Kort 21 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'News!', Louis Beche

De Britse super Asda importeert ruim 90% van zijn ham. Dat meldt Boerenbusiness. De Britse National Pork Association heeft onderzoek gedaan naar de verkoop van Britse hammen in supermarkten.

De NPA toont zich ontstemd over de resultaten.

Een aantal supermarktbedrijven blijkt nauwelijks Britse ham op de schappen te hebben. De hammen van Asda, een super met een omzet van één miljard pond, spannen de kroon. Ze blijken slechts voor acht procent afkomstig uit Engeland. Dat is heel verklaarbaar. Op het vasteland heerst een overaanbod van 10%. Dat gaat goedkoop weg en zet de prijs van Britse varkens onder druk.

Toch valt ook een andere ontdekking van de NPA op. Van de hammen die de Britse vestigingen van Lidl verkopen, blijkt 66 procent afkomstig van Engelse varkens.

Trouw schrijft over wei, de vloeistof die (meestal) overblijft als je kaas maakt. Wei is lang een 'afvalproduct' geweest van kaasmakerij, tot boeren ontdekten dat varkens er nog veel plezier aan beleefden.

In wei zitten veel voedingsstoffen. Het werd interessanter toen technologie ontstond om de voedingsstoffen uit wei te winnen. Opeens was het (weer) geschikt voor menselijke consumptie.
Nu krijgen uitverkoren baby's in China er het poeder van te eten als moeder geen melk heeft, of niet wil geven.

Maar zie wat Franse kaasmakers doen. Ze maken van een hoogwaardige grondstof voor voeding liever stroom. Het lijkt slim. Het is oerdom. Woordvoerders van de grote Nederlandse kaasfabrieken bevestigen dat. Zij blijven gelukkig voeding van hun wei maken.

Het gunstige effect van de fitheid neemt af bij een toename van obesitas. Dat concluderen Zweedse onderzoekers nadat ze ruim 1,3 miljoen mannen van gemiddeld 18 jaar gedurende 29 jaar volgden.

Alle deelnemers ondergingen een fitheidstest. Na ongeveer 29 jaar bleek dat de 20% fitste mannen 48% minder kans hadden op vroegtijdig overlijden dan de minst fitte 20%. Een belangrijke factor voor het effect van fitheid op de gezondheid was het gewicht. Mannen met een normaal gewicht liepen ongeacht hun fitheidsniveau minder risico op vroegtijdig overlijden dan mensen met obesitas, ook al behoorden die tot de fitste 20%. Bij mensen met extreme obesitas was er helemaal geen effect van de fitnesslevels meer te zien. De onderzoekers benoemen nog wel dat de relatieve voordelen van een hoog fitnesslevel bij mensen met obesitas mogelijk hoger zijn dan bij mensen met een normaal gewicht.

In het kader van het nieuwe klimaatakkoord van Parijs levert ook de voedingsindustrie een bijdrage. De productie en consumptie van al ons voedsel is verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de wereldwijde CO2-uitstoot. Veertien van 's werelds grootste voedingsproducenten, waaronder Unilever, General Mills, Mars International en Nestlé USA, hebben tijdens COP21 de koppen bij elkaar gestoken om met elkaar te zorgen voor een vermindering van uitstoot van broeikasgas, meldt Foodnavigator.

In een gezamenlijke brief schrijven de bedrijven: “Voor bedrijven als de onze betekent het klimaatakkoord dat we meer voedsel moeten produceren op minder land, met gebruik van minder natuurlijke bronnen.”

De voedingsmiddelenconcerns benoemen specifieke doelen. Zo streeft Unilever er naar om in 2030 CO2 positief te zijn en gaat Ben & Jerry’s zuivelvrije producten maken om de emissie met 40% te reduceren. Daarnaast zetten bedrijven de impact van palmolie, soja en rundvlees op de agenda met een plan om ontbossing te stabiliseren en door herbebossing in 2050 weer het niveau van 1990 te bereiken. Ontbossing draagt 10 tot 15% aan de uitstoot bij. Tenslotte verbinden de bedrijven, met Marks & Spencer en Unilever voorop, zich aan een nieuwe ‘produce and protect’ aanpak waarvan de doelstelling is alleen samen te werken met regio’s die "ambitieuze initiatieven hebben op het gebied van klimaat en ontbossing".

Er zijn dit jaar al twee keer zoveel stroperij-incidenten geconstateerd op de Noord-Veluwe als vorig jaar. Boswachter Ger Verwoerd vertelt in een videoreportage op Omroep Gelderland dat hij en zijn collega's in andere gebieden het hele jaar al een toename van het illegaal jagen waarnemen. Dit jaar heeft hij op de Noord-Veluwe als 120 gevallen van stroperij aangetroffen, tegen 60 vorig jaar. In de Kerstperiode is er sprake van een piek, omdat dan de vraag naar wild groter is en vuurwerk de schoten kan verbloemen.

Verwoerd wijst op de 'ouderwetse' methoden van stropers, zoals pootklemmen, wildstrikken en schieten met een kruisboog, die veel dierenleed kunnen veroorzaken. Stropen kan voor succesvolle stropers een aardige bijverdienste opleveren.

De boswachters zijn enkele daders op het spoor, maar het is lastig om ze op heterdaad te betrappen. Verwoerd hoopt op een grotere inzet van politieagenten in het buitengebied. Tijdens de jaarwisseling is er extra toezicht om de illegale jacht tegen te gaan.

Vanaf 1 januari 2016 zijn in Nederland gratis plastic tassen in de winkels verboden. Tassen van ander materiaal, zoals papier, mogen nog wel gewoon gratis worden meegegeven bij de kassa.

De maatregel moet het aantal tasjes terugdringen zodat er minder zwerfvuil op straat en in zee terecht komt en verspilling van grondstoffen voorkomen wordt. Het Nederlandse verbod sluit aan bij het beleid van de EU om het gebruik van plastic tassen te verminderen. In andere landen waar een vergelijkbare maatregel is ingevoerd, blijkt deze effectief.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) op DuurzaamNieuws: "Een prijs voor plastic tasjes zorgt voor meer bewustwording over afval. De praktijk wijst uit dat bij een kleine vergoeding voor een tasje de meeste consumenten er liever voor kiezen zelf een tas mee te nemen. Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen."

Bij de meeste supermarkten is het al gebruikelijk te betalen voor een plastic tas. De winkels mogen zelf bepalen hoeveel een tasje moet gaan kosten. Er zijn uitzonderingen; zo mogen sommige levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes als dit voedselverspilling tegengaat, of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken. Dijksma zei vorige week in de Tweede Kamer dat het verbod op gratis plastic tasjes in het begin nog terughoudend wordt gehandhaafd.

Albert Heijn biedt vanaf nu een track&trace-service bij de thuisbezorgde boodschappen. Het is de eerste retailer die voor zijn klanten de verwachte aankomsttijd inzichtelijk maakt op basis van de planning en de actuele verkeerssituatie, meldt Albert Heijn.

Bij het online bestellen van boodschappen van AH, Etos en Gall&Gall kunnen klanten al een bloktijd aangeven die varieert tussen de 1 en 6 uur. Veel klanten bleken AH om een nadere tijdsaanduiding te vragen. Vanaf nu volgt de retailer realtime de voortgang van de bezorgers en krijgen klanten een half uur voor het daadwerkelijke bezorgmoment een SMS. "Hierdoor hebben klanten binnen het bezorgblok nog de gelegenheid om bijvoorbeeld de kinderen van school te halen of de hond uit te laten", aldus Albert Heijn.

Bezorgsuper Picnic hanteert een ander model om de wachttijd rond het bezorgtijdstip te minimaliseren. De Picnic-bezorgbusjes rijden volgens een vaste 'dienstregeling' waarbij de bezorgmomenten van te voren bekend zijn.

Coca-Cola is in Mexico verwikkeld in een rechtszaak over het vertragen van officieel onderzoek naar een misleidende advertentiecampagne.

Het gaat over een multimediacampagne van begin 2015 waarin Sidral Mundet gepromoot wordt. In de drank zit slechts 1% appelsap uit concentraat en 60 gram suiker per 600 ml fles. In de omstreden campagne kwamen volop verse appels voor. Dat was misleiding, vonden diverse consumentengroepen. Ze kaartten de zaak aan bij Profeco, de federale aanklager voor consumentenrechten.

Profeco vroeg Coca-Cola om opheldering. De frisdrankenproducent wilde uitsluitend via de rechter reageren. In juli kreeg Coca-Cola ongelijk, maar ging prompt in beroep. Pure vertragingstaktiek, aldus de tegenstanders, want in de tussentijd mocht de omstreden campagne gewoon doorlopen.

Inmiddels heeft Coca-Cola een nieuwe campagne voor Sidral gelanceerd. Die promoot de frisdrank als een aloude (sinds 1902), lokaal geproduceerde frisdrank en heeft het niet langer over verse appels of sap. Volgens Coca-Cola is er helemaal geen sprake van vertragingstaktieken. "Wij maken gebruik van de mogelijkheden die de wet ons biedt om ons te verdedigen", aldus een woordvoerder. Eerder deze maand trok Coca-Cola in Mexico een controversiële kerstcommercial terug.

In Roesselare (België) raakten dit weekend twee fietsers hun rijbewijs kwijt. Ze fietsten onder invloed en werden gesnapt tijdens een blaascontrole voor automoblisten die ook voor fietsers bleek te gelden. Zowel de fietsers als de automobilisten zitten de komende twee weken zonder rijbewijs.

De fietsers waren verbaasd dat hun rijbewijs werd ingetrokken. Ze hadden juist de fiets naar een Kerstmarkt genomen omdat ze wisten dat ze alcohol gingen drinken en niet met de auto wilden rijden.
Dat is onverstandig zegt de politie van Roesselare: "Als fietser ben je een bestuurder van een voertuig en val je onder dezelfde regels als een bestuurder van een auto. Maak jezelf als zwakke weggebruiker nog niet meer kwetsbaar."

In een column in

Italiaanse aanklagers hebben een stokje weten te steken voor het rooien van duizenden olijfbomen in Apulië. De bomen zijn besmet met de Xylella Fastidiosabacterie, waartegen geen remedie bestaat. De EU stuurt aan op het rooien van de aangetaste bomen om verdere verspreiding te voorkomen naar landen als Frankrijk of Spanje. Volgens het Zuid-Italiaanse openbaar ministerie "heeft Europa een verkeerde interpretatie van de Xylella-situatie voorgespiegeld gekregen door regionale instituten die onjuiste feiten gebruiken", schrijft Phys.org. Er zou geen bewijs zijn voor een direct verband tussen de bacterie en de verdrogingssymptomen die duizenden bomen in Zuid-Italië bedreigen.

De aanklagers beschuldigen 10 onderzoekers van 'het verspreiden van een plantenziekte' en het 'verwoesten of aantasten van natuurlijke schoonheid' in het gebied rondom Lecce. Ze zouden vanaf de eerste verschijnselen, rond 2010, experimenten hebben uitgevoerd met agressieve en wettelijk verboden stoffen, waardoor het milieu ernstig aangetast zou zijn. Ook zal het onderzoek zich richten op de mogelijke gevaren voor de volksgezondheid en mogelijke belangenverstrengeling rond de gebruikte producten

Bij de beschuldigde onderzoekers is de door de regering benoemde projectleider Giuseppe Silletti. Afgelopen oktober wilde Silletti onder een noodverordening 3.000 olijfbomen rooien. Dat leidde tot een zodanige stortvloed aan protesten en rechtszaken dat er nog maar 1.600 bomen gerooid zijn. In totaal zou 10% van de 11 miljoen olijfbomen in Apulië het veld moeten ruimen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Dennis Zeilstra

Microbioom onderzoek

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Marjan van Lunteren

Toerisme

Likes vandaag