Het gemekker begon al een week of vier geleden. Of ik geen aandacht wilde besteden aan geitenbokjes voor Paas. Nee, want na drie jaar zeuren door Schouten, Klootwijk en Veerman had eindelijk ook Van Dinther vier weken geleden een groot stuk in de Volkskrant. Dat moest toch een deuk in een pak boter kunnen slaan. Help de geitenbok, eet 'm hier. Want geitenbokjes van hier gaan levend op transport naar Zuid-Europa. Daar weten ze wat lekker is. Lekkerder dan het fijnste lam. Maar voor baby's en kleuters is dat reizen verre van fijn, terwijl ze toch geboren moeten worden. Anders geven hun moeders geen melk meer voor de kaas die zelfs vegetariërs zo lekker vinden.

Vorige week begon het weer. Wil je het echt niet, want we hebben er nog? Volkskantlezers helpen de bokjes dus niet genoeg. En jazeker wel, ik besteed er graag nog eens aandacht aan. Jong geitenvlees is een belevenis en je helpt het dier ermee. Daarom mogen geitenbokjes met een onbezwaard gemoed. Voor zondagse voorjaarsfeestmalen.
Amsterdamse fijnproevers boffen. Ze kunnen terecht bij Maarten van Caulil in de Haarlemmerstraat. Van Caulil verkoopt de bokjes (en een enkel geitje) van kaasmaakster Hanneke Kuppens. Ze kunnen ook terecht op de Amsterdamse Noordermarkt bij Herman van Koevering van biologische geitenkaasmakerij De Wolverlei in Delden. Van Koevering biedt de gelegenheid een lam te reserveren.

Uit de mailing van Wolverlei:

Het is lammertijd op Wolverlei, ecologische geitenhouderij en kaasmakerij. Wij maken heerlijke zachte geitenkaasjes naar Frans recept. Wij doen dit van de melk van 100 melkgeiten. Voor de melkproductie van deze geiten is het vereist dat zij ieder jaar een of meerdere lammeren krijgen. De geitenmelk verkazen wij en de lammeren voeren we met ecologisch melkpoeder.

Voorheen was het mogelijk om lammeren op biologische geitenhouderijen op te fokken met gangbaar voer. Door verscherpte regelgeving mag dit nu niet meer. En terecht, vinden wij.De meeste (biologische) lammeren in Nederland gaan met de bokkenmester mee naar Frankrijk of Spanje en worden aldaar gangbaar opgefokt. Daar eet men graag geitlam namelijk. Maar naast dat dit leidt tot onnodig dierenleed, is het ook niet erg duurzaam of ecologisch te noemen.

Wij fokken nu zelf onze lammeren op, op ecologische wijze, en proberen deze ook zelf af te zetten.

Dit biedt u de mogelijkheid om van een unieke kans gebruik te maken! U kunt tijdelijk (h)eerlijk ecologisch lamvlees bij ons bestellen.

We kunnen de komende tijd (tot ongeveer half mei) lamsvlees leveren voor 15 euro per kilo. U kunt slechts hele lammeren bestellen (ongeveer 6 kilo schoongemaakt vlees). Desgewenst laten we de lammeren door de slager in 'technische delen' snijden: twee voorpoten, twee achterbouten, een zadel en een nek. Dit snijden kost 10 euro extra per lam. Als u 6 kilo wat veel vindt, is dit een mooie gelegenheid om wat vrienden uit te nodigen of samen met hen een lam te kopen.

Bestellen en vragen kan via info@wolverlei.nl. Geef uw telefoonnummer door, dan bellen wij u wanneer we het lamsvlees hebben. U kunt het ophalen op de boerderij in Delden of op zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam. Grotere bestellingen kunnen we ook komen brengen.


Help de bokjes, en eet ze hier. Voor je genot hoef je het echt niet te laten en je gerieft er zelfs je vegetarische medemens mee.




Dit artikel afdrukken