05 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Limburgse bisschop Frans Wiertz ging op bezoek bij een door overvloedige regenval getroffen Limburgse veehouder. De geestelijke luisterde 3 uur naar uitleg over de situatie. Boer Kurstjens maakte van de gelegenheid gebruik om de bisschop van wereldlijke zaken te doordringen omdat hij niet tevreden is over de manier waarop de politiek omgaat met boeren die getroffen zijn door de extreme wateroverlast. “Ze doen niets voor ons", zei Kurstjens volgens Boerderij. "Als 254 millimeter geen natuurramp is weet ik het ook niet. Een paar kilometer verderop ligt België, daar is het wel een ramp. Hoezo gelijk Europees speelveld?”

Staatssecretaris Van Dam heeft gisteren de Kamer toegezegd te komen met een gedoogconstructie voor de vangst van Amerikaanse rivierkreeftjes in Nederland. De NVWA zal zich daar aan houden. Aanleiding was een krantenartikel waarin de Reeuwijkse visser Van der Laan vertelde geen toekomst meer te zien. Van der Laan is de enige beroepsvisser in Nederland die alleen op Amerikaanse rivierkreeft vist. Omdat het ministerie verzuimde tijdig beleid te maken, werd zijn activiteit juridisch kwetsbaar. Bij goed beleid verwacht hij groei van de visserij op Nederamerikaanse rivierkreeft. "In Nieuwkoop en Vinkeveen halen vissers ook vele kilo's kreeft uit hun netten'', zegt Van der Laan.

Dat vertelt Cor Pierik van het CBS over het aantal stoppers in het afgelopen jaar. Nederland telt officieel nog 64.000 boeren. Daarvan zijn er 16.000 hobbyboer (25%), zodat Nederland volgens het CBS nog 48.000 boeren die van hun bedrijven moeten leven telt. In 2011 boerde nog 28% van de bedrijven hobbymatig.
Boerenbusiness zocht uit welke gemeenten procentueel de meest hobbyboeren tellen. Het blad vond de Top Vijf in de gemeenten Schiedam (71% van 14 boeren), Blaricum in het Gooi (65%), Ameland (60% van de 80 boeren), Landgraaf (59% van de 29) en de stad Groningen (56% van de 59).

In de VS en Canada roept koffieconcern Starbucks bijna 3 miljoen roestvrijstalen drinkrietjes terug. De rietjes waren sinds 2012 te koop bij de eveneens roestvrijstalen herbruikbare bekers van Starbucks waarmee het bedrijf er naar streeft een bijdrage te leveren aan het verminderen van de enorme afvalberg van naar schatting 500 miljoen wegwerprietjes per dag. Dit keer is het dus niet de voedselveiligheid die in het geding is, maar de 'gebruiksveiligheid'. Starbucks besloot tot de recall nadat minstens 4 kleine kinderen verwondingen in hun mond opliepen door de niet meebuigende rietjes.

Fastfoodconcern McDonald's gebruikt echte boter bij het bereiden van het populaire ontbijtgerecht Egg McMuffin. Volgens Jessica Foust, chefkok van McDonald's, is boter gewoon lekkerder dan margarine. Bovendien bleken veel klanten zich ongemakkelijk te voelen bij de vloeibare margarine die McDonald's gebruikte en spreekt boter ze meer aan. Ook HFCS, de hoog-glycemische 'suiker' gewonnen uit maïs ('high fructose corn syrup'), verdwijnt uit de keuken van McDonald's. Het bedrijf werkt sinds een half jaar aan het uitfaseren van nog meer kunstmatige toevoegingen, in het streven naar een 'gezonder' imago. Met succes; de verkopen van de 'boter'-Egg McMuffin zijn met 'double digits' gegroeid.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat wijnen met 'ecolabels', niet alleen beter voor het milieu zijn, maar ook beter smaken. De onderzoekers namen meer dan 74.000 in Californië geproduceerde wijnen onder de loep. Daarvan droeg 1% een ecolabel. Op een gestandaardiseerde 100-puntenschaal scoorden de eco-gecertificeerde wijnen 4,1 punt meer dan conventioneel gemaakte wijnen. Rood scoorde beter dan wit, 5,6 tegen 1,3 punten. "Hoe je het ook wendt of keert, biologische en biodynamische wijnbouw heeft deze kleine maar significant positieve effecten op de kwaliteit van de wijn", meent hoofdauteur Magali Delmas.

In Vrij Nederland geeft de culinair criticus van de NRC 'gekken' ervan langs. Dat zijn mensen die onder meer zweren bij kokosvet (paleodiëtisten), klei (Rens Kroes) en avocado's (de Amerikaanse dieetgoeroe David Wolfe). Broekaert blijkt zich te bekeren tot de klassieke biochemische voedingsleer van Martijn Katan. "Er is niemand die zo vakkundig, helder, begrijpelijk, kort en bondig kan afrekenen met al die nonsens als Martijn Katan, emeritus hoogleraar Voedingsleer aan de Vrije ­Universiteit Amsterdam. Zijn columns in NRC zijn een maandelijks bastion van redelijkheid", zegt Broekaert die nu met Katan opeens een tegenstander moet zijn van de onder culi's hippe roomboter.

Een fan van energiedrank Monster Energy beklaagde zich bij super Albert Heijn over lege schappen. Albert Heijn reageerde met de mededeling dat Monster Energy uit het assortiment verwijderd wordt, in lijn met de eerder deze week aangekondigde suikerreductie. "Wij willen onze klanten inspireren gezonder te eten en te drinken", aldus Albert Heijn. "Dat betekent soms ook dat we ervoor kiezen om producten niet meer te verkopen, zoals deze energiedrankjes." Het gaat AH overigens alleen om de grootverpakkingen; energiedrankjes in blikjes van 250ml en kleiner blijven wel te koop.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag