Er zijn dit jaar al twee keer zoveel stroperij-incidenten geconstateerd op de Noord-Veluwe als vorig jaar. Boswachter Ger Verwoerd vertelt in een videoreportage op Omroep Gelderland dat hij en zijn collega's in andere gebieden het hele jaar al een toename van het illegaal jagen waarnemen. Dit jaar heeft hij op de Noord-Veluwe als 120 gevallen van stroperij aangetroffen, tegen 60 vorig jaar. In de Kerstperiode is er sprake van een piek, omdat dan de vraag naar wild groter is en vuurwerk de schoten kan verbloemen.

Verwoerd wijst op de 'ouderwetse' methoden van stropers, zoals pootklemmen, wildstrikken en schieten met een kruisboog, die veel dierenleed kunnen veroorzaken. Stropen kan voor succesvolle stropers een aardige bijverdienste opleveren.

De boswachters zijn enkele daders op het spoor, maar het is lastig om ze op heterdaad te betrappen. Verwoerd hoopt op een grotere inzet van politieagenten in het buitengebied. Tijdens de jaarwisseling is er extra toezicht om de illegale jacht tegen te gaan.
Omr.GLD - Aantal stropers is verdubbeld op de Veluwe
Reageer
  • Deel
Druk af