Onderzoekers van LEI Wageningen UR maakten een zogenaamde levenscyclusanalyse voor bioplastic gemaakt uit zeewier. Wageningen UR ontwikkelde eerder bioplastic uit op zeewier gebaseerde polymelkzuren en polysacchariden. Dat kan efficiënter, want er is nog veel milieuwinst te behalen, schrijft AgriHolland.

Wel is alvast duidelijk geworden dat bioplastics van zeewier milieuvriendelijker zijn dan plastic uit bijvoorbeeld mais en suiker. Dat komt doordat zeewier zijn voeding direct uit het water haalt, waardoor het geen messtoffen nodig heeft. Bovendien heeft zeewierteelt weinig negatieve effecten op de biodiversiteit.

Onderzoeker Sander van den Burg laat weten dat niettemin de zeewierteelt nog veel efficiënter moet. De duurzaamheid van het plastic hangt onder andere af van de teeltlocatie en het gebruik van oplosmiddelen voor de voorbehandeling. De onderzoekers namen ook de reststoffen die overblijven na de productie van zeewier mee in hun analyse. Die reststoffen kunnen worden gebruikt voor het produceren van bijvoorbeeld diervoeding, zonder het gebruik van landbouwgrond.
AgriHolland - abcAgriHolland Nieuws: Plastic uit zeewier is milieuvriendelijker dan plastic uit mais of suiker
Reageer
  • Deel
Druk af