Sander Bernaerts

Sander Bernaerts

Land- en tuinbouw

Biografie

Sinds 2000 werkzaam als teeltadviseur en sparringpartner voor biologische akkerbouwers en tuinders. Grootste persoonlijke drijfveer is het bereiken van een levende en gezonde bodemvruchtbaarheid, ook buiten de...

Sinds 2000 werkzaam als teeltadviseur en sparringpartner voor biologische akkerbouwers en tuinders. Grootste persoonlijke drijfveer is het bereiken van een levende en gezonde bodemvruchtbaarheid, ook buiten de biolandbouw. Ik zie dat veel en goed voedsel geproduceerd kan worden zonder input van stoffen die niet natuurlijk zijn. Ik heb ervaren dat het beter is om mét de natuur te werken in plaats van tegen. Het is schrijnend om te zien hoeveel hulpstoffen worden ingezet zonder wezenlijk doel of effect. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gele kleurstof in kaas en water bijspuiten in vlees. Verspillingen in de landbouw laat ik dan nog achterwege.

De landbouw staat op een belangrijk keerpunt. Het is een uitdaging de groeiende wereldbevolking te voeden en tegelijkertijd is het evident dat de landbouw zal moeten “afkicken” van hulpbronnen als olie, mineralen en chemie. Deze hulpbronnen zijn in een hoog tempo schaars en duur aan het worden. Dit is onomkeerbaar. Goedkope olie en mineralen hebben de voedselproductie gevormd zoals hij nu is. Voedselproductie zal dus fundamenteel veranderen. Het zal anders en veel slimmer moeten. Voor sommigen mogelijk een eng toekomstbeeld. Ik zie dit vooral positief. Ik denk dat voedselproductie hierdoor automatisch meer duurzaam, gezond, divers, regionaal en sociaal zal worden.

Bericht versturen voltooid.

sluit
Je bericht is succesvol verstuurd.