In de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over wijn is veel 'onnauwkeurig en onjuist', stelt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW). De vereniging is 'geschokt' door het donderdagavond uitgezonden programma.

In de uitzending onderzoekt de Keuringsdienst waarom op het etiket van een fles wijn niet dezelfde informatie hoeft te staan als bij andere levensmiddelen verplicht is. Behalve allergenen en straks de caloriewaarde hoeven wijnboeren geen hulpstoffen te vermelden. In het programma komen wijnmakers aan bod die 'vrijelijk en naar eigen inzicht hulpstoffen kunnen toevoegen om wijn de gewenste smaak en kleur te geven', schrijft De Levensmiddelenkrant.

Volgens de KVNW klopt dat niet. "De toegestane procedés en de hulpmiddelen die gebruikt mogen worden bij de productie van wijn staan uitgebreid beschreven in Europese regelgeving en hier wordt zowel in Nederland als in de producerende landen streng op toegezien”, aldus de vereniging. Waar de KvW het over 60 te gebruiken hulpstoffen heeft, zijn er volgens de KVNW maar 54 wettelijk toegestane processen, en laat het merendeel daarvan geen stoffen achter in de wijn. "Een deel van de toegestane hulpstoffen (sulfiet, Arabische gom, kleisoorten) maar ook methoden zoals verwarming en beluchten (oversteken van wijn) behoren tot het normale en traditionele wijnbereidingsproces zoals dat soms al honderden jaren wordt toegepast. Daarnaast komen veel van de gebruikte additieven (zoals o.a. zuren, vitamines, gist, tannine, SO2 etc.) van nature al voor in de druif of ontstaan deze van nature tijdens de gisting.” De in de uitzending getoonde natuurlijke kleurstof oenocyanine is volgens de KVNW niet toegestaan in commerciële wijnen, alleen in hobbywijnen.
LMK - KVNW schrikt van uitzending Keuringsdienst van Waarde
Reageer
  • Deel
Druk af