreekt de alternatieve site Cercle des volontaires van 'eerste tekens van revolutie' naar aanleiding van een week 'Nuit Debout' ('een nacht niet naar bed') bijeenkomsten op de Place de la République in Parijs. Ook Le Monde ziet die mogelijkheid.

Een van de Nuits Debout afgelopen week wilde 's nachts het aperitief nemen met premier Manuel Valls in zijn woning in Parijs, een aanpak die overeenkwam met het avondbezoek van boze Franse boeren aan hun minister van Landbouw in Le Mans. The Guardian ziet de burgerlijke variant die nu doorzet en zich verspreidt naar andere steden als een opleving van de energie achter Occupy. Zowel links als rechts in Frankrijk bagatelliseren de tegenkrachten, maar lijken niet te weten hoe ze met de protesten om moeten gaan. Vanwege de IS-aanslagen in Parijs zijn bijeenkomsten als Nuit Debout officieel verboden.

Vakblad Boerderij brengt een reportage over Nieuw-Zeeland, het meest veelbelovende melkveeland ter wereld. Koeien kunnen er nagenoeg jaarrond in de wei lopen. Het gras groeit er goed en het land is schoon vanwege de lage bevolkingsgraad en de afgelegen ligging van de rest van de ontwikkelde wereld.

Het land heeft een lage kostprijs en geldt als een geliefde, want betrouwbare en voedselveilige Westerse handelspartner. Het ligt 'om de hoek' bij Aziatische zuivel importerende landen (met name China) die het zelfs met verse melk zou kunnen beleveren. Bovendien heeft het land een lage kostprijs, waardoor het hoge kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs kan leveren. Toch zouden er volgens Boerderij barstjes in de positie van Nieuw-Zeeland zitten omdat ook dat land moet investeren in een lagere kostprijs om beter bestand te zijn tegen schommelingen op de wereldmarkt. Dat betekent: grotere boerderijen, robotisering van het melken en verhoging van de productiviteit per koe. Dat laatste gebeurt door genetische optimalisering van de koeien, gericht op een hogere en langere melkgift.

Het volgende raadgevende referendum, na Oekraïne, zou al weer in de maak zijn, meldde afgelopen week De Volkskrant. Tegenstanders van TTIP, het Transatlantic Trade & Investment Partnership, zouden al 67.000 handtekeningen tegen verzameld hebben.

Voor een raadplegend referendum zijn 300.000 handtekeningen nodig. Het Platform TTIP Referendum, opgezet door Meer Democratie, Milieudefensie, Foodwatch en het Transnational Institute, is alvast begonnen met het verzamelen van de benodigde handtekeningen. Zelfs als die binnen zijn, zal een referendum nog even op zich laten wachten. Eerst moeten namelijk de nog lopende onderhandelingen over TTIP afgerond worden en moet het handelsverdrag door de EU én lidstaten aangenomen worden.

"Als de regering het verdrag niet tekent of het parlement dit zelf wegstemt, kan een referendum voorkomen worden", laten de initiatiefnemers dan ook weten.

Britse kinderen drinken te weinig water, en teveel frisdrank. Dat zou blijken uit nieuwe cijfers uit de UK National Diet and Nutrition Survey.

Maar een kwart van de hoeveelheid vocht die kinderen tussen de 11 en 18 jaar dagelijks binnenkrijgen, bestaat uit water. Ze drinken gemiddeld 453 ml water; de Britse aanbeveling is 1,8 liter vocht. Vier- tot 10-jarigen drinken zelfs maar 276 ml water per dag.

De Britse jeugd drinkt de meeste suikerhoudende frisdrank van heel Europa. Veertig procent van de tieners drinkt minstens één keer per dag fris. Jonge kinderen halen een vijfde van hun dagelijkse suikerinname uit frisdranken; voor de tieners ligt dat op een derde.

De LGA pleit voor kraanwater in de klas, crèche en kinderopvang, opdat het normaal wordt om naar water te grijpen in plaats van naar frisdrank. Ook moeten ouders leren water aan te bieden als standaarddrank. In Nederland bleek een integrale aanpak om meer water te drinken op Amsterdamse scholen overgewicht bij schoolkinderen terug te dringen.

Dutch Dairy Genetics, een van de bedrijven van internetmiljonair Kees Koolen, is de nieuwe eigenaar van de kippenstallen van Huub van Deurzen in Groesbeek. Koolen kocht voor €1,2 miljoen "een van de grootste pluimveebedrijven van Nederland", meldt het FD. Wat Koolen van plan is met de stallen, is nog niet bekend.

Koolen, oprichter van de website booking.com, investeert de afgelopen tijd zeer actief in agrarische activiteiten. Zijn plannen om in Wichmond een megastal voor 1.500 koeien te bouwen riepen veel onrust en weerstand op. Ook de aangepaste plannen zijn "nog lang geen gelopen race", aldus de krant.

Koolen wil in Brazilië 'de grootste boerderij ter wereld' opzetten. Hij kocht al 31.000 hectare in Brazilië en wil met Dutch Dairy Genetics de ontwikkeling van hoogproductieve melkkoeien versnellen.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Association of Teachers and Lecturers hebben Britse onderwijzers afgelopen week gezamenlijk vastgesteld dat ze graag tuinieren integraal in het lespakket willen opnemen. Daarom vragen ze de overheid tuinonderwijs verplicht te stellen en de praktische voorwaarden te scheppen om hun wens te realiseren.
Ze willen ook andere lessen verbinden met tuinbouwklusjes door kinderen praktische opdrachten te geven. Ze kunnen bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel zaadjes nodig zijn voor een vierkante meter slaplantjes of boerenkool of hoeveel mensen ze daarvan kunnen laten eten.

De leraren verwachten dat dergelijk onderwijs het gedrag van kinderen op een natuurlijke manier stuurt naar gezonder eten en lichaamsbeweging. Ze hopen aan te zetten tot een leefstijl en houding onder de jeugd die gezond eten en bewegen de norm in plaats van de uitzondering maakt. Tuinieren zou vanaf 4 jaar in het onderwijssysteem moeten worden geïntegreerd.

Trouw onthult vanmorgen op zijn voorpagina dat Solidaridad internationaal belasting vermijdt via een Panama-route. Directeur Nico Roozen geeft toe dat de constructies bestaan. Hij motiveert ze door te wijzen op het feit dat zijn goededoelenorganisatie die duurzame en eerlijke handel bevordert, ook in Nederland geen belasting betaalt. Trouw noteert: Solidaridad wil ook in het buitenland en bij internationale transacties geen belasting betalen. "Het zou vervelend zijn als interne geldstromen fiscaal belast worden", aldus de directeur.

In NRC Handelsblad legt Joris Luyendijk vandaag uit waarom de rijken het logisch vinden te kiezen voor off-shore constructies: het is legaal. Ze zouden er niet zijn, als het niet zou mogen.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) dat toezicht houdt op goededoelenorganisaties verklaart niet op de hoogte te zijn geweest van de Panama-constructies die Solidaridad als een natuurlijk verlengde ziet van zijn Nederlandse belastingprivileges. De Volkskrant meldt dat Solidaridad de relaties met Mossack-Fonseca, de centrale spil in het Panama-schandaal, heeft verbroken.

Dat zegt Daniel Ropers, de baas van Bol.com. In een vraaggesprek met de Vlaamse financiële krant De Tijd gaat hij in op de kritiek die kreeg van de Belgische supermarktman Jef Colruyt. Bedrijven als Bol.com zouden de markt stuk maken omdat ze nagenoeg voor niets werken, gratis thuisbezorgen en toch steeds harder groeien. Dat maakt gewone bedrijven kapot. Bol.com groeide afgelopen jaar met 75% in België.

Ropers legt uit dat Colruyt het business model van online niet begrijpt: voor de toegang van velen tot de markt zorgen en heel veel heel snel doen en vernieuwen. Verlies maken is niet van belang, als de omzet maar stijgt. Zo werkt de economie van de snelheid, die onze tijd heeft overgenomen.

Ropers ziet bedrijven met winkels en vaste assortimenten het steeds moeilijker krijgen. Dat geldt zowel voor grootwinkelbedrijven als voor speciaalzaken. Ropers vertelt hoe hij hen kan helpen: zij hebben de inkoopkennis, hij kan verkopen en distribueren.

In België en Nederland prijzen billboards Danone's Danio yoghurt aan met de foto van een man met een enorme baard. "Waarom geen vrouw die met gesloten ogen van haar kwark geniet?", vraagt De Standaard zich af.

Danone gaf antwoord: "‘We willen mensen inspireren, bijvoorbeeld de millenials. Die hebben een motto dat goed bij Danio past: als je ergens voor kiest, ga je er helemaal voor. Taste life to the full. De man met baard is een belichaming van die gedachte. Hij gaat er voor: niet een beetje een baard, maar een échte." De reclame is bedoeld om het live life to the max-gevoel maximaal tot uiting te brengen, zoals ook de videoclip laat zien.



Het model is een 33-jarige Franse vrachtwagenchauffeur die zijn baard laat staan om komend jaar mee te kunnen doen aan de wereldkampioenschappen snor- en baardgroei in Austin (Texas).

Als Nederlandse melkveehouders voor 15 mei geen extra grond weten te verwerven, dan moeten tot 100.000 melkkoeien vervroegd naar de slacht. Dat is het gevolg van nieuwe regelgeving ten aanzien van mest die de groei van de melkveestapel in Nederland had moeten beteugelen. Omdat die te laat kwam, zijn boeren juist teveel koeien gaan houden.

Voor 15 mei moet 20.000 tot 30.000 hectare meer grond worden gevonden om mest op kwijt te kunnen. Omdat grond schaars is in Nederland, is het onwaarschijnlijk dat dat voldoende lukt, zodat er koeien zullen moeten verdwijnen.

Het eten van 'restvlees' was tot nog maar enkele jaren geleden een probleem. Niemand wilde vlees van jonge mannetjes die niet nuttig zijn voor de boer. De Volkskrant brengt een reportage over geiten in Nederland. Om hun melkgift aan de gang te houden, produceren de ruim 460.000 vrouwelijke dieren in ons land jaarlijkse ongeveer evenveel jonge dieren, waarvan de helft bokjes zijn. Zo'n 150-200.000 dieren werden of direct gedood of gingen op transport naar Zuid-Europa waar ze als delicatesse gelden.

Chefkok Marco Blok uit Amersfoort "werd werd een paar jaar geleden attent gemaakt op het lot van de mannelijke geitjes door een tv-programma van Wouter Klootwijk", schrijft de krant. Foodlog besteedde er later aandacht aan. Nog weer later werden campagnes opgezet om het eten van geitenbokjes hip te maken. Blok ging het serveren en ontdekte dat zijn gasten het waarderen. De Volkskrant voegt een recept voor geitensaté bij de reportage. Het vlees is wat duurder omdat geiten niet geoptimaliseerd zijn als vleesdier en veel voer bij een lage vleesopbrengst kosten (let op: onduurzaam!).

Opmerking van de FL redactie: kalfsvlees is de rundervariant van geitenbokjes en leghaantjes. Nederlanders houden er niet van, omdat kalfjes aaibaar zijn en niemand bedacht heeft om het eten ervan hip te maken. Kalveren zijn economisch echter geschikter om af te mesten. Nederland is de grootste kalvermester ter wereld, maar exporteert ruim 90% van zijn productie.

Volgens de Lifestyle-redacteur van Knack was 2015 het jaar van de ondergang van het dieet. Diëten zijn namelijk voor loosers.

Je deed ze als je jezelf niet had kunnen beheersen. Een tijdje ongelukkig zijn en jezelf op regime zetten moest je van teveel kilo's afhelpen.

Dat soort diëten is voorbij. De diëtist wil dat we onze leefstijl veranderen. Zeggen dat je een salade eet omdat je 'op dieet bent' kan niet meer. Je kiest een leefstijl. Je wordt vegan, gaat raw, sugar free, organic, volgt Kris Verburghs Voedselzandloper of stapt over op clean eating . We willen niet meer zeggen dat we op dieet zijn omdat dat negatief is, zegt Kelsey Miller van The Anti-Diet Project. Na 2015 kiezen we een identiteit om anders te worden en gaan levenslang op dieet. Zolang we de mode leuk vinden uiteraard, maar er komt altijd weer een nieuwe.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jan Cees Vogelaar 1

Likes vandaag

André Hoogendijk

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wiebren van Stralen

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jaap J. Schröder

natuurbescherming

Likes vandaag