Kort 7 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Morning paper', Rick Rowland

Picnic breidt zijn bezorggebied vanaf vandaag uit. Het dicht bij pilotstad Amersfoort gelegen Leusden moet het begin markeren van een verdere uitrol over Nederland in 2016. Volgens Michiel Muller, een van de oprichters van Picnic, gaat Picnic zich in eerste instantie op Utrecht, Almere en Apeldoorn richten, meldt Distrifood.

Eind september ging Picnic officieel van start. De bezorgsuper kreeg met zoveel geïnteresseerde potentiële klanten te maken dat er wachtlijsten ontstonden. Die zijn het gevolg van een tekort aan bezorgwagens. De Franse fabrikant van de auto’s van Picnic kan op dit moment de vraag niet aan. "Inmiddels hebben we een tweede leverancier gevonden, een Italiaans bedrijf. Hierdoor kunnen we begin volgend jaar de uitrol gaan versnellen", zegt mede-oprichter Frederik Nieuwenhuys.

Alle Nederlandse restaurants die een of meer Michelinsterren hebben, behouden deze dit jaar. Daarnaast heeft Michelin 7 nieuwe restaurants met 1 ster bekroond en krijgt De Groene Lantaarn in Zuidwolde er een tweede ster bij.
Er viel geen derde ster. Dat bleek bij de presentatie van de Michelingids 2016 voor Nederland, vanmorgen in het DeLaMar theater in Amsterdam.

In totaal zijn er in Nederland 2 restaurants met 3 sterren, 20 met 2 sterren en 85 met 1 ster. Dat brengt het totaal aantal sterren in ons land op het recordaantal van 107. "Dit wijst op de positieve evolutie die de Nederlandse gastronomie doormaakt", zegt Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelin-gids.

Vandaag starten de regionale omroepen met hun gezamenlijke actie om zoveel mogelijk levensmiddelen in te zamelen voor voedselbanken, meldt de NOS. De omroepen gaan de provincies in om verslag te leggen van acties waarbij houdbare producten, zoals zuivel, blikken vlees maar ook schoonmaakmiddelen worden ingezameld. Daarnaast maken de omroepen voor radio en tv reportages over het werk van de voedselbank. De actie duurt twee weken.

RTV Noord nam 2 jaar geleden het initiatief voor de actie. Op Omroep Flevoland en RTV Rijnmond na, doen dit jaar alle regionale omroepen mee aan de gezamenlijke actie. Vorig jaar is door de omroepen voor 2,5 miljoen euro aan goederen opgehaald. Het is ook mogelijk geld te doneren.

Naar schatting zijn bijna honderdduizend mensen in Nederland afhankelijk van de voedselbank. In 2014 werden 1,8 miljoen voedselpakketten uitgeleverd aan 37.000 gezinnen.

In het derde kwartaal zagen ondernemers als bedrijfsrestaurants, schoolkantines, pizzabezorgers, afhaalchinezen en hapjesverstrekkers tijdens evenementen de omzet oplopen met ruim 7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

In 2008 en 2009 had de cateringbranche het erg moeilijk. Pas vanaf 2014 was er weer een stijging te zien in omzet. Het totaal aantal kantines en cateringbedrijven is sinds 2008 toegenomen van 5.765 naar 8.015 bedrijven. De stijging is het sterkst te zien onder bedrijven met één werkzame persoon. Volgens het CBS komt dit omdat het voor mensen die hun baan verloren tijdens de crisis een laagdrempelige manier is om voor zichzelf te beginnen.

Vorige week werd bekend dat cateringbedrijf Vermaat Groep voor €390 miljoen ('de absolute hoofdprijs') van eigenaar wisselt. Het familiebedrijf Vermaat Groep groeide ook in de crisisjaren door, geheel tegen de trend in de cateringmarkt in. Vermaat, naar eigen zeggen marktleider in ziekenhuizen en musea, realiseerde die groei door jarenlang de winst in het bedrijf te houden maar ook door meer dan de concurrentie met eigen geld te investeren in maatoplossingen.

Niet één, maar 2 E.coli-uitbraken teisteren de VS. In de eerste uitbraak is een verband gelegd met de fast food keten Chipotle. Inmiddels zijn in 9 staten meer dan 50 mensen ziek geworden, die kort daarvoor bij Chipotle gegeten hadden. Ondanks uitgebreide onderzoeken is het 'schuldige' ingrediënt nog altijd niet achterhaald.

Een tweede uitbraak, van een andere E.coli-stam, is door de autoriteiten wel met een ingrediënt in verband gebracht. Het gaat om een selderij-uienmix die onder meer gebruikt is in een kipsalade van Costco. Daar zijn inmiddels 19 mensen ziek van geworden. Starbucks blijkt dezelfde selderij van dezelfde leverancier te gebruiken en heeft daarom in allerijl besloten alle 'Holiday Turkey and Stuffing Paninis' terug te roepen uit de staten Californië, Oregon en Nevada. Daar zitten 1.347 Starbucks vestigingen.

Bij de verscherpte politiecontroles in het kader van de Verkeersveilige Nachten in West-Vlaanderen (de start van de Bob-campagne) hadden 154 van de 2.998 gecontroleerde automobilisten teveel gedronken, meldt De Standaard. Met 5,1% ligt dit percentage 0,3 procentpunt hoger dan vorig jaar. Er werden 38 rijbewijzen ingenomen, ten opzichte van 24 vorig jaar. Provinciegouverneur Carl Decaluwé hoopte een trendbreuk te zien vanwege de vele inspanningen van de West-Vlaamse politiediensten. Hij pleit nu voor een nultolerantie: “Als we zo weinig mogelijk verkeersdoden willen, dan moeten we naar een nultolerantie gaan, zoals in de Scandinavische landen.”

Om de Bob-campagnedoelstelling van 250.000 alcoholcontroles voor 25 januari te halen, moet elke politiepatrouille verplicht 15 alcoholcontroles per shift uitvoeren, ontdekte de Franstalige krant La Dernière Heure. In een aantal gemeentes rondom Brussel, de Bruno zone, zijn bovendien dagelijkse quota opgelegd waarover de agenten moeten rapporteren. De politievakbonden zijn erg kritisch overhet systeem. "De quota in de zone Bruno zijn geen geïsoleerd geval. Dit is het resultaat van een hypocriet beleid dat aan het politieapparaat vraagt om meer dan 2 miljoen alcoholcontroles per jaar uit te voeren, zonder daarvoor de middelen te voorzien", zegt een woordvoerder. Alle controles en campagnes ten spijt, zijn de cijfers al 5 jaar op rij constant en kruipt 1 op de 20 Belgische chauffeurs met een glaasje op achter het stuur.

Volgens Power Density, het nieuwste boek van Vaclav Smil, mogen we niet teveel hopen op een elektrische samenleving op basis van hernieuwbare energiebronnen. We blijven afhankelijk van fossiele brandstoffen die nu eenmaal veel efficiënter zijn en minder aardoppervlakte vergen.

Hernieuwbare energie vreet landbeslag. Daarom blijft er volgens Kris de Dekker op Lowtech Magazine maar één oplossing over als we de geïndustrialiseerde wereld draaiende willen houden: het energieverbruik met minstens een factor 10 tot 100 omlaag brengen. "Maar", schrijft De Dekker, "dat hoor je voorlopig geen enkele milieuorganisatie zeggen."

Restaurant Instock, dat voedselverspilling tegengaat, wil uitbreiden. Instock is het initiatief van een viertal ex-Albert Heijnmedewerkers en verwerkt restproducten van Albert Heijn.

Instock heeft nu in Amsterdam een vaste restaurantlocatie, een toko en een foodtruck, maar is daarnaast op zoek naar locaties in Den Haag, Utrecht of Rotterdam om zo meer voedsel te kunnen redden wat anders ons bord niet haalt, meldt Foodclicks.

Instock haalt iedere ochtend restanten op met de elektrische food rescue kar, waarna de koks aan de slag gaan om daar allerlei gerechten mee maken. Hierdoor is het menu iedere dag ‘een verrassing’. Nu nog steden die massaal verrast willen worden.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 9 dec '15
  • 17:33

FL07: In het AD aardige impressie van de Nederlandse culinaire sterrenwereld.

Zo komt Michelingids-directeur Michael Ellis aan het woord: "We zijn niet te soft in onze beoordelingen geweest, de Hollanders blijken in rap tempo volwassen geworden achter het fornuis. Ze maken inventieve gerechten met streek- en seizoensgebonden producten. Ze durven risico's te nemen en stappen daardoor uit de schaduw van hun buitenlandse collega's.''
Tien jaar geleden gold Nederland nog als 'de culinaire woestijn van Europa'. De reislust van de nieuwe generatie koks brengt daar nu snel verandering in.

De nieuwe sterrenkoks spreken van hard werken, inspiratie ('food porn') en vernieuwen. Enig minpuntje: het uitblijven van het derde 3-sterrenrestaurant. "Doodzonde. Ik hoopte op nog meer collega's met de hoogste waardering. Want dan staat Nederland wereldwijd op de kaart en kan het culinair toerisme echt goed op gang komen", verzucht Jan-Jacob Boerma.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag