16 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in 'in de Media'. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Lezersnieuws-formulier!

Reageren kan per bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

Fotocredits: 'Tabloids', Eric E Castro

Vytenis Andriukaitis, de Europese Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, wil dat glyfosaatproducenten hun onderzoeksgegevens openbaren.

Andriukaitis zei in debat met de landbouwcommissie van het Europees Parlement dat hij de producenten van het onkruidbestrijdingsmiddel gevraagd heeft de volledige gegevens van hun eigen onderzoeken te publiceren. Daarmee moet meer duidelijkheid komen in de discussie rondom de verlenging van de toelating van het omstreden middel.

Verschillende parlementariërs zetten vraagtekens bij de rol van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA in dat beoordelingsproces. Andriukaitis wees de parlementariërs er fijntjes op dat "dat voortvloeit uit mede door het parlement aangenomen wetgeving, dat de Europese Commissie de wetenschappelijke adviezen van de EFSA moet volgen", schrijft Boerderij. "Wij volgen de procedures tot op de letter, wees daarvan overtuigd", aldus Andriukaitis.

De Franse minister voor landbouw Stéphane le Foll heeft afgelopen zomer mogelijk aangezet tot het maken van illegale prijsafspraken tussen veehouders, vlees- en zuivelverwerkers en supermarkten. De Europese mededingingswetgeving verbiedt dergelijke afspraken omdat ze zorgen voor oneerlijke concurrentie tussen aanbieders binnen de EU. De Commissie onderzoekt of de afspraken legaal zijn. Mogelijk zullen Frankrijk sancties moeten worden opgelegd.

De afspraken waren het gevolg van de harde acties van Franse boeren afgelopen zomer. Een groot deel van hen verkeert technisch in surséance van betaling.

Er zijn vooral afspraken gemaakt over minimumprijzen voor varkens en melk. De prijzen hielden uiteindelijk geen stand omdat ze ver uit de pas liepen met de markt.

Boerderij meldt dat de Europese Commissie klachten heeft ontvangen van marktpartijen. Ook heeft de Commissie zelf een aantal openbare aankondigingen door overheidsfunctionarissen, beroepsorganisaties en marktpartijen in Frankrijk verzameld.

Eurocommissaris voor Mededinging Margarethe Verstager schrijft: ''De Commissie verzamelt informatie over een aantal overeenkomsten die vermoedelijk tot doel hadden om prijzen te verhogen of de invoer uit andere EU-landen te beperken. Volgens de EU-wetten dient de Commissie ervoor te zorgen dat marktpraktijken niet leiden tot verstoringen of oneerlijke concurrentie op de interne markt." Volgens haar dient Frankrijk haar boeren te steunen met geld dat de Commissie daartoe heeft aangewezen en geen gebruik mag maken van machtsmiddelen die de concurrentiepositie van andere aanbieders oneigenlijk benadelen Ze wijst naar het bedrag van €62,9 miljoen dat Frankrijk vanuit Brussel heeft ontvangen voor de verlaging van financiële en sociale lasten voor boeren in de melkvee-, rundvee-, varkens- en geitensector. Omdat de Franse boeren veel meer nodig hebben om hun financiële nood op te lossen, is een impasse ontstaan.

Gisteren verbrak supermarktketen Jumbo het kersverse akkoord over de nieuwe cao voor de distributiemedewerkers. "Volkomen onacceptabel", zegt FNV-bestuurder Henk van der Ploeg. "In de 40 jaar dat ik vakbondsbestuurder ben, heb ik dit nog nooit meegemaakt."

Jumbo stelde in een verklaring dat de nieuwe regeling te duur zou uitpakken: "Jumbo is op dit moment al een van de duurste in de branche en het verschil zou met het vandaag opgestelde pakket alleen maar verder oplopen". De supermarktketen wil deze week wel weer met de onderhandelaars in gesprek.

Vakbonden FNV en CNV dreigen woensdag - vlak voor het voor supermarkten belangrijke paasweekend - met acties. "Als je druk uit wilt oefenen kies je een moment dat het effect heeft. We weten dat Pasen daar bij uitstek geschikt voor is", zegt CNV-bestuurder Kitty Huntjens op Distrifood.

De bonden werken aan een ultimatum. Als Jumbo daar niet op in gaat zijn Paasacties, en mogelijk lege schappen, "een reële optie". Jumbo reageert: "We hebben nog niets concreets gehoord over acties en willen daar niet op vooruitlopen."

Supermarktketen Dirk van den Broek doneert een recordbedrag van ruim €60.000 euro aan de Voedselbanken. Het bedrag is het resultaat van een kledinginzamelingsactie en de statiegelddonaties in december en januari door klanten van ruim 100 Dirk-vestigingen. Dirk organiseerde al eerder succesvolle statiegeldacties voor de Voedselbanken.

Vanochtend vond de uitreiking plaats. "De opbrengst is hartverwarmend", zegt Caroline van der Graaf-Scheffer, bestuurslid bij Voedselbanken Nederland. "Dankzij deze twee bijdragen van de klanten van Dirk kunnen de voedselbanken 20.000 gezinnen aan een pakket helpen."

Een momentje nemen om een foto van je eten te maken, verhoogt de waardering en smaakervaring van het eten. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten uit Philadelphia en San Diego. Mensen die een foto van hun maaltijd maakten, dachten zelfs achteraf dat de maaltijd gezonder was dan mensen die meteen gingen eten.

De verklaring ligt niet in de foto zelf, maar in de tijd die nodig is om de foto te maken. Door mensen tot 10 te laten tellen voor het eten, werd namelijk hetzelfde effect bereikt als met het maken van een foto.

Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Universiteit van Wageningen, beaamt dit. "[Diverse experimenten] laten allemaal een soortgelijk effect zien: eten smaakt beter als je er bewust mee bezig bent en als je de voldoening op een actieve manier uitstelt", zegt De Graaf in de Volkskrant. Wat je doet, maakt daarbij niet uit, zelfs het bewonderen van de mooi gedekte tafel sorteert al effect.

Het effect was overigens alleen te zien bij ongezond eten. Een gezonde fruitsalade smaakte niet lekkerder na het maken van een foto. Kregen de proefpersonen in plaats daarvan gekarameliseerde appels voorgezet, dan vergrootte een foto opeens wel het 'eetgeluk'. "Mensen hebben blijkbaar nog steeds het idee dat ongezond lekker is en gezond niet. En bij voedsel dat je niet lekker vindt, werkt aandacht of uitgestelde voldoening niet. Onderzoek van ons laat zien dat die associatie wel aan het veranderen is: Wageningse studenten waarderen gezond voedsel wel degelijk", aldus De Graaf.

Het toedienen van extra voeding via een infuus bij kinderen op de intensive care is schadelijk en zorgt voor een minder snel herstel. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, het UZ Leuven en het Canadese Stollery kinderziekenhuis.

Het team onderzocht de opnames van 1.440 kinderen in ziekenhuizen over de hele wereld. Ongeveer de helft kreeg binnen 24 uur na de opname infuusvoeding toegediend, waarbij via een infuus extra voedingsstoffen direct in de bloedbaan toegediend worden. Bij de andere helft van de patiëntjes gebeurde dat pas na op z'n vroegst een week.

In tegenstelling tot wat altijd gedacht werd, herstelde de groep kinderen die pas later infuusvoeding kreeg sneller. De kinderen hadden daarnaast minder infecties en minder orgaanfalen. Het effect was bij iedereen merkbaar, onafhankelijk van het type ziekte, leeftijd of het ziekenhuis."

"Dit heeft gevolgen voor het voeden van kritiek zieke kinderen over de hele wereld", stellen de onderzoekers. "Wereldwijd krijgen deze kinderen op de intensive care nu nog extra infuusvoeding in de veronderstelling dat zij daarmee sneller aansterken. Juist het niet geven van kunstmatige voeding met het infuus in de eerste week bij kinderen in kritieke toestand zorgt voor een sneller herstel."

Bijna de helft van de boeddhistische monniken in Thailand is obees, blijkt uit een onderzoek. Dat leidt tot een scala aan gezondheidsproblemen; zo heeft circa 10% diabetes, 23% een hoge bloeddruk en 42% een te hoog cholesterol. Dat kost de Thaise regering, die de medische kosten van de monniken voor zijn rekening neemt, handenvol geld. In 2012 ging het om een bedrag van ruim €7,7 miljoen.

Onderzoeksleider dr. Jongjit Angkatavanich, gezondheids- en voedingsexpert aan de Chulalongkorn University, wijst vet- en suikerrijk eten aan als de grote boosdoener. Boeddhistische monniken krijgen veel van hun eten aangeboden door devote landgenoten en mogen dat naar verluidt niet weigeren. Daarom ontwikkelde dr. Jongjit een programma waaraan inmiddels 1 tempelschool en 4 tempels meedoen. In het programma krijgen de monniken voorlichting over gezond eten, kookles met de nadruk op eten dat rijk is aan vezels, eiwitten en calcium, en bewegingsadviezen. De eerste resultaten zijn bemoedigend; na 8 weken zijn de monniken gemiddeld al 1 kilo afgevallen, 1,4 cm buikomvang kwijtgeraakt en zijn hun cholesterolniveaus gedaald.

Om de monniken te helpen hun gewicht te beheersen, ontwikkelde het Chulalongkorn Memorial Hospital een speciale strakzittende riem, aldus Time.

Eén op 6 Vlaamse tieners is te dik, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze week. Eén op de 3 Vlaamse meisjes, en 1 op de 4 jongens, voelt zich echter te dik.

Wat betreft overgewicht bij 11-jarigen staat Vlaanderen in het WHO-rapport op de 38e plaats van de 42 Europese en Noord-Amerikaanse landen. Aan de hand van de vraag of kinderen zich te dik voelen, staat Vlaanderen echter op de 5e plaats. Van de 11-jarigen vindt 36% van de meisjes en 26% van de jongens zich te dik. Op 15-jarige leeftijd geldt dat voor respectievelijk 58 en 28%. Het zelfbeeld van de Vlaamse tieners is 'onredelijk laag'.

Op de vraag waar dit aan kan liggen zegt Lien Goossens, hoogleraar Klinische Psychologie van de Universiteit Gent: "Je kunt natuurlijk niet om het slankheidsideaal heen, maar het is overdreven om een laag zelfbeeld alleen op “de media” en de omgeving te steken."

Goossens wijst in De Standaard op een mogelijk aanvullende verklaring. Uit de WHO-cijfers blijkt namelijk ook dat Vlaamse tieners moeilijker communiceren met hun ouders dan tieners in andere landen. Een minder hechte band met de ouders kan zeker een rol spelen in een laag zelfbeeld. "Wie voldoende terechtkan bij zijn of haar ouders, is beter beschermd tegen externe factoren zoals de druk om aan een ideaal te voldoen of het commentaar van anderen."

Er dreigt een tekort aan kweekzalm. Dat zegt seafood-analist Patrick Roquas van de Rabobank.

Het tekort is het gevolg van te weinig aanbod. Zalm wordt maar op een paar plaatsen ter wereld gekweekt, met name Noorwegen en Chili. "Maar de Noorse productie is door de overheid aan banden gelegd en in Chili kampt men met veel ziektes bij de vissen." Dat heeft tot gevolg dat de productie achterblijft, terwijl de vraag juist toeneemt, vooral in Azië.

Dat zou er volgens Roquas toe kunnen leiden dat de prijs gaat stijgen. "Supermarktketens hebben een grote marge op de vis en verdienen er veel geld mee, dus daar zit nog wel wat ruimte. Maar als de prijsstijging op de markt zich doorzet, moeten ook consumenten meer gaan betalen", zegt Roquas.

Albert Heijn heeft besloten AH Filet americain naturel 160 gram uit de winkels terug te halen. Dat melden zowel de website van Albert Heijn, de NVWA als de media.

"De verpakkingen met een rode prijssticker van 2 euro en met de houdbaarheidsdatum 26-03-2016 zijn besmet met de listeria bacterie. Het eten van dit product kan schadelijk zijn voor de gezondheid."

Hoe de besmetting aan het licht gekomen is en om hoeveel filet américain het gaat, meldt Albert Heijn niet. De super biedt zijn verontschuldigingen aan voor het ongemak. Klanten kunnen hun aankoop terugbrengen en ontvangen het aankoopbedrag terug. "Alle andere AH Filet americain varianten kunnen veilig geconsumeerd worden", benadrukt Albert Heijn.

Van de Britse jongeren tussen 16 en 24 jaar drinkt 48% weinig tot niets, terwijl 17% meer dan 14 eenheden per week drinkt. Van alle leeftijdscategorieën vertoont de jeugd de grootste variatie in drinkgedrag.

Dit blijkt uit gegevens van het Britse Office for National Statistics (ONS). De ONS onderzocht het drinkgedrag van verschillende leeftijdsgroepen op basis van hun consumptie in de voorgaande week. Bijna de helft van de jongeren had niets gedronken. Zo'n laag aandeel niet-drinkers komt in geen enkele andere leeftijdsgroep voor. Tegelijk met deze laagste score niet-drinkers, bleken jongeren met 17% het hoogste percentage binge-drinkers te scoren.

In totaal drinken 2,5 miljoen Britten (9%) dagelijks de maximale hoeveelheid alcohol die voor een week wordt aanbevolen (14 eenheden, volgens de Britse richtlijn).

Mensen met hogere jaarinkomens (£40.000) blijken het meest frequent te drinken. Eén op de vijf drinkt vaker dan 5 keer per week alcohol. Dit is ruim twee keer zo veel als mensen die jaarlijks minder dan £10.000 verdienen. De favoriete dranken zijn wijn en champagne, pas daarna volgen biersoorten en cider. Bij de Binge drinkers heeft vooral de tweede groep dranken de voorkeur.

Wetenschappers zijn er in geslaagd een standaard antibioticum zijn werking terug te geven door het te combineren met een zogeheten 'klein molecuul'. Daarmee is mogelijk een belangrijke stap gezet in de strijd tegen de oprukkende antibioticaresistentie.

De wetenschappers namen de werking van standaard antibiotica zoals penicilline, amoxicilline en carbapenems als uitgangspunt. Deze klasse van antibiotica, de beta-lactamen, tast de celwand van bacteriën aan. Daardoor kan de bacterie zich niet goed meer vermenigvuldigen en gaat hij uiteindelijk dood. Resistente bacteriën, zoals MRSA, hebben een afweer ontwikkeld waardoor de antibiotica de 'bouwstenen' in de celwand niet meer herkent en dus geen aangrijpingspunt meer heeft.

Daarom stelden de onderzoekers zich de vraag of antibiotica zijn werk weer kunnen doen als er een ander mechanisme bestaat om de celwand te verzwakken.

Ze kenden een voorbeeld van zo'n 'verzwakker', het tunicamycine-molecuul. Dit molecuul blijkt inderdaad antibioticaresistentie ongedaan te kunnen maken, maar is giftig voor menselijke cellen. Dus gingen de onderzoekers op zoek naar een ander molecuul. Ze testten bijna 3 miljoen kleine moleculen en vonden 2 veelbelovende kandidaten, die ze tarocin A en tarocin B noemden.

Daarop testten ze de moleculen op met MRSA besmetten muizen. Apart was er geen sprake van toxiciteit. Gecombineerd met een standaard antibioticum bleken de moleculen de gevoeligheid van de MRSA-bacteriën voor dat antibioticum in 80% van de gevallen te herstellen. Uiteraard moet nog onderzocht worden of de moleculen ook voor mensen veilig zijn en of de 'combinatie-aanpak' op dezelfde manier werkt.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Dennis Zeilstra

Microbioom onderzoek

Likes vandaag