Eten als je geen honger hebt, zorgt voor hogere pieken in het glucosegehalte in het bloed, dan eten als je wel honger hebt.

Onderzoekers van de University of Illinois analyseerden de bloedsuikerspiegels van 45 studenten na een maaltijd. De deelnemers rapporteerden eerst hoeveel honger ze hadden en kregen daarna een koolhydraatrijke maaltijd te eten.

Uit de analyses bleek dat de studenten die aangaven matige honger te hebben minder hoge glucosepieken hadden dan mensen die geen honger hadden. Deze uitkomsten lijken erop te wijzen dat het gezonder is om te wachten met eten totdat je honger hebt.

De onderzoekers concluderen: “Honger is een signaal dat het lichaam klaar is om nutriënten op te nemen. Hierdoor gaat de glucose in de bloedbaan direct naar de essentiële organen.” Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen met een gezond gewicht hun voedselinname reguleren op basis van interne signalen als honger en verzadiging. Obese mensen laten zich juist leiden door externe prikkels, zoals de beschikbaarheid en hoe lekker het is.

De grote beschikbaarheid van kant-en-klare producten en veel reclame voor voeding, zorgen voor een constante verleiding om te eten. Daardoor worden consumenten verleid tot eten zonder dat ze honger hebben. Eten op basis van beschikbaarheid van voeding in plaats van ons hongergevoel vormt een risico voor het ontstaan van obesitas, het metaboolsyndroom en leveraandoeningen.
medicalXpress - Eating when we are not hungry is bad for our health
Reageer
  • Deel
Druk af