De afgelopen maanden zijn een aantal Nederlandse kaasboerderijen van grote hoeveelheden hoogkwalitatieve boerenkaas beroofd. Dat constateert NRC Handelsblad op grond van eigen onderzoek. In totaal is er bij 6 boerderijen ruim 8.500 kilo kaas ontvreemd, met een geschatte waarde van bijna 90.000 euro.

De dieven gaan professioneel te werk. Ze bereiden hun inbraken goed voor en laten geen vingerafdrukken of andere sporen achter. Ze nemen voorzorgsmaatregelen als het onklaar maken van telefoon en elektriciteitsvoorzieningen en plannen hun vluchtroute. Bovendien weten ze precies welke kazen ze willen hebben: de oude en gerijpte boerenkazen met de kwalificatie Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Ze behandelen ze voorzichtig, bijna 'liefdevol', zegt een van de bestolen kaasboerinnen. De getroffen boeren hebben uiteraard aangifte gedaan bij de politie. Die zal, nu duidelijk wordt dat er zoveel boerderijen beroofd zijn, onderzoeken of er een verband is tussen de eerder als lokale incidenten behandelde kaasdiefstallen.

De boeren denken te weten wie er achter de kaasdiefstallen zit: professionele kaasrovers uit Oost-Europa. "Het blijft speculeren, maar ik denk zelf aan de Russische markt”, zegt Irene van de Voort, voorzitter van de Boerderijzuivelbond. "Vanwege de boycot gaat er op dit moment heel weinig kaas die kant op. Het is een schaars goed, en dat drijft de prijs op. Het zou verklaren waarom er nu ineens zo veel gestolen wordt." Ze voegt er aan toe: "Het is net alsof ze hier - al dan niet op 'bestelling' van de elite - de duurdere Bordeaux komen halen."
De kazen verdwijnen waarschijnlijk snel over de grens. In Nederland is de kaas niet te verkopen, omdat alle kazen een eigen serienummer hebben en in de kaaswereld iedereen elkaar kent.
NRC - De kaas werd liefdevol gestolen
Reageer
  • Deel
Druk af