De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

------------

FL 1. Wageningen UR 2 maal beste landbouwuniversiteit ter wereld
Het Amerikaanse blad US News stelde opnieuw zijn Global University Ranking op, een ranglijst van de beste universiteiten ter wereld. Bij de landbouwuniversiteiten prijkt Wageningen UR bovenaan, meldt Resource. De WUR laat twee Amerikaanse universiteiten achter zich, UC Davis en Cornell. In de algemene ranglijst staat de WUR op de 109e plaats, op het onderzoeksthema Milieuwetenschappen op de 8e plaats en voor wat betreft Plant and Animal Sciences op plaats 3.
Ook op de NTU Ranking van de National Taiwan University staat de WUR bovenaan de ranglijst van landbouwuniversiteiten. In de algemene rangschikking bekleedt de WUR hier de 148e plaats. Beide ranglijsten zijn minder prestigieus dan de universiteitsrankings van Times Higher Education en ARWU (Shanghai).

FL 2. La Place gaat over op superieure Nederlandse quinoa
V&D's restaurantketen La Place stapt over op in Nederland geteelde quinoa. Die is niet alleen vrij van residuen van bestrijdingsmiddelen, maar zou ook worden geteeld op een gezondere bodem dan in Zuid-Amerika. Volgens La Place-inkoper Nick Möhlmann, smaakt Zuid-Amerikaanse quinoa "vaak wat bitter." Bovendien zou de massaproductie in Zuid-Amerika de bodem daar uitputten. Een beter bodemgebruik, lokale teelt, een korte keten en een betere smaak zijn voor hem extra verkoopargumenten.
La Place betrekt zijn quinoa van de Dutch Quinoa Group. Inmiddels telt die 45 telers. Ze gebruiken gegarandeerd geen gewasbeschermingsmiddelen. De quinoa wordt gezaaid in maart en geoogst in augustus en september. Na het drogen, wordt de quinoa naar een verpakker gebracht en vervolgens gedistribueerd.

FL 3. DuPont verliest eerste individuele 'teflon'-rechtszaak in de VS
Chemiebedrijf DuPont verloor in de VS een rechtszaak over vervuiling met perfluoroctaanzuur (PFOA). Dat is een hulpstof bij de productie van teflon, bekend van de anti-aanbaklaag van koekenpannen. De stof zou, mogelijk al sinds de jaren 50, in het drinkwater in de buurt van de fabriek terecht gekomen zijn. De zaak is de eerste van ongeveer 3.500 individuele aansprakelijkheidszaken tegen het chemiebedrijf, meldt Follow the Money. Alle klagers wonen in de buurt van, of hebben gewerkt in, de teflonfabriek van DuPont. Daarnaast hebben ze 1 van de 6 ziektes die kunnen zijn veroorzaakt door PFOA. De rechter stelde DuPont afgelopen woensdag aansprakelijk en kende de nierkankerpatiënt een schadevergoeding toe van $1,6 miljoen. DuPont gaat in hoger beroep. Zouden alle individuele klagers gelijk krijgen, staat Dupont voor een schadeclaim van $6,3 miljard, meldt het FD.
Ook in Nederland produceert DuPont teflon in een fabriek in Dordrecht. De productie en de veiligheidsmaatregelen zouden overeenkomen met de fabriek in de VS. In 2012 stapte de fabriek over op een minder schadelijke fluorkoolstofverbinding. Het leidde kortgeleden tot kamervragen.

FL 4. Bilder & De Clercq start door met minder leveranciers
De recent failliet verklaarde maaltijdwinkel Bilder & De Clercq maakt toch een doorstart. Een van de twee oorspronkelijke oprichters, Rogier Leopold, blijft aan als algemeen directeur. De nieuwe aandeelhouders hebben alle activa van Bilder & De Clercq overgenomen en mikken op een doorstart met hetzelfde assortiment, maar minder leveranciers. "Het assortiment is een van de belangrijkste krachten van het concept en daar doen we geen concessies op. Dat blijkt ook met minder leveranciers mogelijk te zijn”, aldus de nieuwe meerderheidsaandeelhouder Robert van der Steur. "Zo kunnen we onze inkoopkracht vergroten en onze partners meer laten meedenken. Dat willen ze ook echt. Onze leveranciers geloven in het concept en je hebt als bedrijf een andere relatie met tien dan met honderd leveranciers. Daarbij, meer afnemen betekent betere condities.” Het assortiment blijft op deze manier overeind, net als het concept zelf. Wanneer de winkel precies de deuren heropent, is nog niet duidelijk. "Het zou plezierig zijn als we in de feestdagen weer aan de slag kunnen, maar we gaan alleen open als we het goed kunnen doen. Liever een weekje later met een winkel die spik en span is, dan starten als het nog niet klopt. Focus is nu belangrijk", besluit Van der Steur op De Levensmiddelenkrant.

FL 5. CIFW: Plannen 650-koeien-stal Wichmond 'onethisch en onnodig'
De plannen van internetmiljonair Kees Koolen om in Wichmond een megastal voor koeien te bouwen, blijven op veel weerstand stuiten. Inmiddels is ook dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) Nederland een landelijke e-mailactie gestart tegen de bouw van de stal. Het bezwaar van CIWF richt zich op het doel van de stal. Volgens CIWF gaat Koolen in de stal drachtige koeien spoelen om de embryo's te benutten voor het fokken van hoogproductieve koeien voor een melkveebedrijf met 100.000 koeien in Brazilië. CIWF beschouwt deze praktijk als onethisch en onnodig. De organisatie roept de gemeente Bronkhorst en de provincie Gelderland op geen vergunning af te geven voor het bedrijf, aldus Boerderij. Eerder maakten ook Natuurmonumenten en de Gelderse Natuur en Milieu Federatie bezwaar tegen de plannen.

FL 6. Buitenlandse fabrikanten van landbouwwerktuigen profiteren van Chinese landbouwmaatregelen
De markt voor grote landbouwmachines in Azië en met name China groeit fors, schrijft het FD. De Chinese overheid stimuleert de agrarische sector actief door middel van landhervormingen en subsidies. Zo is 30 tot 40% subsidie op de kosten voor een tractor geen uitzondering. In 2012 was het gemiddelde Chinese agrarische bedrijf niet groter dan een voetbalveld. Steeds meer rurale arbeidsmigranten trekken naar de steden. Daardoor zijn er steeds minder arbeidskrachten beschikbaar en is opschaling en mechanisatie de weg voorwaarts. Inmiddels zijn er duizenden staatsbedrijven en boerencoöperaties van meer dan 3.500 ha.
Grote bedrijven als de Amerikaanse AGCO en Deere & Co en het Italiaanse CNH Industrial ruiken dan ook hun kans, vooral nu de westerse landbouwmarkten krimpen. Buitenlandse bedrijven hebben nu naar schatting 80% van de markt voor zware tractoren in handen. Dat zal in de toekomst minder worden; in het nationale 'Made in China 2025'-plan streeft Peking ernaar dat Chinese bedrijven in 2015 60% van de markt zullen hebben overgenomen.

FL 7. Ecover verwerkt oceaanplastic in milieuvriendelijke verpakking
Ecover, producent van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, ontwikkelde een speciale verpakking om consumenten bewust te maken van de plasticvervuiling in de oceanen. De Ecover Ocean Bottle is gemaakt van gerecycleerd plastic, waarvan 10% afkomstig is van zee, stranden en rivieren. "Bij Ecover willen we een katalysator zijn voor schonere oceanen, door mensen meer bewust te maken van het gevaar dat plastic vormt. We willen nu maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat er minder plastic in de zeeën terechtkomt. Dit maakt deel uit van onze duurzame visie op het verbeteren van verpakkingen. We zijn voorbij het punt waar we slechts willen dat onze verpakkingen 'minder slecht' zijn, we willen dat ze echt beter voor de wereld zijn", zegt Tom Domen, Hoofd Europese Innovatie van Ecover op RetailDetail. Door het speciale design is er 15% minder plastic nodig om een fles te produceren. Het ontwerp is gebaseerd op eencellige organismen uit de oceaan, die lichte maar toch stevige skeletstructuren hebben. De fles is vooralsnog te koop bij Bio-Planet, de biologische dochter van de Belgische super Colruyt.

FL 8. Albert Heijn rectificeert Allerhande 'Het Nieuwe Eten'
Het septembernummer van Allerhande magazine gaat over Het Nieuwe Eten. Het thema zorgde voor zoveel ophef dat AH op zijn site met een rectificatie komt. AH meldt: "... Allerhande laat foodtrendsetters (waaronder Rens Kroes) aan het woord over hun kijk op gezonde voeding. Allerhande benadrukt dat de uitspraken van de geÏnterviewden voor hun rekening komen en niet het standpunt of beleid van Albert Heijn weergeven." Daarnaast neemt Allerhande afstand van uitspraken over stevia, suiker en honing. "Steviolglycosiden, geëxtraheerd uit de plant met de Latijnse naam Stevia rebaudiana Bertoni, mogen aan levensmiddelen toegevoegd worden als zoetstof, als erkend additief met het E-nummer E960. De steviaplant zelf (gedroogde bladeren of in gemalen vorm) mag niet worden toegevoegd. De plant Stevia rebaudiana Bertoni wordt momenteel beschouwd als een niet-toegelaten nieuw voedingsmiddel (novel food) en mag dus niet toegevoegd worden aan voedingsmiddelen. Albert Heijn verkoopt geen onbewerkte groene stevia, maar alleen producten waarin steviolglycosiden als additief door de wetgeving is toegestaan.
In de rubriek 'Bakken zonder suiker' (pagina 88-93) worden recepten genoemd waarbij geen suiker zou worden gebruikt. Allerhande benadrukt dat alle soorten suiker, dus ook honing en ahornsiroop door het lichaam op dezelfde manier worden verwerkt. Suiker wordt door het lichaam omgezet in glucose, dat wordt gebruikt voor de energievoorziening. Het lichaam maakt dus geen verschil tussen suikers, alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. Overmatig gebruik van suiker kan o.a. leiden tot overgewicht. Daarnaast zijn de eigenschappen die worden toegeschreven aan honing (pagina 90) niet wetenschappelijk bewezen. De geneeskrachtige werking van honing kan niet worden aangetoond."

FL 9. M&S gaat voedselverspilling tegen via social platform
De Britse retailketen Marks & Spencer gaat duizenden tonnen voedsel redden van de vuilnisbak. M&S gaat een sociale app inzetten, Neighbourly, waarmee de retailer voedsel dat 'over' is bij zijn 500 filialen eenvoudig kan aanbieden bij lokale voedselbanken en liefdadigheidsinstanties. M&S streeft er naar in 2020 een vijfde minder voedsel verspillen. De afgelopen jaren heeft M&S, net als andere supers, al maatregelen genomen om het voedselverlies terug te dringen. Op dit moment gaan eventuele resten, waarvan de helft naar schatting nog eetbaar is, naar een vergister. Door een directe link te leggen naar lokale voedselbanken, gemeenschapscafés, daklozenopvang en dergelijke in de buurt van zijn filialen denkt M&S de voedselverspilling verder te kunnen reduceren.
M&S werkte al samen met Neighbourly. Dit jonge platform legt relaties tussen bedrijven en lokale goede doelen, voor vrijwilligersactiviteiten, fundraising en nu dus ook de distributie van voedseloverschotten. Voor liefdadigheidsinstanties is deelname kostenloos, bedrijven betalen een fee. Geïnteresseerde partijen sluiten zich aan bij Neighbourly en kunnen daar aangeven wat ze nodig hebben. Iedere dag laten de M&S winkels die wat over hebben dat via de app weten aan de lokale partners. "Zo kunnen we precies bijhouden welke producten waar naar toe gaan en beter over het voetlicht brengen wat er met onze overschotten gebeurt. Als je je overschot zichtbaarder maakt, kun je beter terugdringen", zegt Louise Nicholls, duurzaamheidsmanager van M&S, in The Guardian.

FL 10. Afvalverwerkende 'Spilvarkens' toch - volgens plan - naar de slacht
De Belgische dierenrechtenorganisatie Bite Back is er niet in geslaagd de drie Gentse 'Spilvarkens' van de slacht te redden, meldt De Morgen. Het Spilvarken is een project waarbij 'varkens ingezet worden om het afval in de stad te verwerken en de sociale cohesie in de buurt te bevorderen', schreef MO* eerder deze week. Na een succesvolle pilot in Gent zijn de afgelopen maanden in Gentbrugge 3 'stadsvarkens' opgegroeid. Eind deze maand zullen ze worden geslacht. Om dat te voorkomen toog Bite Back naar Gentbrugge. "Wij willen de verantwoordelijkheid over het leven van deze dieren overnemen en hen in een opvang plaatsen waar ze de rest van hun dagen op een vreedzame manier kunnen slijten", zegt woordvoerder Hartwin Calmeyn. Dat gaat dus niet gebeuren. Het Spilvarken is een geslaagd concept. Niet alleen verwerken de varkens grote hoeveelheden afval, ook raken de buurtbewoners sociaal betrokken én gaan ze minder vlees eten. "In het begin wil iedereen een stukje vlees, maar in de loop van het project ontstaat er een emotionele band met de varkens. Het is fantastisch vlees, maar een varken opeten dat je zelf hebt verzorgd, is niet zo gemakkelijk. Uiteindelijk bestellen de meeste hulpboeren dus een veel kleinere hoeveelheid vlees dan ze aanvankelijk voorzien hadden. Het gaat over minder, maar beter vlees", zegt initiator Nathalie Snauwaert. Voor komend jaar staan er Spilvarkens op stapel in Antwerpen en Kortrijk.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Mediawijsheid2014 - persconferentie kinderen - 039', Mediawijzer.net
Dit artikel afdrukken