14 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in 'in de Media'. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Kort-formulier!

Reageren kan per bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

'Prensa europa', Javier Micora

"Hou het nieuws maar goed in de gaten", zegt financieel topman Ton van Veen van Jumbo tegen Distrifood.

Jumbo zegt "voortdurend in gesprek te zijn met de eigenaren van de panden over de mogelijkheden." Die mogelijkheden zijn het grootst "op plekken waar La Place op de benedenverdieping zat of waar het mogelijk is een aparte ingang te maken. Die panden blijven bovendien echt niet leegstaan. Dus daar liggen ook kansen", aldus Van Veen.

Na het faillissement van V&D nam Jumbo de 'losse' vestigingen van La Place, plus de formulenaam en recepturen over. Het supermarktconcern bleek bovendien nauw betrokken bij de uiteindelijk mislukte onderhandelingen over een doorstart. In dat geval zou Jumbo ook bereid zijn geweest "een substantiële investering te doen in de warenhuizen en vooruitlopend op een doorstart daarvan de activa verbonden aan de La Place activiteiten binnen de warenhuizen over te nemen", meldden de curatoren eerder.

Bij de gelijktijdig gehouden aandeelhoudersvergaderingen van Ahold en Delhaize is vrijwel unaniem voor de fusie van beide supermarktketens gestemd. In Amsterdam stemde 99,97% van de aanwezige aandeelhouders voor, in Brussel was het 96,7%.

In de aanloop naar de aandeelhoudersvergaderingen van vandaag hadden de bestuurders van zowel Ahold als Delhaize al maatregelen genomen om eventuele bezwaren zoveel mogelijk weg te nemen. Zo werden plannen voor een fusiebonus voor de bestuurders teruggetrokken. In België vond voorafgaand aan de vergadering een vakbondsprotest plaats. Topman Frans Muller kreeg, met 59% van de aanwezige aandeelhoudersstemmen, wel zijn 'aanblijfbonus' van €1,5 miljoen in aandelenopties toegekend. "Het is geen vrijblijvende bonus, verzekert Bill McEwan, voorzitter van het remuneratiecomité van de Raad van Bestuur.

Na de fusie ontstaat een supermarktconcern met een omzet van bijna €64 miljard. Het wordt in grootte het vierde supermarktconcern van Europa en het vijfde in de VS.

Artsen waarschuwen patiënten met een maagbypass onvoldoende over het toenemende risico op alcoholisme, volgens Bart Van der Schueren, hoofd van de obesitaskliniek van UZ Leuven.

Bij een maagbypass of maagverkleiningsoperatie maakt de chirurg van het bovenste deel van de maag een klein maagzakje dat rechtstreeks op de dunne darm aangesloten wordt. Een deel van het spijsverteringskanaal wordt hierdoor uitgeschakeld. "Na een bypass omzeilen voedsel en drank de maag en komt alcohol zonder vertraging in de darm aan", verklaart van der Schueren het fenomeen. "De alcohol gaat van de darm rechtstreeks naar het bloed, met onmiddellijk effect." Op dezelfde wijze raakt ook de suikerstofwisseling verstoord.

Patiënten krijgen een veel hogere alcoholpiek in hun bloed, wat ervoor zorgt dat ze veel sneller dronken worden dan voorheen. Internationale studies lijken te bevestigen dat het risico op alcoholisme na een maagverkleiningsoperatie toeneemt.

Uit de praktijk blijkt dat artsen het verhoogde risico op alcoholisme kennen, maar dat zij patiënten voorafgaand aan de operatie onvoldoende voor de gevolgen waarschuwen.

De omzet in snoeptomaatjes is bij de gezamenlijke Nederlandse supermarkten groter dan die van de gewone ronde tomaat en de trostomaat. Dat blijkt uit de ranglijst die marktonderzoeksbureau IRI samenstelde van 'omzetmakers' bij de supers (exclusief Aldi en Lidl).

Van alle tomaten die de supers in 2015 verkochten, maakte de snoeptomaat 30% van de omzet uit. De snoeptomaat wordt gevolgd door de gewone trostomaat (24%), de ronde tomaat (13%), de cherrytomaat (12%), de pruimtomaat (6%).
Onderaan de ranglijst, met percentages van 3, 2 en 1% volgen de cherry trostomaat, cocktail trostomaat, cherry pruim tomaat, bio/eko gewone trostomaat, vleestomaat, bio/eko cherrytomaat, honing tomaat, pruim trostomaat, mini trostomaat pruim en overig.

De afgelopen jaren neemt de populariteit van de diverse kleine tomaatjes, verpakt als snoep- of snackgroente, hand over hand toe. Vorig jaar adviseerde tuindersfinancier Rabobank de in zwaar weer verkerende sector tuinbouwsector zelfs met zoveel woorden "Ga snoeptomaatjes telen", omdat consumenten daar zo dol op zijn. Of 'peak snoeptomaatjes' inmiddels in zicht is en overproductie dreigt, wordt uit de IRI cijfers niet duidelijk.

Vandaag zijn de ministers van landbouw van de Europese Unie bijeen om een aanpak te bepalen voor de boerencrisis in Europa. Die treft met name de dierlijke productie. Varkenshouders, melkboeren en rundvleesveeboeren hebben de grootste last van overaanbod in de markt en de hogere kostprijzen van Europa. Door het laatste kunnen ze hun product alleen flink verlieslatend laten 'weglopen' via de wereldmarkt.

Minister Stéphane le Foll heeft een maand lang door Europa gereisd om te lobbyen voor de manier waarop Frankrijk de crisis wil oplossen. Die aanpak behelst in essentie regulering van de markt en het invoeren van herkomstaanduidingen van producten. Daarmee wordt de productie voor gebruik in eigen land gestimuleerd. Le Foll kwam ook langs in Den Haag, waar dergelijke maatregelen logischerwijs niet kunnen rekenen op een heel warm onthaal omdat Nederland zo'n 70% van zijn productie voor 80% naar andere Europese lidstaten verkoopt, waaronder met name Duitsland en Frankrijk. Niettemin heeft staatssecretaris Van Dam aangegeven dat hij de markt wil ordenen en directe steunmaatregelen aan boeren weggegooid geld vindt.

Volgens Le Figaro claimt Le Foll de steun van Duitsland voor zijn plannen. Beide landen zijn verreweg de grootste agriproducenten van Europa. Ook zouden Spanje, Italië en Slovenië voor de Franse oplossing kiezen. Ierland, Zweden, Engeland en Denemarken zouden tegen zijn. Die vier laatste landen hebben hun melkproductie de afgelopen jaren flink opgevoerd.

De raad van Landbouw ministers vergadert vandaag in Brussel onder leiding van de Ierse Eurocommissaris Phil Hogan en de Nederlandse minister Van Dam, die zich in het buitenland minister mag noemen en op dit moment voorzitter is van de EU inzake landbouwzaken.

Eén op de 6 (16%) Vlaamse jongeren tussen de 11 en 18 jaar kampt met overgewicht of obesitas. Dat blijkt uit de nieuwste studie, op basis van gegevens over 2014, van de Wereldgezondheidsorganisatie, meldt Het Nieuwsblad.

In totaal zijn circa 88.000 Vlaamse tieners te dik. Dat zijn er veel meer dan bij het vorige ijkpunt van de WHO in 2010. Toen was 13% van de jongens en 9,6% van de meisjes te dik. Dat is inmiddels opgelopen naar 16,4% van de jongens en 16,1% van de meisjes. Bij meisjes is het probleem dus bijna dubbel zo groot geworden.

De toename is opvallend, schrijven Belgische media, aangezien er de laatste jaren meer campagnes zijn geweest in strijd tegen kinderobesitas. Volgens experts zijn deze campagnes nog veel te kleinschalig. Er zou een 'groot strijdplan' tegen overgewicht en obesitas moeten komen. Ook een suikertaks zal vruchten afwerpen, zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie.

Volgens de Vlaamse minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen gebeurt er al veel, maar zijn effecten van campagnes altijd pas vertraagd merkbaar, schrijft De Standaard.

Alexander Rinnooy Kan en Jaap Seidell stellen voor op scholen een warme lunch aan te bieden. Volgens voedingshoogleraar Seidell hoeft dat niet veel te kosten (€2 euro per dag) en heeft het grote gezondheidswinst: "Door een gezonde lunch aan te bieden, verbeteren de schoolprestaties en voorkom je overgewicht."

In De Volkskrant een aantal reacties. Voorstanders zien er een goede manier in om kinderen gezonder te laten eten, met meer groenten, fruit, vis en voedingsvezels en minder suiker, zout en verzadigde vetten. Schoolbestuurders krijgen het benauwd bij de organisatorische en logistieke aspecten. Voedingsdeskundigen zien het als een mogelijke (deel)oplossing - maar ook bewegen, aandacht voor tussendoortjes en smaaklessen dragen bij aan een gedragsverandering. Voor ouders kan een dergelijk initiatief veel druk wegnemen, zowel tijdsdruk als 'ik weet niet hoe ik mijn kind gezond moet laten eten'-druk.

Rinnooy Kan, D66-senator en verbonden aan het preventieprogramma 'Alles is gezondheid': "Ik wil bij partijen langs, in de hoop dat ze het opnemen in hun verkiezingsprogramma. Die worden nu gemaakt. Hopelijk komt dit plan in het volgende regeerakkoord."

Volgens Nestlé-topman Paul Bulcke staat zijn bedrijf voor de 'enorme opdracht' de dialoog met klanten aan te gaan om ze uit te leggen wat gezond eten is. Maar daartoe moet ook de maatschappij haar verantwoordelijkheid nemen. "Op school leren we vier talen, maar niemand krijgt er ooit één uur les over gezonde voeding. De maatschappij moet de mensen opleiden, zodat ze de info van de industrie begrijpen", zegt Bulcke in een interview met de Belgische zakenkrant De Tijd.

Bulcke is sinds 2008 CEO van Nestlé, het grootste voedingsconcern ter wereld, met een omzet van €81 miljard per jaar. In het interview stelt Bulcke aan de orde hoe Nestlé met voeding en gezondheid om gaat. Bulcke: "Is een mens pas gezond bezig als hij nooit een stuk chocola eet? Nee toch."

Nestlé staat voor 'Good food, good life'. Volgens Bulcke investeert Nestlé 'zwaar' in goede en gezonde voeding voor consumenten. Onderzoek naar andere of aangepaste voeding voor ouderen, een alternatief zoutkristal waardoor minder zout nodig is, verantwoorde portionering, razendsnelle actie bij voedselschandalen (zoals de noedels in India), én: duidelijk maken aan de klanten dat Nestlé aan hun gezondheid werkt. Bulcke refereert aan diepvries: "Nog zo’n misverstand bij de publieke opinie: dat diepvries ongezond is. Nochtans is het de beste manier om gezond te eten. Enkele uren na de pluk worden tomaten en wortelen al ingevroren zodat ze hun vitaminen niet verliezen. De gemiddelde consument voelt dat zo niet aan, maar toch is het zo." Om te vervolgen: "En precies daar ligt voor ons een enorme opdracht: in dialoog gaan met onze klanten."

Om de mededingingsautoriteiten tevreden te stellen, moeten Ahold en Delhaize ook in de VS een aantal winkels afstoten. Het gaat om zo'n 100 winkels.

In de VS hebben de beide concerns samen ruim 2.000 supermarkten, onder de namen Giant en Stop&Shop (Ahold) en Food Lion en Hannaford (Delhaize). Gezamenlijk levert dat een marktaandeel van 5% op.

In de staten Virginia, New York en Maryland zou het marktaandeel echter oplopen naar 40 of zelfs 50%. Daarom moeten winkels in de verkoop. "Het is zeker niet onoverbrugbaar", reageren beide concerns. Met de verkoop zouden de fusiepartners een miljard dollar aan omzet en $40 miljoen aan bedrijfswinst inleveren.

De 8 Belgische Albert Heijn filialen die de fusiepartners in België zouden willen afstoten om de Mededingingsautoriteit tegemoet te komen, "werken niet marktverstorend". Dat concludeert winkelinformatiespecialist Locatus. Volgens de Mededingingsautoriteit zou Ahold Delhaize in bepaalde zones op lokaal niveau teveel marktaandeel hebben waardoor er te weinig concurrentie mogelijk zou zijn. Het onderzoek van Locatus zet daar - op 1 geval na - vraagtekens bij.

Sinds 2008 zijn er in Frankrijk afspraken van kracht om minder insecticiden te gaan gebruiken. Uit de meest recente statistieken van de overheid blijkt dat hier helemaal niets van terecht komt.

"Het is een zo overduidelijke en voorspelbare mislukking dat het bijna belachelijk is", schrijft Le Monde in een editorial.

In het plan Ecophyto werd een halvering van het insecticidengebruik in 10 jaar voorzien. Uit de jongste statistieken blijkt het gebruik echter niet gehalveerd of zelfs maar gelijk gebleven te zijn. Het jaar 2014 gaat als absoluut record de boeken in: er werd maar liefst 9,4% meer gespoten en gesproeid, zelfs nog meer dan de 9% toename van het jaar daarvoor. Daarop besloot de politiek eind 2015 tot Ecophyto-II. Daaraan staan dezelfde ambities, dit keer met als tijdshorizon... 2025.

Le Monde benoemt een aantal redenen voor het feit dat de plannen op niets uitlopen. Voor een deel is dat te wijten aan het vrijblijvende karakter: er is geen sprake van dwingende maatregelen, maar van vertrouwen op de goede wil van de spelers in de agrochemie en de landbouw. Dat botst met boeren die van oudsher gewend zijn hun percelen preventief te bewerken. De agrochemie is gewend het hele commerciële arsenaal te kunnen aanbieden. Bovendien eisen veel landbouwcoöperaties dat hun leden zich aan een bepaald sluitregime houden. De middelen worden bijgeleverd.

Toch begint zich een kentering af te tekenen, aldus Le Monde. Want minder GMO-sojaschroot uit Zuid-Amerika betekent dat de Franse landbouw meer luzerne, meer erwten, meer peulvruchten gaat telen. Dat leidt tot minder monoculturen en daardoor tot een verlaging van de plaagdruk. Ook de steeds luider klinkende roep van de samenleving om productiewijzen die beter zijn voor het milieu en de volksgezondheid draagt bij aan verandering. Een aantal pilots laat zien dat het mogelijk is minder pesticiden te gebruiken zonder aan opbrengsten in te boeten. De vraag is dan ook: waarom aarzelen de boeren?

De Britse supermarktketen Tesco verkoopt vanaf deze week 'Perfectly Imperfect' aardappelen en pastinaken, in 200 winkels over heel Groot-Brittannië. Het is de eerste stap naar een aanbod dat uiteindelijk 15 'lelijke' soorten groeten en fruit moet gaan omvatten.

Met de 'wonky vegs' wil Tesco een bijdrage leveren in het terugdringen van de voedselverspilling. Tesco gooit jaarlijks meer dan 50.000 ton voedsel weg - ongeveer 1% van alle voedingsmiddelen die binnen de keten omgaan, en schat dat meer dan 30.000 ton daarvan nog eetbaar is. Het is de enige Britse supermarktketen die cijfers openbaar maakt over de omvang van zijn voedselverspilling.

Eerder introduceerden Tesco's concurrenten Asda en Morrisons initiatieven met 'lelijke groenten'. In Groot-Brittannië komt ongeveer 1% van de voedselverspillingsberg van supermarkten, zo'n 200.000 ton. Van de 15 miljoen ton voedsel die jaarlijks in de vuilnisbak verdwijnen is naar schatting de helft afkomstig van huishoudens.

De 'lelijke groenten' trend startte bij Franse supermarkten.

Dat zegt Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen UR, in gesprek met Hiske Versprille van het Parool. Versprille onderzoekt voor de lezers van de krant de relatie voedsel en stad.

De stadsbewoner zou weinig snappen van de productie van voedsel, maar er wel heel nadrukkelijke meningen over hebben en die niet onder stoelen of banken schuiven. Volgens Fresco heeft de gemiddelde consument weinig benul van de ingewikkelde processen en hoogtechnologische snufjes die nodig zijn om een product zijn mond te kunnen laten bereiken.

Fresco: "De stad heeft vaak nogal simplistische ideeën over boeren, en een boel kapsones. Voedsel moet er gewoon zijn, in overvloed, divers en veilig, maar tegelijkertijd zijn er allerlei oordelen over de boeren die zorgen dat het er is. Daar zit vaak weinig kennis over de praktijk achter en weinig begrip voor de hardwerkende jonge boer die graag een modern bedrijf wil runnen; eerder een romantisch en conservatief beeld van hoe het boerenleven zou moeten zijn. Ironisch genoeg zijn zo degenen die het meest profijt hebben gehad van de enorme groei van welvaart door wetenschappelijke vooruitgang en moderne landbouw - de hogere middenklassen in de steden - ook degenen die de meeste twijfels hebben over het nut ervan."

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag