Het toedienen van extra voeding via een infuus bij kinderen op de intensive care is schadelijk en zorgt voor een minder snel herstel. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, het UZ Leuven en het Canadese Stollery kinderziekenhuis.

Het team onderzocht de opnames van 1.440 kinderen in ziekenhuizen over de hele wereld. Ongeveer de helft kreeg binnen 24 uur na de opname infuusvoeding toegediend, waarbij via een infuus extra voedingsstoffen direct in de bloedbaan toegediend worden. Bij de andere helft van de patiƫntjes gebeurde dat pas na op z'n vroegst een week.

In tegenstelling tot wat altijd gedacht werd, herstelde de groep kinderen die pas later infuusvoeding kreeg sneller. De kinderen hadden daarnaast minder infecties en minder orgaanfalen. Het effect was bij iedereen merkbaar, onafhankelijk van het type ziekte, leeftijd of het ziekenhuis."

"Dit heeft gevolgen voor het voeden van kritiek zieke kinderen over de hele wereld", stellen de onderzoekers. "Wereldwijd krijgen deze kinderen op de intensive care nu nog extra infuusvoeding in de veronderstelling dat zij daarmee sneller aansterken. Juist het niet geven van kunstmatige voeding met het infuus in de eerste week bij kinderen in kritieke toestand zorgt voor een sneller herstel."
AD - 'Beter geen infuusvoeding op kinder-ic'
Reageer
  • Deel
Druk af