De Tweede Kamer is er voorstander van alle ‘groene’ opleidingen onder te brengen bij het Ministerie van Onderwijs. Dat zou het probleem moeten oplossen dat het ministerie van Economische Zaken, waar het 'groene' onderwijs nu onder valt, de snelle groei van de groene opleidingen niet volledig compenseert waardoor vooral de agrarische opleidingen met financiële problemen kampen. VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas stelt geen belemmeringen te zien voor de eventuele overgang: "Vroeger zat er veel inhoudelijke kennis bij het ministerie [van EZ], maar de laatste jaren is de toegevoegde waarde van de ambtelijke organisatie voor de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven veel kleiner geworden”, stelt ze in Resource. Overgang naar OCW zou juist de financiële problemen van het groene onderwijs oplossen en het belonen naar rato van het aantal studenten.

Ondanks de kennelijke voordelen, blijkt Wageningen Universiteit tegen de 'omhanging'. "Wageningen University en Research Centre blijft van mening dat het huidige stelsel de beste uitgangspunten biedt voor het verder optimaliseren van het groene onderwijs en onderzoek", klinkt het.

Woordvoerder Simon Vink licht dat toe. "Onder de huidige bekostigingsvoorwaarden gaat de universiteit dan met een tekort over naar het ministerie van OCW. Wie het ook doet, er moet geld bij voor het groen onderwijs. Om dat te bereiken, moet je de bekostigingsvoorwaarden aanpassen. Daar zit het werkelijke probleem." Volgens Vink moet er juist gewerkt worden aan het verhogen van de toegevoegde waarde van de link met het ministerie van Economische Zaken. "Dat doe je niet door de universiteit onder te brengen bij een algemeen ministerie als OCW, want dan neemt die waarde verder af en gaat de internationaal geroemde samenwerking tussen kennisinstelling, overheid en bedrijfsleven verloren."
WUR - Wageningen UR wil niet naar OCW
Reageer
  • Deel
Druk af