21 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in 'in de Media'. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Lezersnieuws-formulier!

Reageren kan per bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

'Park of Artists Home', Hamed Saber

"Kippen die niet meer bruikbaar zijn voor de eierproductie worden vaak als oud vuil behandeld en komen op een ellendige manier aan hun einde. Een groot deel van de miljoenen uitgelegde hennen wordt goedkoop in Polen geslacht. De overheid tolereert hierbij ondanks Europese regels dat dieren met botbreuken worden vervoerd of dood aankomen." Met die woorden presenteerde de Dierenbescherming vandaag een rapport over het leed van uitlegde legkippen ('soepkippen') als zij afgeschreven zijn.

Volgens de Dierenbescherming moeten de pluimveesector, hun afnemers en de overheid hun verantwoordelijkheid nemen. Als producenten en verkopers van producten als kippensoep en kipsnacks een paar cent per kilo kip meer betalen, kan veel leed voorkomen worden. "Los van het feit dat transporten van pluimvee niet langer dan vier uur zouden moeten duren", vindt de Dierenbescherming dat "mensen die de kippen vangen en in kratten proppen eerst een dierenwelzijnscursus moeten volgen en onder toezicht dienen te komen van een dierenwelzijnsopzichter."

Op BNR geeft voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Pluimveehouders Vakbond aan dat het rapport "uiteraard een slechte zaak" is voor de legkippensector. Ze vermoed dat er te weinig of te weinig flexibele slachtcapaciteit is in Nederland en dat de dieren daarom lang op transport naar Polen moeten. Het vangen en laden moet zorgvuldiger gebeuren, zegt ze. De Haan: "u kunt zich voorstellen dat het op zich al een stressvolle bezigheid is. Kippen zitten lange tijd gevangen in een stal en moeten er dan ineens uit. Maar dat kun je nog steeds doen zonder dat de dieren daar ernstig letsel bij oplopen."
De Haan wil in gesprek met de Dierenbescherming om de omvang en het structurele karakter van de bevindingen van de Dierenbescherming vast te stellen.

1170 Nederlandse bedrijven hebben 46 miljoen plaatsen voor leghennen. Jaarlijk gaan 20 miljoen dieren naar de slacht. Tijdens het transport gaan 130.000 kippen dood (0,65%); 520.000 (2,6%) komt gewond en met botbreuken aan. Ruim 3% van de dieren lijdt dus tijdens de lange rit naar Polen. Volgens de Dierenbescherming liggen de werkelijke aantallen hoger.


Een groep van 21 wetenschappers wil een algeheel visverbod in grote delen van de Noordzee. Dat schrijven ze in een brief aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken, meldt Trouw. Alleen zo zouden geschonden natuurwaarden kunnen herstellen. Het gaat om het Friese Front en het naastgelegen natuurgebied Centrale Oestergronden.

"Als die gebieden niet geheel worden gesloten voor alle vormen van visserij is niet te verwachten dat de natuurwaarden echt zullen herstellen." Beperking van de visserij is niet genoeg, vinden de wetenschappers onder wie Han Lindeboom, hoogleraar mariene ecologie in Wageningen. "Ook een lage visserijdruk heeft een duidelijk meetbaar effect op het ecosysteem."

De Tweede Kamer debatteert woensdag over beperkte beschermingsmaatregelen in het kader van Natura 2000. Deze zomer moet Nederland in Brussel voorstellen doen voor een betere bescherming van de ecosystemen in de Noordzee. Schultz laat weten dat het pleidooi van de hoogleraren "meegewogen wordt in de besluitvorming". Visned, de belangenorganisatie van de zeevisserij, noemt de aanbevelingen "zeer overdreven".

Huishoudens kunnen beter stoppen met het scheiden van plastic, stelt Raymond Gradus, hoogleraar Bestuur en Economie aan de VU . Achteraf scheiden is namelijk veel goedkoper en de afvalverwerking haalt meer plastic uit het afval.

Het scheiden van plastic levert een besparing van CO2-uitstoot op, maar is erg kostbaar. Volgens Gradus zijn de kosten ruim €170 per ton CO2. Op de emissiemarkten wordt ongeveer €5 per ton betaald. Opslag van CO2 in de grond kost €80 à €90 per ton. Het apart ophalen van plastic afval is erg duur, stelt Gradus. “Gemeenten moeten flink investeren in infrastructuur en ophaalpunten.” Daarnaast is het door huishoudens gescheiden plastic niet altijd geschikt om te recyclen.

Volgens Gradus kunnen we daarom beter overstappen op 'nascheiden', waarbij de afvalverwerking het plastic uit het vuilnis haalt. In België is dat de normale gang van zaken en daar zijn de kosten 60% lager dan in Nederland, stelt hij. Uit pilots blijkt bovendien dat met nascheiden twee keer zoveel plastic uit het afval gehaald wordt dan wanneer huishoudens zelf scheiden.

In Groot-Brittannië is sinds kort Twix-spread te koop. Chocoladefabrikant Mars lijkt met de spread de mogelijkheid te willen bieden de populaire reep "op een sociaal beter aanvaardbare manier" zelfs al bij het ontbijt te kunnen eten. Of er op ieder ander moment van de dag 'discreet' van te kunnen snacken.

Het persbericht beschrijft de spread, die verkrijgbaar is bij supermarktketen Asda, als een "heerlijke chocolade en karamel spread met krokante stukjes biscuit", die je op ‘geroosterd brood of een beschuitbol kunt smeren, waarin je een soepstengel kunt dopen of waarmee je een taart of wafel kunt decoreren."

Kan Amsterdam, na Nutella- en Duo Penotti-shops nu de volgende golf aan repensmeersels tegemoet zien?
In de VS heeft Hershey's ook al op zijn repen geïnspireerde spreads op de markt gebracht, weet Time.

Frisdrankproducten zoals Britvic, Robinson en Coca-Cola overwegen de Britse regering aan te klagen om zo de aangekondigde Britse sugar tax van tafel te krijgen.

De frisdrankproducenten en koepelorganisatie British Soft Drinks Association zouden naar de Europese rechtbank willen stappen op basis van het argument dat andere suikerhoudende levensmiddelen, zoals fruitsap en milkshakes, vrijgesteld zijn. In Scandinavische landen zijn vergelijkbare heffingen op die gronden niet doorgegaan.

De tegenstanders van de sugar tax wijzen er verder op dat invoering van de taks £1 miljard gaat kosten, waar de opbrengsten naar schatting £520 miljoen zullen zijn. Zij zagen hun aandelen scherp in waarde dalen na de aankondiging. "Dit bevestigt onze mening dat er niet goed is nagedacht over deze taks. Er is geen bewijs dat de heffing effectief gaat zijn en de belastingbetaler gaat er veel duurder door uit zijn", zegt Gavin Partington, directeur-generaal van de British Soft Drinks Association.

De suikertaks moet in 2018 ingaan. Dat moet de producenten genoeg tijd geven het suikergehalte in hun dranken te verlagen, stelt de Britse regering. De opbrengsten van de sugar tax wil de regering aanwenden voor uitbreiding van sport- en ontbijtmogelijkheden op lagere scholen.

De vakbonden FNV en CNV stellen Jumbo hetzelfde ultimatum: tot uiterlijk dinsdagochtend kan Jumbo de cao voor distributiemedewerkers alsnog tekenenen.

Doet het bedrijf dat niet, dan volgen acties. "Met de inkopen voor de paasdis voor de boeg levert dat ongetwijfeld voorraadproblemen op", waarschuwt CNV Vakmensen.

Vorige week leek er een akkoord te zijn over de nieuwe CAO voor 3.000 medewerkers, maar daar kwam Jumbo onverwachts op terug. De nieuwe CAO zou 'te duur' worden. FNV dreigde vorige week al met acties, nu sluit ook CNV zich daarbij aan. "Supermarktketen Jumbo roept dit over zichzelf af. Als ze niet alsnog het akkoord van de nieuwe cao tekenen wordt het ‘fijne paasstaking’ in plaats van fijne Paasdagen. Ze hebben tot half vier dinsdagnacht de tijd. Onze leden zijn er écht klaar mee”, zegt Kitty Huntjens van CNV Vakmensen maandagochtend.

Jumbo gaf na de breuk van vorige week aan de onderhandelingen te willen hervatten om te komen tot "een duurzame loonstijging voor meerdere jaren". De vakbonden staan pal voor de nieuwe CAO van 1 jaar, met een loonsverhoging van 1,75% gerekend vanaf eind mei.

Omdat de aardappelprijzen vorig jaar extreem laag waren, zochten akkerbouwers Adriaan en Pieter Veerman naar een manier om hun aardappelen meer op te laten brengen. Ze vermoedden dat er een markt zou zijn voor frites en panklare aardappelen zonder conserveringsmiddelen. Min of meer 'uit balorigheid' sloegen de broers daarom aan het schillen, schrijft Boerderij.

De broers Veerman constateren dat er een ontwikkeling naar aardappelen "met een herkenbare smaak. Een frietje uit de diepvriesindustrie is onderhand niks anders dan een stokje om de mayonaise mee binnen te krijgen. Er is vraag naar pure aardappelen rechtstreeks van de boer", aldus Adriaan Veerman.

Het geintje is inmiddels een minifabriekje geworden, waar 2 keer per week aardappelen geschild, gesneden en gevacumeerd worden. De zelf verwerkte aardappelen worden in verpakkingen van 1, 5 en 10 kilo afgezet bij horecabedrijven, zorginstellingen, groente- en fruithandelaren en enkele supermarkten in de Hoeksche Waard. De verse Boerderijfrites brengen € 1,25 per kilo op. Voor hun onbewerkte tafelaardappelen kregen de broers vorig jaar nog geen €0,05 per kilo.

Van de 80 ton aardappelen die ze voor de schillerij reserveerden, ligt nog maar 13 ton op verwerking te wachten. Gezien de vlucht die het verse aardappelproduct neemt, kan dat wel eens te weinig zijn. In dat geval kopen de broers gewoon aardappels bij.

Het Zweedse ministerie van Milieu wil de Amerikaanse kreeft toevoegen aan de Europese invasive alien species regulation. Onder deze regeling, die afgelopen jaar van kracht werd, wordt de Amerikaanse kreeft gezien als een invasieve exoot en is de import van levende dieren verboden. Soorten op deze lijst zijn een bedreiging voor de Europese biodiversiteit en kosten Europa jaarlijks minstens €12 miljard door bijvoorbeeld verliezen in opbrengsten van gewassen en vis, gezondheidskosten en beschermingsmaatregelen.

Zweden trof de afgelopen jaren meer dan 30 Amerikaanse kreeften aan langs de Zweedse kust. Hoogleraar Paul Stebbing legt in the Guardian uit dat de (iets grotere) Amerikaanse kreeft de inheemse soort beconcurreert op leefruimte en voedsel. bronnen. Bovendien kunnen de dieren met elkaar kruisen tot hybride soorten, waarvan nog niet bekend is of ze levensvatbaar zijn of niet. Het Zweedse ministerie van Milieu is vooral bang dat de Amerikaanse kreeften ziektes en parasieten bij zich dragen die mogelijk een extreem hoog sterftecijfer bij Europese kreeften veroorzaken.

Amerika is huiverig voor een mogelijke ban, omdat de export van kreeften naar de EU jaarlijks $134 miljoen (€119 miljoen) oplevert. De Massachusetts Lobstermen’s Association noemt 30 kreeften geen invasie en zegt dat Europeanen schuldig zijn aan het loslaten van Amerikaanse kreeften in het wild.

Het wetenschappelijk forum van de Europese commissie buigt zich komende maand over het Zweedse verzoek. Als de Amerikaanse kreeft inderdaad, net als de rode rivierkreeft en de grijze eekhoorn als een invasieve exoot beschouwd wordt, is aanmelding bij het invasive alien species committee en bij de World Trade Organisation (WTO) de volgende stap.

Alleen al de geur van alcohol maakt het mensen moeilijker hun gedrag te beheersen. Dat ontdekten wetenschappers van de Britse Edge Hill University.

De 40 proefpersonen in het onderzoek kregen een mondkapje op dat ofwel in alcohol, ofwel in een alcoholvrije citrusoplossing gedrenkt was. Vervolgens kregen ze de opdracht alleen op een knop te drukken als ze op een scherm de letter K of een bierflesje zagen. Het aantal 'vals alarm'-meldingen steeg bij de proefpersonen met het alcoholkapje. Dat zien de onderzoekers als een indicatie dat de geur van alcohol het moeilijker maakt voor mensen om zich te beheersen.

"We weten dat alcoholgerelateerd gedrag beïnvloed wordt door de omgeving, waaronder ook de mensen met wie we samen zijn en de omstandigheden waarin we drinken", zegt dr. Rebecca Monk. "Dit onderzoek is een eerste poging om andere prikkels te onderzoeken, zoals geur, die mogelijk het vermogen van mensen om een bepaald gedrag niet te vertonen, kunnen blokkeren. Zo leek het er bijvoorbeeld in dit experiment op dat alleen al de geur van alcohol het de deelnemers moeilijker maakte om hun gedrag - het indrukken van een knop - te beheersen."

Spelt is zo is zo populair geworden, dat boeren de vraag te rooskleurig inschatten en teveel zijn gaan produceren. Daardoor is overproductie opgetreden. De prijzen van spelt zijn zeer sterk gedaald door groei van het areaal.

In 2014 was er een tekort aan spelt, doordat het oergraan een ongekende populariteitshype meemaakte. De prijzen stegen naar een recordhoogte van €941,50 per ton biospelt. Volgens Arco Amperse van Agrifirm Plant is sindsdien het Nederlandse speltareaal een aantal keer over de kop gegaan. Het areaal groeide van 100-200 hectare in 2014 naar ruim 700 hectare in 2015, volgens cijfers van het CBS.

Dit jaar valt de prijs daardoor een stuk later uit dan vorig jaar, zegt Amperse. Een duidelijke prijs is er nog niet. Wel zegt hij dat spelt inmiddels onder de notering voor tarwe is gedoken.

Volgens Amperse is het ‘nieuwe’ er voor de consument wel vanaf. Hoewel de vraag naar en interesse voor oergranen volgens hem blijven bestaan, zal het prijsdaling ertoe leiden dat het areaal weer gaat krimpen in 2016. "Er zijn telers die veel plezier in de speltteelt hebben en hoge opbrengsten weten te behalen. Telers die vooral willen ‘cashen’ zullen stoppen met de speltteelt. Door een kleiner aanbod in 2016 zal de markt meer in evenwicht komen", voorspelt Amperse.

Kinderen die niet ontbijten hebben twee keer zoveel kans op overgewicht en obesitas als kinderen die twee keer - thuis en op school - ontbijten. Dat zou blijken uit Amerikaans onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Yale University.

Het onderzoek richtte zich op de vraag welk ontbijtpatroon het gunstigst is in relatie tot gezondheid en gewicht. Eerder onderzoek wees uit dat kinderen die ontbijten beter presteren op school, gezonder zijn en een beter gewicht hebben. Om die reden hebben veel scholen 'ontbijtclubs' of een ochtendmaaltijd ingesteld. Een aantal kinderen ontbijt daardoor dubbel. Daar worden ze desondanks niet dikker van dan hun leeftijdsgenoten. Kinderen die regelmatig niet ontbijten, blijken juist wel dikker te worden.

Het onderzoek volgde 584 scholieren van 12 verschillende scholen, die op school een gratis ontbijt en lunch kregen. De onderzoekers hielden de ontbijtlocatie, het eetgedrag en het gewicht van de scholieren bij in de periode 2011-2013. Ze stelden 6 verschillende patronen vast: (1) regelmatig het ontbijt overslaan, (2) onregelmatig op school ontbijten, (3) onregelmatig thuis ontbijten, (4) regelmatig thuis ontbijten, (5) regelmatig op school ontbijten en (6) dubbel ontbijten.

Tot haar verrassing constateert onderzoeker dr. Marlene Schwartz: "dat ons onderzoek lijkt uit te wijzen dat het met betrekking tot de relatie tussen ontbijten en op school en het lichaamsgewicht beter is twee keer te ontbijten dan het ontbijt over te slaan."

Ondanks een negatief advies van minister van Landbouw Le Foll, wil de Franse Assemblée générale dat neonicotinoïden, het bestrijdingsmiddel dat bijen en andere insecten doodt, worden verboden. Aanvankelijk wilde de Franse Tweede Kamer het verbod per 1 januari aanstaande in laten gaan. Na overleg is gekozen voor 1 september 2018, zodat de oogst van 2017 nog met de bestrijdingsmiddelen zal kunnen worden binnengehaald.

Le Foll raadde het besluit af omdat de middelen die na het verbod gebruikt moeten worden, mogelijk erger zijn dan de kwaal. Om die reden moet er nog een uitvoeringsmaatregel worden bepaald met 'concrete antwoorden voor boeren die worden geconfronteerd met het plotseling verschijnen van plagen die hun oogsten in gevaar kunnen brengen'. Dat meldt Boerderij.

Anses, de dienst voor de gezondheid en veiligheid van voedsel, is gevraagd met een lijst alternatieve bestrijdingsmiddelen te komen. Het door de Assemblée voorgestelde plan gaat nu naar de Franse Senaat, die het vervolgens met zijn oordeel terug zal leggen voor een finale beslissing door de Assemblee.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag