Spelt is zo is zo populair geworden, dat boeren de vraag te rooskleurig inschatten en teveel zijn gaan produceren. Daardoor is overproductie opgetreden. De prijzen van spelt zijn zeer sterk gedaald door groei van het areaal.

In 2014 was er een tekort aan spelt, doordat het oergraan een ongekende populariteitshype meemaakte. De prijzen stegen naar een recordhoogte van €941,50 per ton biospelt. Volgens Arco Amperse van Agrifirm Plant is sindsdien het Nederlandse speltareaal een aantal keer over de kop gegaan. Het areaal groeide van 100-200 hectare in 2014 naar ruim 700 hectare in 2015, volgens cijfers van het CBS.

Dit jaar valt de prijs daardoor een stuk later uit dan vorig jaar, zegt Amperse. Een duidelijke prijs is er nog niet. Wel zegt hij dat spelt inmiddels onder de notering voor tarwe is gedoken.

Volgens Amperse is het ‘nieuwe’ er voor de consument wel vanaf. Hoewel de vraag naar en interesse voor oergranen volgens hem blijven bestaan, zal het prijsdaling ertoe leiden dat het areaal weer gaat krimpen in 2016. "Er zijn telers die veel plezier in de speltteelt hebben en hoge opbrengsten weten te behalen. Telers die vooral willen ‘cashen’ zullen stoppen met de speltteelt. Door een kleiner aanbod in 2016 zal de markt meer in evenwicht komen", voorspelt Amperse.
Boerenbusiness - Prijs populaire spelt daalt door te groot areaal - Daling speltareaal 2016 | Boerenbusiness.nl
Reageer
  • Deel
Druk af