20 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat valt Boerderij op. Het boerennieuwsblad vindt het opvallend dat het in drie van de vier troonredes van het zittende kabinet gebeurt.
Boerderij schrijft: Sinds de troonrede van 2007 (toen nog uitgesproken door koningin Beatrix) is het drie keer voorgekomen dat de land- en tuinbouw geen expliciete aandacht kregen: in 2013, 2015 en 2016, steeds onder het huidige VVD-PvdA-kabinet. De laatste keer dat de landbouw werd genoemd was in 2014: "Met een blik op mondiaal toonaangevende topsectoren als landbouw en voedsel, logistiek, de creatieve industrie en water is er zeker reden tot optimisme."

In Frankrijk zijn plastic bekers, bordjes en bestek vanaf 2020 taboe. Wegwerpservies gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal mag nog wel. Frankrijk is wereldwijd het eerst land dat zo’n maatregel aankondigt. De wet is onderdeel van de Franse transition énergétique pour la croissance verte (energietransitie voor groene groei) die vorig jaar inging en in juli ook al leidde tot het verbod op plastic tasjes in supermarkten. Met de wet wil Frankrijk, met het oog op de klimaattop in Parijs van afgelopen december, de circulaire economie promoten en klimaatverandering bestrijden.

De Amsterdamse filmmaker Matthijs Diederiks wil een jaar leven op Joylent, een voedselvervanger in poedervorm. Joylent is gebaseerd op ‘Soylent’, bedacht door Amerikaanse software engineers die hun werk niet willen onderbreken om eten klaar te maken. Tijdens de opnames van een reclamespotje voor ‘Joylent’, kreeg Diederiks voedselvervangers mee naar huis en ontbeet hij daar een tijdje mee. Hij wil onderzoeken hoe voedselvervangers onze manier van leven kunnen veranderen. Diederiks drinkt dagelijk drie shakes van 600 milliliter in verschillende smaken. Over een paar maanden gaat hij zichzelf wegen. Voedselvervangers zijn volgens Diederik een stap richting de nieuwe manier van eten.

Als een supermarktketen een product uit de schappen haalt als gevolg van een conflict met de producent, is dat uiteindelijk het meest nadelig voor de keten zelf. De Belgische promovenda Sara Van der Maelen onderzocht 20 door retailketens uit het schap gehaalde merken. Beide partijen blijken van een dergelijke actie schade te ondervinden. Het verkoopverlies voor de supermarktketen kwam uit op 8,75%, voor de producent bleef het beperkt tot 4,33%. De supermarkten staan sterker als het om producten gaat waar ze een relatief groot assortiment van voeren, producenten bij een sterk merk. Consumenten zijn trouw aan sterke merken en gaan dus naar een andere winkel.

Met de beoogde overname van Monsanto haalt chemieconcern Bayer ook de omstreden naam en reputatie van gewasbeschermingsmiddelenproducent Monsanto binnen. Volgens ingewijden zou het Duitse chemieconcern overwegen de naam Monsanto te laten vallen om van dit hoofdpijndossier af te komen. Monsanto's omstreden glyfosaatmiddel Roundup en ook de GMO-zaden zouden onder de naam Bayer CropScience in de markt gezet kunnen worden. Monsanto-topman Hugh Grant zou niet afwijzend tegenover de suggestie staan. Bayer kan zijn glanzende reputatie bij met name Europese consumenten zo benutten. "Als iemand het kan, is dat Bayer", zegt een analist over de mogelijke naamsverandering.

Het opslaan van duurzaam opgewekte energie (denk aan zon en wind als energiebron) is nog altijd een van de grootste obstakels in de hernieuwbare energiewinning. Je moet de kracht op kunnen slaan in bijvoorbeeld een batterij. In dat geval is de opslag elektrisch. Onderzoekers van de American Chemical Society werken aan een manier om energie thermisch op te slaan door gebruik te maken van suikeralcoholen en warmteoverdracht. Suikeralcoholen zoals bijvoorbeeld xylitol zijn een veel voorkomend afvalproduct van de voedingsindustrie. Met deze innovatieve methode zou een win-winsituatie ontstaan: verminderen van de voedselafvalberg en tegelijkertijd bijdragen aan het efficiënter opslaan van hernieuwbare energie.

Getrouwde Japanners hebben 50% minder kans om te zwaar te worden. Mannen hebben daarbij ook nog 58% minder kans het metabool syndroom (een combinatie van hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterol en overgewicht) te ontwikkelen. Die conclusie presenteerden onderzoekers van de Universiteit van Yokohama City tijdens het European Association for the Study of Diabetes congres in München. Ze onderzochten 270 mensen met diabetes 2; 180 gehuwden en 90 singles. De onderzoekers denken dat getrouwde mensen gezonder eten, hun medicatie beter innemen en eerder naar de dokter gaan. Ze zien een liefdevolle relatie als de meest fundamentele vorm van sociale steun.

De Duitse consumentenorganisatie NRW stapt naar de rechter om het gebruik van de onlangs in Duitsland geïntroduceerde Amazon Dash bestelknop tegen te houden. Volgens de consumentenorganisatie is de bestelknop in strijd met een aantal wetten die speciaal ingesteld zijn om consumenten te beschermen bij online aankopen. Zo staat nergens bij de knop dat er op drukken meteen een betaling met zich meebrengt. Ook krijgt de klant vooraf geen inzicht in prijsveranderingen en de totaalprijs - die informatie wordt bij het gebruik van Amazon Dash pas na de bestelling verstuurd. Amazon zegt in de voorwaarden zijn klanten voldoende te informeren.

Unilever neemt het Noord-Amerikaanse Seventh Generation over voor een niet nader bekendgemaakt bedrag. Unilever presenteert deze producent van huishoudelijke producten en persoonlijke verzorgingsartikelen als "een pionier in maatschappelijke verantwoord ondernemen en duurzame productinnovatie" en een "disruptor" in de Amerikaanse markten waarin het bedrijf opereert. aldus het FD. Daarmee past de overname in de strategie van 'sterke merken die betekenis hebben' van Paul Polman. Seventh Generation zette in 2015 meer dan $200 miljoen om. Wat de overname betekent voor Unilevers plannen om voor $1 miljard The Honest Company over te nemen, is nog niet bekend.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag