Vanaf Vimeo circuleert een filmpje. Het gaat zogenaamd over Hot Chicks die protesteren. Dat klinkt en is ordinair. De makers zeggen in de tekst bij hun video dat ze aanvankelijk alleen op de leuke beelden uit waren. Vervolgens werden ze gegrepen door iets anders. Er hangt iets in de lucht.

Na de banken, komen nu de landen in gevaar. Over de pensioenfondsen hoeven we het niet eens meer te hebben.

Ik zei een aantal maanden geleden tegen een oude bekende uit de financiële wereld dat we het nog steeds niet willen geloven. Daarom zouden - dacht ik - net als na de crisis in 2008 de beurzen onterecht weer terugkomen en het vertrouwen in de economie weer hersteld worden. Er zou - dacht ik - nog een volgende klap moeten komen om te laten zien dat we inmiddels echt aan verandering toe zijn. Ik had ongelijk.

Met de banken en de landen komt inmiddels ook de economie in gevaar waarop onze welvaart rust. Het is uit met het goedkope eten dat ons de afgelopen honderd jaar van een enorme en steeds verder groeiende welvaart heeft voorzien. De boerenbank zei het onlangs: de prijzen worden 'volatiel'. Voor miljarden arme, maar inmiddels goed geïnformeerde online wereldbewoners betekent dat een primaire behoefte onbetaalbaar wordt. Toch voelen ze dat ze er recht op hebben. Zij willen eten en een beetje meer luxe. Bij ons zal er luxe af moeten. Luxe waarvan we vinden dat we er recht op hebben. Dat kan zomaar tot conflicten leiden. Lokale en internationale. Die zullen gepaard gaan met geweld en er zullen doden vallen.

Occupy gaat over het einde van die elkaar uitsluitende bezitterigheid. De lieden die het allemaal zouden regelen en dat ook zo'n 150 jaar met daadwerkelijk succes hebben gedaan, kunnen het niet meer. Het is uit de hand gelopen. De NRC van vanavond kopt 'Frankrijk zakt verder weg'. Na Griekenland, Spanje, Portugal en Italie is inmiddels één van de twee grootste Europese landen aan de beurt. De leiders krijgen het niet meer georganiseerd. Het is te complex geworden en de consequenties van het falen om daarmee georganiseerd om te gaan ontwikkelen zich razendsnel.

Een jonge generatie vindt dat het anders moet. Ze organiseren zich met moderne sociale media. Zoals bleek tijdens de Londonse Riots van deze zomer zijn die geavanceerder dan de communicatiesystemen van de politie. Niet alleen technisch, maar ook emotioneel. Ze slagen erin een gevoel te organiseren dat nog niet bestond en nog lang niet rijp leek: laten we het toch maar anders gaan doen, wachten heeft geen zin meer. Gelukkig is de volksreactie geen 'fuck the system', maar 'let's start right over'. Geen woede, maar een viering van wat nieuws en het achterlaten van het irrelevant geworden protest.

Occupy is hoop en een teken dat een ander levensgevoel is begonnen. Je moet niet vragen wat het precies is. Dat is precies de fout die de leiders ook maken. Daar is het te complex voor. Mieren weten ook niet hoe de hele hoop eruit ziet. Je moet je ding doen en niet alles willen begrijpen. Die tijd is voorbij. Opwindend, kijk eens naar het filmpje en voel het. 'Het' organiseert zichzelf. Het is kostbare energie. Onbetaalbaar.



Dit artikel afdrukken