Kort 8 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'Zeitung Box Chicago', blu-news.org

Ter gelegenheid van het jaarbegin haalt het blad een onderzoek uit 2014 uit de mottenballen. Daarin gingen de Australische onderzoekers Klein en Kiat na wat er wetenschappelijk bekend is over de werking van detoxkuren.

Hun conclusie volgens HP/De Tijd: De producenten van de meeste detoxkuren en -diëten hebben nooit een degelijke klinische studie gedaan om aan te tonen dat hun kuur ook echt helpt om bepaalde gifstoffen te lozen of om gewicht te verliezen. Deden ze dat toch, dan gebeurde dat niet volgens de regels van de kunst: zo werd de uitkomst, vaak gebaseerd op vragenlijsten in plaats van metingen, niet vergeleken met die van een controlegroep die een schijnkuur volgde, zodat placebo-effecten niet kunnen worden uitgesloten.

Albert Heijn maakte een Bonusfolder melding van het feit dat de fles van Ecover afwasmiddel “is gemaakt van plastic dat we samen met de klanten van Albert Heijn uit de de grachten hebben gevist”.

Daarover kwam een klacht bij de Reclame Code Commissie omdat AH suggereert dat de fles geheel uit grachtenplastic zou bestaan. In werkelijkheid is de fles maar voor 10 procent afkomstig uit grachtenafval, de rest is ‘gewoon’ gerecycled afval. Albert Heijn jokt, zei de klager die gelijk kreeg van de Reclamecommissie.

Volgens AH staat duidelijk op de fles dat het maar om 10 procent grachtenplastic gaat. Maar dat was volgens de Reclame Code Commissie geen excuus. Ook in de folder moet Albert Heijn voortaan 100 procent eerlijk zijn, aldus z24.

De Zweedse National Food Agency (NFA) en het Poison Information Centre waarschuwen voor het gebruik van puur cafeïne-poeder. Dit poeder vormt een groot risico op overdosis en vergiftiging, meldt Nutra Ingredients.

Eén enkele theelepel van dit poeder in producten kan een hoeveelheid cafeïne leveren die gelijk staat aan 28 kopjes koffie. Een gemiddeld kopje koffie bevat 95 mg cafeïne, een blikje Red Bull bevat 80 mg per 250 ml. De European Food Safety Authority stelt dat meer dan 400 mg cafeïne per dag of meer dan 200 mg binnen twee uur een gezondheidsrisico vormt.

“Slechts 1 product dat pure cafeïnepoeder bevat, benoemde op de verpakking een maximale hoeveelheid die genuttigd mag worden. De hoeveelheden pure cafeïne in een product zijn moeilijk te meten en een kleine afwijking in de meting kan grote gevolgen hebben,” zegt Emma Halldin van de NFA. Vorig jaar waarschuwde de Food and Drug Administration (FDA) in de VS al voor producten met puur cafeïnepoeder: “Pure cafeïne is een sterk opwekkend middel en kan in kleine hoeveelheden leiden tot een onverwachte overdosis. Ouders moeten zich ervan bewust van zijn dat deze producten aantrekkelijk zijn voor jonge mensen,” aldus de FDA.

Zweden waarschuwt nu dat een hoeveelheid van 600 gram kan leiden tot onaangename symptomen als aanhoudend overgeven, toevallen en hartritmestoornissen, die kunnen leiden tot ziekenhuisopnames.

De afgelopen maanden zijn een aantal Nederlandse kaasboerderijen van grote hoeveelheden hoogkwalitatieve boerenkaas beroofd. Dat constateert NRC Handelsblad op grond van eigen onderzoek. In totaal is er bij 6 boerderijen ruim 8.500 kilo kaas ontvreemd, met een geschatte waarde van bijna 90.000 euro.

De dieven gaan professioneel te werk. Ze bereiden hun inbraken goed voor en laten geen vingerafdrukken of andere sporen achter. Ze nemen voorzorgsmaatregelen als het onklaar maken van telefoon en elektriciteitsvoorzieningen en plannen hun vluchtroute. Bovendien weten ze precies welke kazen ze willen hebben: de oude en gerijpte boerenkazen met de kwalificatie Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Ze behandelen ze voorzichtig, bijna 'liefdevol', zegt een van de bestolen kaasboerinnen. De getroffen boeren hebben uiteraard aangifte gedaan bij de politie. Die zal, nu duidelijk wordt dat er zoveel boerderijen beroofd zijn, onderzoeken of er een verband is tussen de eerder als lokale incidenten behandelde kaasdiefstallen.

De boeren denken te weten wie er achter de kaasdiefstallen zit: professionele kaasrovers uit Oost-Europa. "Het blijft speculeren, maar ik denk zelf aan de Russische markt”, zegt Irene van de Voort, voorzitter van de Boerderijzuivelbond. "Vanwege de boycot gaat er op dit moment heel weinig kaas die kant op. Het is een schaars goed, en dat drijft de prijs op. Het zou verklaren waarom er nu ineens zo veel gestolen wordt." Ze voegt er aan toe: "Het is net alsof ze hier - al dan niet op 'bestelling' van de elite - de duurdere Bordeaux komen halen."
De kazen verdwijnen waarschijnlijk snel over de grens. In Nederland is de kaas niet te verkopen, omdat alle kazen een eigen serienummer hebben en in de kaaswereld iedereen elkaar kent.

De omzet van de Nederlandse supermarkten bedroeg in 2015 34,33 miljard. Dit betekent een stijging van 3,2% ten opzichte van 2014. De gemiddelde omzet per kassabon steeg met 0,4% naar 22,25 euro. Het aantal uitgegeven kassabonnen steeg met 2,8%.

De supermarkten in 2015 profiteerden van een extra verkoopweek (week 53) in een periode met hoge omzetten. Op basis van een vergelijkbaar aantal weken in 2014 en 2015 (exclusief week 53 in 2015) bedroeg de supermarktomzet in 2015 33,63 miljard euro. Dit betekent dat de vergelijkbare stijging ten opzichte van 2014 1,1% bedroeg.

Voor 2016 wordt een omzetgroei voor de supermarkten van 1,5% verwacht. Het aantal kassabonnen zal naar verwachting met 0,5% stijgen en de omzet per kassabon met 1,0%. Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoekbureau GfK.

Britse gezondheidsautoriteiten hebben voor het eerst in 20 jaar nieuwe richtlijnen bekend gemaakt voor het gebruik van alcohol. Het advies is nu ook voor mannen niet meer dan 14 eenheden alcohol per week te drinken. Het oude advies was 21 units voor mannen en 14 voor vrouwen. De autoriteiten geven ook aan dat er geen 'veilige limiet' is voor elk van de seksen en dat ook matig alcoholgebruik het risico op kanker, met name borstkanker, verhoogt.

Dame Sally Davies, de chief medical officer van England, zegt in The Guardian: "Regelmatig alcoholgebruik, in welke hoeveelheid dan ook, brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor iedereen. Maar als mannen en vrouwen hun inname beperken tot 14 units per week houdt dat het risico op ziekten als kanker en leveraandoeningen binnen de perken".

De nieuwe aanbeveling is een van de laagste ter wereld en een van de weinige die geen onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen. Op grond van de nieuwe richtlijn zal het levenslange overlijdensrisico ten gevolge van alcoholgerelateerde oorzaken met circa 1% afnemen. Sir David Spiegelhalter, Winton Professor of the Public Understanding of Risk van de University of Cambridge zegt: "Moeten we daar tevreden over zijn? Een uur per dag televisiekijken of een paar keer per week een boterham met bacon brengt meer risico voor onze gezondheid met zich mee. Daar staat tegenover dat het risico om bij een auto-ongeluk te overlijden voor de gemiddelde automobilist veel kleiner is dan het alcoholgerelateerde levenslange overlijdensrisico."

Volgens de meest recente Health Survey dronk in 2014 85% van de vrouwen en 68% van de mannen minder dan 14 units per week, inclusief de geheelonthoudende Britten. Het Britse Department of Health is nog in beraad over de vraag of er ook een richtlijn moet komen voor de maximale hoeveelheid drank bij één en dezelfde gelegenheid. De richtlijn beveelt alvast aan de 14 units verspreid over 3 of meer dagen te drinken en 'meerdere' alcoholvrije dagen per week in te lassen.

Gisteren berichtten diverse media dat er geen foodhal zou komen op de Oudezijds Voorburgwal in het centrum van Amsterdam. Het plan van warenhuis Haussmann zou op zodanig veel verzet uit de buurt stuiten dat de politiek zich er opnieuw over zou buigen. Daarop zou Haussmann de plannen hebben teruggetrokken, "zonder de politieke beraadslagingen af te wachten".

Die berichtgeving bleek voorbarig. Het Parool meldt: "De versmarkt van Haussmann gaat gewoon door. Anders dan Parool.nl donderdagochtend foutief meldde, betekent het verzet van de buurt niet dat het warenhuis afziet van de markthal in het gebouw tussen de Nes en de Oudezijds Voorburgwal."

De initiatiefnemers voor het luxe warenhuis en de bewoners zijn in overleg om te bezien hoe de overlast zoveel mogelijk beperkt kan worden. De bewoners vrezen logistieke problemen met de aan- en afvoer van goederen en afval en de toestroom van bezoekers. Als alternatief wordt nu gekeken naar bevoorrading via het water.

Hausmann verwacht een jaarlijkse bezoekersstroom van 1,4 miljoen mensen in het luxe warenhuis aan het Rokin en de luxueuze versmarkt de voormalige 'Vleeshal'.

In de Zuid-Chinese stad Shenzhen is een 26-jarige vrouw overleden aan het vogelgriepvirus H5N6, en in het nabijgelegen Guangdong is een vrouw met deze hoogpathogene variant besmet. De gezondheidsautoriteiten van het aangrenzende HongKong zijn in de hoogste staat van paraatheid omdat het Chinese Nieuwjaar voor de deur staat. Dan zullen miljoenen Chinezen via HongKong reizen. Bovendien is kip populair in veel feestgerechten.

De autoriteiten controleren aan de grensovergangen en op het vliegveld op ziekteverschijnselen bij mensen bijvoorbeeld door met 'thermal imaging' de gezichtstemperatuur te meten. Ook zijn er preventieve maatregelen van kracht. Er is geen sprake van een verbod op de invoer van Chinees pluimvee ingesteld, meldt GlobalMeatNews.

Eten als je geen honger hebt, zorgt voor hogere pieken in het glucosegehalte in het bloed, dan eten als je wel honger hebt.

Onderzoekers van de University of Illinois analyseerden de bloedsuikerspiegels van 45 studenten na een maaltijd. De deelnemers rapporteerden eerst hoeveel honger ze hadden en kregen daarna een koolhydraatrijke maaltijd te eten.

Uit de analyses bleek dat de studenten die aangaven matige honger te hebben minder hoge glucosepieken hadden dan mensen die geen honger hadden. Deze uitkomsten lijken erop te wijzen dat het gezonder is om te wachten met eten totdat je honger hebt.

De onderzoekers concluderen: “Honger is een signaal dat het lichaam klaar is om nutriënten op te nemen. Hierdoor gaat de glucose in de bloedbaan direct naar de essentiële organen.” Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen met een gezond gewicht hun voedselinname reguleren op basis van interne signalen als honger en verzadiging. Obese mensen laten zich juist leiden door externe prikkels, zoals de beschikbaarheid en hoe lekker het is.

De grote beschikbaarheid van kant-en-klare producten en veel reclame voor voeding, zorgen voor een constante verleiding om te eten. Daardoor worden consumenten verleid tot eten zonder dat ze honger hebben. Eten op basis van beschikbaarheid van voeding in plaats van ons hongergevoel vormt een risico voor het ontstaan van obesitas, het metaboolsyndroom en leveraandoeningen.

Onderzoekers van LEI Wageningen UR maakten een zogenaamde levenscyclusanalyse voor bioplastic gemaakt uit zeewier. Wageningen UR ontwikkelde eerder bioplastic uit op zeewier gebaseerde polymelkzuren en polysacchariden. Dat kan efficiënter, want er is nog veel milieuwinst te behalen, schrijft AgriHolland.

Wel is alvast duidelijk geworden dat bioplastics van zeewier milieuvriendelijker zijn dan plastic uit bijvoorbeeld mais en suiker. Dat komt doordat zeewier zijn voeding direct uit het water haalt, waardoor het geen messtoffen nodig heeft. Bovendien heeft zeewierteelt weinig negatieve effecten op de biodiversiteit.

Onderzoeker Sander van den Burg laat weten dat niettemin de zeewierteelt nog veel efficiënter moet. De duurzaamheid van het plastic hangt onder andere af van de teeltlocatie en het gebruik van oplosmiddelen voor de voorbehandeling. De onderzoekers namen ook de reststoffen die overblijven na de productie van zeewier mee in hun analyse. Die reststoffen kunnen worden gebruikt voor het produceren van bijvoorbeeld diervoeding, zonder het gebruik van landbouwgrond.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Dirk Zavel
Dirk Zavel Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 8 jan '16
  • 12:38

05: De vrouwen-emancipatie nadert zijn voltooiing!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag