Wetenschappers van de Universiteit van Alicante veranderden de kleur van titaniumdioxide van wit naar zwart. Dit maakt de stof efficiënter voor zijn gebruik in lucht,- en waterzuivering.

Titaniumdioxide is een toevoeging die een witte kleur aan bijvoorbeeld medicijnen en tandpasta geeft. Daarnaast kan deze natuurlijke stof onder invloed van zonlicht bijna alle organische stoffen afbreken. Dit maakt hem ook geschikt voor het zuiveren van water en lucht. Wel is witte titaniumdioxide daarin inefficiënt, omdat het alleen UV-licht gebruikt en het de rest van het zonnespectrum links laat liggen.

De onderzoekers voegden tijdens de bereiding van titaniumdioxide een component toe die ook veel in haarverf wordt gebruikt. Een zwarte stof absorbeert naast UV-licht een veel grote range van het zonnespectrum. Daarom is zwarte titaniumdioxide veel effectiever dan zijn witte variant. Onder invloed van zonlicht kan deze zwarte variant nu organische vervuilingen uit water halen in waterzuiveringsinstallaties of bijvoorbeeld uit zwembaden. Een andere toepassing is het toevoegen aan bijvoorbeeld wegen om stikstofoxide uit de lucht te halen voor een betere luchtkwaliteit, schrijft Science Daily.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af