Ikea heeft zijn oog laten vallen op een verpakkingsmateriaal bestaande uit paddenstoelen. Het moet een milieuvriendelijk alternatief zijn voor piepschuim. Piepschuim is schadelijk voor het milieu, zo heeft het duizenden jaren nodig om af te breken. De Zweedse meubelgigant wil in 2020 zowel zijn meubels als verpakkingen 100% van hernieuwbare, recyclebare of gerecyclede grondstoffen maken en is dus opzoek naar een alternatief.

Ikea denkt met het Mushroom Packaging-materiaal van het Amerikaanse duurzame verpakkingsbedrijf Ecovative een alternatief te hebben gevonden, meldt Duurzaambedrijfsleven. Ecovative gebruikt mycelium, de vertakte schimmeldraden van paddenstoelen, als bindmiddel. De paddenstoelenwortels voegt het bedrijf toe aan een lading landbouwafval. Het mycelium hecht landbouwafval, zoals maïsstengels en kaf, aan elkaar.

Het resultaat is een biologisch afbreekbaar materiaal. Volgens Ecovative breekt het materiaal in een tuin binnen enkele weken biologisch af. Door het materiaal in mallen te laten groeien kan het alle vormen aannemen. Voor gebruik wordt het materiaal nog gedroogd zodat er geen sporen of paddenstoelen uit groeien.
Duurzaam Bedrijfsleven - Verpakt Ikea zijn Billy-kast binnenkort in paddenstoelen?
Reageer
  • Deel
Druk af