Voor het eerst bracht een groep onderzoekers in kaart wat kinderen in verschillende culturen dik maakt. Obesitasexperts van de International Study of Childhood Obesity, Lifestyle and the Environment (ISCOLE) vergeleken peer-reviewed artikelen uit 12 verschillende landen op 5 continenten.

Een korte slaapduur, slechte slaapkwaliteit en laat naar bed gaan, blijken te associëren met een ongezonde leefstijl. Dit verband kwam voornamelijk in landen met hoge inkomens aan het licht en minder in die met lagere inkomens. Ook blijkt het vervoer naar school een verschil te maken. Kinderen die lopend of op de fiets naar school gaan, hebben minder kans op overgewicht dan kinderen die met de auto of bus gebracht worden. Het aantal kinderen dat met ‘actief transport’ naar school gaat, loopt uiteen van 5,2% in India (waar vrijwel alle kinderen met de schoolbus reizen) tot 79,4% in Finland - daar komen kinderen in de winter op ski's naar school.

De auteurs concluderen dat kinderobesitas en de preventie ervan sterk cultuurafhankelijk zijn en dat interventies dus cultureel bepaald moeten worden voor een optimaal effect. Mark Tremblay van ISCOLE Canada hoopt dat "de internationale inzichten leiden tot innovatieve, out-of-the-box-oplossingen."
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af